Όσο όμορφος κι αν είναι ο χειμώνας, το κρύο μπορεί να προκαλέσει αρκετά προβλήματα—από το περιστασιακό κρυολόγημα, μέχρι και μια πιο σοβαρή πνευμονία. Και για τους ασθενείς με αρθρίτιδα, τα πράγματα φαίνεται να είναι ακόμα χειρότερα. Υπάρχουν ασθενείς που ισχυρίζονται ότι μπορούν να καταλάβουν πότε θα πέσει η θερμοκρασία όταν οι αρθρώσεις τους αρχίζουν να πρήζονται. Είναι όμως αυτό αληθινό, ή μήπως είναι μύθος;

Οι ειδικοί λένε ότι… δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι.

Ένας από τους παράγοντες που πιστεύεται ότι επηρεάζει τις αρθρώσεις τον χειμώνα είναι η αλλαγή στην βαρομετρική πίεση, την δύναμη που ασκεί η ίδια η ατμόσφαιρα. Κάποιοι ερευνητές έχουν προτείνει πως η χαμηλή βαρομετρική πίεση που συνοδεύει τον ψυχρό καιρό επιτρέπει στις αρθρώσεις να πρηστούν και να ασκήσουν πίεση σε νεύρα που ελέγχουν την αίσθηση του πόνου. Αλλά αυτό δεν είναι απόλυτο. Συγκεκριμένα, κάθε μεγάλη αλλαγή της βαρομετρικής πίεσης, από το να βρεθούμε στην κορυφή ενός βουνού ή 50 μέτρα βαθιά στην θάλασσα, θα προκαλέσει πόνο στις αρθρώσεις. Συνεπώς, η μικρές αλλαγές που παρατηρούνται σε ένα φυσιολογικό υψόμετρο δεν είναι πολύ πιθανό να κάνουν μεγάλο κακό.

Μια άλλη ιδέα, που έχει πιο πολλές αποδείξεις από πίσω, είναι ότι οι αλλαγές που παρατηρούνται στο σώμα όταν ο καιρός ψυχραίνει μπορεί να αυξήσουν την αίσθηση του πόνου. Πολλοί ασθενείς έχουν πόνο που επιμένει, παρά το γεγονός ότι οι αρθρώσεις τους μπορεί και να μην βρίσκονται σε τόσο άσχημη κατάσταση. Η εξήγηση για αυτό είναι, πρακτικά, ότι το νευρικό σύστημα μπερδεύεται. Υπάρχουν ορισμένα νεύρα με σκοπό να διατηρούν τις λειτουργίες του σώματος ενεργές, χωρίς εμείς να το σκεφτόμαστε. Όταν το κρύο αυξάνεται, αυτά τα νεύρα συσφίγγουν τα αιμοφόρα αγγεία, ώστε να διατηρήσουν την θερμοκρασία του σώματος. Η δράση τους αυτή κοντά στις αρθρώσεις μπορεί να προκαλέσει αύξηση του πόνου. Είναι μια θεωρία που απαιτεί εκτενείς και δύσκολες μελέτες, αλλά προς το παρόν φαίνεται πολύ πιο πιθανή από την θεωρία της βαρομετρικής πίεσης.

Πάντως, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που οφείλουμε να σκεφτούμε. Για παράδειγμα, είναι πολύ συχνό φαινόμενο η εποχική κατάθλιψη όταν χαλάει ο καιρός. Είναι μια κατάθλιψη που διαρκεί λίγο καιρό, με συμπτώματα που με τον καιρό εξαφανίζονται, αλλά μπορεί να προκαλέσει όλες τις αλλαγές που η κατάθλιψη φέρνει στον οργανισμό—και μία από αυτές είναι η αυξημένη ευαισθησία στον πόνο.

Επιπλέον, το γεγονός ότι η μέρα μικραίνει και κάνει κρύο, μας εμποδίζει πολλές φορές από το να είμαστε όσο δραστήριοι θα έπρεπε, και η ακινησία επιδεινώνει τους πόνους της αρθρίτιδας, περιορίζοντας την ροή θρεπτικών συστατικών και οξυγόνου στις αρθρώσεις.

Τέλος, μια θεωρία που έχει αποδειχθεί είναι πως… όλη η συσχέτιση πόνου των αρθρώσεων και κρύου είναι στο μυαλό μας. Και εξηγούμε: Οι άνθρωποι έχουν συνηθίσει να τοποθετούν τα πάντα μέσα σε μοτίβα, πιστεύοντας ότι βοηθά στην επιβίωση. Αυτό, όπως είναι λογικό, έχει οδηγήσει σε αρκετά μοτίβα που δεν είναι αληθινά. Συνεπώς, είναι μια πιθανότητα το κρύο να μην επιδεινώνει τους πόνους της αρθρίτιδας.

iatronet.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You May Also Like

«Είναι σωστός ο τρόπος με τον οποίο περπατάω;»,  απάντηση σε έναν ασκούμενό  μου

Γράφει ο Νικόλαος  Παγούνης, M.Sc Sport Science & Physical Education

Το προσωπικό του Κέντρου Υγείας Καστοριάς πραγματοποίησε συνάντηση, σε συνεργασία με τονΕξωραϊστικό Πολιτιστικό Σύλλογο Εργατικών Κατοικιών Καστοριάς.

Την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2023, στα πλαίσια υλοποίησης Δράσεων Αγωγής Υγείας, προσωπικό…

Καθημερινά προφυλακτικά μέτρα πρόληψης του κορωνοϊού για ιδιώτες και επιχειρήσεις

Καθημερινά προφυλακτικά μέτρα πρόληψης του κορωνοϊού για ιδιώτες και επιχειρήσεις

Θερμοπληξία: Mέτρα αντιμετώπισης στα παιδιά

Θερμοπληξία: Mέτρα αντιμετώπισης στα παιδιά

Κάλεσμα εθελοντικής αιμοδοσίας από το Σύλλογο ΄΄η μελωδία της καρδιάς΄΄

Κάλεσμα εθελοντικής αιμοδοσίας από το Σύλλογο ΄΄η μελωδία της καρδιάς΄΄

Εκγύμναση του εγκεφάλου μία αποτελεσματική θεραπεία ενάντια στου χρόνιου πόνους/ Γράφει ο Νικόλαος Παγούνης

  Εκγύμναση του εγκεφάλου μία αποτελεσματική θεραπεία ενάντια στου χρόνιου πόνους/ Γράφει …

Γιατί αρρωσταίνεις μετά τις διακοπές;

Table of Contents Hide Η ασθένεια της… χαλάρωσηςΓιατί συμβαίνει αυτό;Αρρωσταίνεις μετά τις…

Διοικητές Νοσοκομείων: Με ρυθμούς χελώνας στο ΕΣΥ – Πότε θα διοριστούν

Με καθυστερήσεις θα φτάσουν όπως φαίνεται στα δημόσια νοσοκομεία όλης της χώρας οι διοικητές νοσοκομείων

10 τροφές που πρέπει να αποφεύγετε αν έχετε το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου

Table of Contents Hide 10 τροφές που πρέπει να αποφεύγετε αν έχετε…

Διώξτε τη μυρωδιά της κλεισούρας από τα ντουλάπια

Διώξτε τη μυρωδιά της κλεισούρας από τα ντουλάπια