Κάλεσμα στους πολίτες να στηρίξουν με την ψήφο τους τον ΣΥΡΙΖΑ στην εκλογική αναμέτρηση της 20ης Σεπτεμβρίου απηύθυναν την Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου στη διάρκεια της παρουσίασης του ψηφοδελτίου του κόμματος που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο Καστοριάς οι υποψήφιοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στο Νομό Καστοριάς.

Η Ολυμπία Τελιγιορίδου, ο Στέφανος Μπαλταγιάννης, η Βασιλική Κουτίνα και ο Αθανάσιος Χατζηζαμάνης είναι οι υποψήφιοι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς.

Το μέλος του Συντονιστικού και της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Καστοριάς Διονύσης Μωυσίδης κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του ψηφοδελτίου σημείωσε μεταξύ άλλων  “στις 20 Σεπτέμβρη οι εκλογές θα σηματοδοτήσουν την έναρξη μιας νέας περιόδου για  τη χώρα μας”. Οι πολίτες της χώρας, πρόσθεσε, θα αποφασίσουν αν ξεμπερδεύουμε με το παλιό, με αυτούς που έφεραν την καταστροφή και την εξαθλίωση, με αυτούς που δημιούργησαν το φαύλο σύστημα με τις μίζες των Siemens , τις μίζες των εξοπλιστικών, με τις λίστες Λαγκάρντ,  το κράτος της ασυδοσίας, της αναξιοκρατίας, του ρουσφετιού και της διαπλοκής.

Επικεφαλής του ψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ είναι η Ολυμπία Τελιγιορίδου, η οποία ήταν δεύτερη σε ψήφους στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου.

‘’ Αυτό που επιχειρεί το πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο των προηγούμενων χρόνων να είμαστε μια αριστερή παρένθεση δεν θα περάσει.  Δεν θα τους κάνουμε τη χάρη. Έχουμε πίστη στις αξίες και τους εαυτούς μας ‘’ τόνισε η υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ Ολυμπία Τελιγιορίδου, κατά την παρουσίαση του ψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ. Από την πλευρά του ο Στέφανος Μπαλταγιάννης τόνισε πως ‘’ το ερώτημα είναι αν μπορούμε σε αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο να δώσουμε λύσεις και ένα δείγμα γραφής. Να τελειώνουμε με τη διαπλοκή και τη διαφθορά ‘’ . Η υποψήφια Βάσω Κουτίνα εστίασε στα εργασιακά ζητήματα ενώ τέλος ο Σάκης Χατζηζαμάνης, ιδιαίτερα φορτισμένος εστίασε σε όσους επέλεξαν αν αποχωρήσουν από το ΣΥΡΙΖΑ.

Αναλυτικά τα όσα δήλωσαν οι τέσσερις υποψήφιοι με το ΣΥΡΙΖΑ στο Νομό Καστοριάς:

Ολυμπία Τελιγιορίδου: Η αριστερά δεν μπορεί να λιποτακτεί

«Κατ’ αρχάς αποτελεί μεγάλη τιμή για εμένα η συμμετοχή μου στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ. Ταυτόχρονα είναι μεγάλη ευθύνη. Όλοι εμείς είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε ενωμένοι τη μάχη ώστε να μην έχει η χώρα μας πισωγύρισμα. Στις προηγούμενες εκλογές για πρώτη φορά στον τόπο μας είχαμε κυβέρνηση της αριστεράς. Όλο αυτό το επτάμηνο, αντιμετωπίσαμε πάρα πολλές δυσκολίες αλλά με αποφασιστικότητα, διεκδικήσαμε όσο το δυνατόν καλύτερα στους δύσκολους ευρωπαϊκούς συσχετισμούς να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα της πατρίδας μας, ιδιαίτερα όσον αφορά την οικονομική κρίση. Φτάσαμε σε ένα σημείο όπου η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός εξάντλησε τα όρια της λαϊκής εντολής που πήρε στις 25 του Γενάρη. Και το λέμε αυτό γιατί έχουμε αυτογνωσία ότι δεν μπορέσαμε να υλοποιήσουμε όλα όσα υποσχεθήκαμε μέχρι τώρα. Κατά την δική μας γνώμη δεν θα μπορούσαμε άλλωστε μέσα σε επτά μήνες να  υλοποιήσουμε όλο το προεκλογικό πρόγραμμα της τετραετίας. Φτάσαμε λοιπόν στο δημοψήφισμα το οποίο έδωσε μια λαϊκή ανάταση με το συντριπτικό 62% που έλεγε όχι στη συγκεκριμένη συμφωνία αλλά επιχείρησε όπως το ζήτησε και η κυβέρνησή μας από τα χείλη του πρώην πρωθυπουργού να ενισχυθεί η διαπραγματευτική μας δυνατότητα ώστε να καταφέρουμε όσο το δυνατόν περισσότερα. Το μόνο που θέλω να πω αυτή τη στιγμή είναι ότι αυτή η συμφωνία σαφώς από την πλευρά μας δεν ωραιοποιείται είναι όμως μια συμφωνία που προέκυψε μετά από μια επίπονη διαπραγμάτευση, θα διαρκέσει τρία χρόνια και χωρίς πρόσθετα μέτρα. Επιπλέον, για πρώτη φορά το θέμα του χρέους έχει γίνει πλέον ένα διεθνές θέμα. Θέλω να τονίσω ότι το όχι του δημοψηφίσματος δεν μπορεί να το καπηλευθεί κανείς γιατί είναι το όχι του λαού. Παρ’ όλα αυτά υπήρξε προσπάθεια εκμετάλλευσης του όχι με αποτέλεσμα και εντός του κόμματός μας να δημιουργήσει έντονες διαχωριστικές γραμμές και να υπάρξει η δημιουργία ενός νέου κόμματος. Η αριστερά όμως δεν μπορεί να λιποτακτεί, η αριστερά δεν είναι μόνο για ευχολόγια, η αριστερά κρίνεται καθημερινά στην πράξη. Εμείς που μετέχουμε στο ψηφοδέλτιο θα αποδείξουμε ότι αυτό που επιχειρεί το πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο των προηγούμενων χρόνων να είμαστε μια αριστερή παρένθεση δεν θα περάσει.  Δεν θα τους κάνουμε τη χάρη. Έχουμε πίστη στις αξίες και τους εαυτούς μας. Ιδιαίτερα για την Καστοριά δεσμευόμαστε ότι θα αγωνιστούμε να πάρει αυτό που της ανήκει. Είμαστε μια απομονωμένη περιοχή που ποτέ δεν πήρε αυτό που της αναλογεί».

Στέφανος Μπαλταγιάννης: Να αφήσουμε εν τέλει ένα αριστερό προοδευτικό αποτύπωμα

«Μετά από επτά μήνες βρισκόμαστε μπροστά σας ζητώντας τη στήριξη και την εμπιστοσύνη σας. Σε αυτούς τους μήνες η κυβέρνηση με κορμό την αριστερά διαπραγματεύτηκε σκληρά με τους δανειστές. Πολεμήσαμε, αγωνιστήκαμε, ματώσαμε. Αντιμετωπίσαμε τη σκληρή, συντηρητική και αυταρχική Ευρωζώνη. Μαζί με το λαό αντέξαμε σε ένα ασύμμετρο οικονομικό πόλεμο που στόχο είχε να στραγγαλίσει τη χώρα και να οδηγήσει το ΣΥΡΙΖΑ σε στρατηγική ήττα. Να κάνει πράξη την αριστερή παρένθεση. Να δείξει ότι η αριστερά δεν μπορεί να κυβερνήσει. Σε αυτούς τους μήνες κάναμε λάθη, καθυστερήσαμε, αλλά δώσαμε κι ένα δείγμα γραφής. Προσπαθήσαμε να αφήσουμε ένα διαφορετικό αποτύπωμα. Η ρύθμιση των 100 δόσεων, η κατάργηση της προσωποκράτησης για μικρές και μεσαίες οφειλές, τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης έγιναν πράξη κάτω από ασφυκτική οικονομική πίεση. Αυτή η μάχη μας άφησε λαβωμένους, πολύ αποχώρησαν. Ας σκεφτούν όμως εάν τα σύνθετα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Αριστερά μπορούν να αντιμετωπιστούν με επιστροφή στο εθνικό νόμισμα. Δεν είναι η λύση διότι δεν είναι καν η απάντηση στο σωστό ερώτημα. Το ερώτημα είναι αν μπορούμε σε αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο να δώσουμε λύσεις και ένα δείγμα γραφής. Να τελειώνουμε με τη διαπλοκή και τη διαφθορά.  Να προωθήσουμε αλλαγές στην πρωτοβάθμια Υγεία, στην Παιδεία, να προωθήσουμε τη δημιουργία δομών, συνεταιριστικής – κοινωνικής οικονομίας. Να αφήσουμε εν τέλει ένα αριστερό προοδευτικό αποτύπωμα. Το διακύβευμα αυτών των εκλογών είναι αν θα αφήσουμε το πολιτικό κατεστημένο που διαχειρίστηκε τη χώρα να επιστρέψει θριαμβευτικά στην εξουσία. Αν θα παραδώσουμε τη χώρα σε αυτούς που επί δεκαετίες τη λυμαίνονταν, αν θα ιδιωτεύσουμε χάριν τις ιδεολογικής καθαρότητας   ενώ η χώρα θα παραδίνεται στο κατεστημένο ή θα αγωνιστούμε. Ζητάμε να τελειώνουμε με το παλιό. Ζητάμε καθαρή εντολή να κυβερνήσουμε στις 20 του Σεπτέμβρη για εσάς».

Βάσω Κουτίνα: Να δοθεί η ευκαιρία να αναμετρηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με όλους και με όλα

«Αισθάνομαι την ανάγκη να πω ότι η συμμετοχή μου στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ Καστοριάς σε μη εκλόγιμη θέση έγινε συνειδητά και είχε έναν και μόνο λόγο και στόχο, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας στις κρίσιμες εκλογές στις 20 Σεπτέμβρη να τρέξουμε, να αγωνιστούμε ο καθένας ξεχωριστά και όλοι μαζί ώστε να εκλέγει αυτοδύναμα ο ΣΥΡΙΖΑ με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα για να δώσει τη μάχη της διακυβέρνησης στις δύσκολες μέρες που έρχονται για όλους μας. Αναμετρώμενος με σκληρά μνημόνια και ασύμμετρες σε ισχύ δυνάμεις εντός της χώρας και εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Πρέπει να δοθεί η ευκαιρία στη νέα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που θα προκύψει μετά τις εκλογές στις 20 Σεπτέμβρη να αναμετρηθεί με όλους και με όλα ώστε η επιδίωξη κάποιων για αριστερή πεντάμηνη παρένθεση να διαψευστούν. Πρέπει να παλέψει με κάθε τρόπο πάνω σ’ ένα σκληρό μνημόνιο και μια άδικη ιδιαίτερα για τα χαμηλά κοινωνικά στρώματα συμφωνία. Και δυο λόγια για τα εργασιακά μέσα από την εμπειρία μου ως εργαζόμενη και συνδικαλίστρια στο εργατικό κέντρο. Από το 2010 ο κόσμος της εργασίας έχει χτυπηθεί αλύπητα. Με την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, με την κατάργηση Οργανισμών κοινωνικού χαρακτήρα, παροχών χρηματοδοτούμενους από τις εισφορές μας ως εργαζόμενοι, με την κατάργηση του Οργανισμού μεσολάβησης και διαιτησίας ως ρόλου διαιτητή στις μισθολογικές διαφορές, με την προώθηση νέου συνδικαλιστικού νόμου που βάζει όσους και προϋποθέσεις ακόμη και στο δικαίωμα της απεργίας, με απελευθέρωση στις ομαδικές απολύσεις εργαζομένων από επιχειρήσεις, με μείωση στην αποζημίωση στην απόλυση εργαζομένων ακόμη και μη χορήγηση της αν έχει προηγηθεί εξάμηνη προειδοποίηση στον εργαζόμενο, με τις ελαστικές μορφές απασχόλησης και την εκ περιτροπής εργασία. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να επαναφέρει την υπογραφή Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που θα διασφαλίζει και θα κατοχυρώνει τον βασικό μισθό και δεν υλοποιήθηκε η απαίτηση των δανειστών για απελευθέρωση ορίου απολύσεων. και μάλιστα μέσα σε πολύ στενά χρονικά περιθώρια και μάλιστα με ισχυρές πιέσεις εντός και εκτός. Ας δώσουμε λοιπόν όλοι μαζί τη μάχη ο καθένας με το θεσμικό του ρόλο στις 20 Σεπτέμβρη να γίνει η Αριστερά και ο ΣΥΡΙΖΑ η νέα ελπίδα για όλους μας».

Σάκης Χατζηζαμάνης: Επιλέξαμε τη χώρα και όχι το χώρο
«Οι στόχοι μας είναι κοινοί. Απλά νιώθω την απόλυτη ανάγκη να πω κάτι που αφορά την Αριστερά. Η Αριστερά, πορεύεται με προτάγματα, όχι με τάματα. Αυτό αφορά τους αποχωρήσαντες, τους διασπαστές, τους αποστάτες. Στην πολιτική υπάρχει πάντα ένα πλαίσιο  αναφοράς. Εντάσσεται κάποιος σε ένα πολιτικό χώρο για να προσφέρει πού; Στο χώρο ή στη χώρα. Εμείς επιλέξαμε, γιατί έτσι νιώθουμε την Αριστερά, μαχόμενοι αυτές τις δύσκολες πολιτικές, το λαό και τη χώρα. Πονέσαμε περισσότερο από αυτούς που εγκατέλειψαν με ευκολία το καράβι. Πιστεύουμε ότι αυτή η μάχη που χάθηκε μας έχει κάνει εξαιρετικά σοφότερους, πιο πεισμωμένους για να πετύχουμε αυτό το όποιο προτάσσαμε και είναι κάτι που παραμένει στην ψυχή και το μυαλό μας. Πίστη χρειάζεται ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε. Λείπει ο ενθουσιασμός, αλλά η πίστη υπάρχει».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You May Also Like

Χωρίς αντίκρισμα η περίοδος των εκπτώσεων για τις περισσότερες τοπικές επιχειρήσεις

Σε δύσκολη θέση βρίσκεται η τοπική αγορά, εν όψει της τελευταίας εβδομάδος…

Παρουσίαση του βιβλίου Aλευρά Χρ. Γεωργίου «Δυτικομακεδόνες Πεσόντες κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο 1940-41»

Παρουσίαση του βιβλίου Aλευρά Χρ. Γεωργίου «Δυτικομακεδόνες Πεσόντες κατά τον Β΄ Παγκόσμιο…

Ολοκληρώθηκε η 1η μέρα του e-festival του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας

Ολοκληρώθηκε η 1η μέρα του e-festival του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας

Παρολίγον ξύλο στο Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτ. Μακεδονίας

Άγριος καυγάς Χαρούμενου-Μάνου-Διέκοψαν τη συνεδρίαση!

Κινητό και οδήγηση:  Αυτόφωρο, αφαίρεση άδειας για 2 μήνες και 600 ευρώ πρόστιμο

Κινητό και οδήγηση:  Αυτόφωρο, αφαίρεση άδειας για 2 μήνες και 600 ευρώ…

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα ΑμεΑ, θα πραγματοποιηθεί μια πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα με θέμα “Ενσυναίσθηση, Εναρμόνηση, Ενσωμάτωση”. Μεταξύ των ομιλητών και η Δρ. Καλλιόπη Μόσχου

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα ΑμεΑ, θα πραγματοποιηθεί μια πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα…