Η ποδοσφαιρική διαδρομή του Μάρκου Βελλίδη

Οι εκπληκτικές επεμβάσεις και η συνολική απόδοση του Βελλίδη στο νικηφόρο παιχνίδι του ΠΑΣ Γιάννινα με τον ΠΑΟΚ προκάλεσαν τον θαυμασμό και την αναγνώριση της φίλαθλης κοινής γνώμης.

Ο ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ παρουσιάζει την ποδοσφαιρική διαδρομή του MVP της 2ης αγωνιστικής της Σούπερ Λιγκ από τις ακαδημίες του Παναθηναϊκού στην Παιανία μέχρι την καταξίωση στα Γιάννενα και τις κλήσεις στην Εθνική Ελλάδος.

Τα πρώτα ποδοσφαιρικά βήματα

Ο Μάρκος Βελλίδης είναι γεννημένος στις 4 Απριλίου του 1987 στην Κορησό, μια κωμόπολη, 15 χιλιόμετρα έξω από την Καστοριά. Παρότι Μακεδόνας, τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα τα έκανε στις ακαδημίες του Παναθηναϊκού στην Παιανία. Σε ηλικία 17 ετών αγωνίστηκε με την ομάδα Νέων των «πράσινων» και οι εμφανίσεις του κάτω από τα δοκάρια δεν πέρασαν απαρατήρητες. Τον Αύγουστο του 2005 υπέγραψε επαγγελματικό συμβόλαιο και ανέβηκε στην πρώτη ομάδα χωρίς όμως να καταφέρει να αγωνιστεί σε επίσημο παιχνίδι.

Η γνωριμία με τον Δημήτρη Νιαρχάκο

Στις ακαδημίες του Παναθηναϊκού ο νεαρός τότε Βελλίδης γνωρίστηκε με τον μετέπειτα μέντορα του, Δημήτρη Νιαρχάκο που διέκρινε άμεσα το πλούσιο ποδοσφαιρικό του ταλέντο και ανέλαβε την καθοδήγησή του. Άλλωστε και ο νυν ποδοσφαιρικός διευθυντής του ΠΑΣ Γιάννινα υπήρξε επαγγελματίας τερματοφύλακας στον Εθνικό Αστέρα και μετέπειτα προπονητής τερματοφυλάκων.
Την σεζόν 2006-2007 ο Παναθηναϊκός τον έδωσε δανεικό στο Κορωπί όπου και είχε 17 συμμετοχές δίνοντας, έστω και σε χαμηλότερη κατηγορία, δείγματα γραφής της κλάσης του.

Το ταξίδι στη Ρόδο για τον Διαγόρα

Τη χρονιά 2007-2008 ο Βελλίδης θα κάνει το ταξίδι στη Ρόδο για λογαριασμό του Διαγόρα στον οποίο δόθηκε δανεικός από τον Παναθηναϊκό. Με την ομάδα της Ρόδου ήταν βασικός και αναντικατάστατος αγωνιζόμενος σε 36 ματς. Στη συνέχεια ο Βελλίδης έμεινε ελεύθερος από τον Παναθηναϊκό, αλλά παρέμεινε στην Ρόδο και τον Διαγόρα για άλλες δύο σεζόν έχοντας συνολικά εκείνη τη διετία 2008-2010 55 συμμετοχές. Βγάζοντας μάτια στο πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής με τη φανέλα του Διαγόρα όπως είναι φυσικό προκάλεσε το ενδιαφέρον αρκετών συλλόγων της Σούπερ Λίγκ.

Η μεταγραφή στον Άρη

Ανάμεσα στις ομάδες που ενδιαφέρθηκαν το καλοκαίρι του 2010 για τον Βελλίδη ήταν και ο ΠΑΣ Γιάννινα, στον οποίο εργάζονταν τότε ως προπονητής τερματοφυλάκων ο Δημήτρης Νιαρχάκος. Μάλιστα πραγματοποιήθηκε και ραντεβού στα Γιάννενα ανάμεσα στον ταλαντούχο πορτιέρο και τον πρόεδρο του ΠΑΣ Γιάννινα Γιώργο Χριστοβασίλη, όμως τελικά μετά από σχετική εισήγηση του Νιαρχάκου ο Βελλίδης θα καταλήξει στη Θεσσαλονίκη και στον Άρη.

Με τους “κιτρινόμαυρους” ο  Βελλίδης υπέγραψε τελικά συμβόλαιο στις 15 Ιουνίου του 2010 πραγματοπιοιώντας το μεγάλο άλμα στην ποδοσφαιρική του καριέρα. Στον Άρη ο συναγωνισμός στη θέση του τερματοφύλακα ήταν μεγάλος καθώς μπροστά του βρίσκονταν ένας από τους καλύτερους τότε γκολκίπερ στην Ελλάδα, ο Μιχάλης Σηφάκης.Την αγωνιστική σεζόν 2010-2011 ο Βελλίδης πήρε μόνο τέσσερις συμμετοχές κατάφερε όμως να αποδείξει, έστω και σε λίγα παιχνίδια, ότι αποτελεί μια αξιόπιστη λύση κάτω από τα δοκάρια.

Ο τραυματισμός του Σηφάκη, τα γάντια στον Βελλίδη

Ο Βελλίδης περίμενε καρτερικά την ευκαιρία που θα του δίνονταν για να μπορέσει να πάρει περισσότερες συμμετοχές στον Άρη. Όταν του δόθηκε η ευκαιρία αυτή μετά από έναν σοβαρό τραυματισμό του Σηφάκη την άρπαξε από τα μαλλιά και πήρε τα γάντια του βασικού σπίτι του.

Η σεζόν 2011-2012 ήταν η πιο γεμάτη του Βελλίδη με τους “κίτρινους” με τους οποίους είχε 26 επίσημες συμμετοχές αποτελώντας αναντικατάστατο μέλος της ομάδας της Θεσσαλονίκης.

Η τρίτη και τελευταία χρονιά στον Άρη

Παρά τα πολλά οικονομικά και διοικητικά προβλήματα που αντιμετώπιζε ο Άρης, ο Βελλίδης αποφάσισε να μείνει στην ομάδα και έγινε ένας από τα αγαπημένα παιδιά της κερκίδας στο “Κλεάνθης Βικελίδης” και εκ των αρχηγών της ομάδας. Η σεζόν 2012-2013 ήταν η τελευταία για τον Μάρκο Βελλίδη στον Άρη και με τις σωτήριες επεμβάσεις του στις 18 συμμετοχές βοήθησε τους “κίτρινους” να παραμείνουν έστω και δύσκολα στην κατηγορία.

Ο ερχομός στα Γιάννενα

Το καλοκαίρι του 2013 μετά την αποχώρηση του Καρίμ Φεγκρούς από τα Γιάννενα ο ΠΑΣ Γιάννινα βρίσκονταν σε αναζήτηση βασικού τερματοφύλακα. Η φιλική σχέση με τον Νιαρχάκο, ο οποίος στο μεσοδιάστημα είχε προβιβαστεί σε γενικό αρχηγό και ποδοσφαιρικό διευθυντή, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στον ερχομό του Μάρκου Βελλίδη στον ΠΑΣ Γιάννινα. Άλλωστε και ο ίδιος ο Καστοριανός πορτιέρο έχει χαρακτηρίσει πατέρα σε παλαιότερη συνέντευξη του τον κ.Νιαρχάκο ποδοσφαιρικό του πατέρα.

Στις 12 Ιουνίου του 2013 ο Βελλίδης υπέγραψε διετές συμβόλαιο συνεργασίας με τον “Άγιαξ της Ηπείρου και η άφιξη του στα Γιάννενα συνοδεύτηκε με κολακευτικά σχόλια από το φίλαθλο κοινό της πόλης καθώς μετά το πέρασμα του από τον Άρη ο Βελλίδης ήταν ένας τερματοφύλακας εγνωσμένης αξίας στο ελληνικό ποδοσφαιρικό στερέωμα.

Με τους Αμπάρη και Σωτηρίου να είναι οι άλλοι δυο πορτιέρο, ο Βελλίδης μονιμοποιήθηκε άμεσα στην εστία του ΠΑΣ Γιάννινα με προπονητή τότε τον Σάββα Παντελίδη. Από το ξεκίνημα κιόλας του πρωταθλήματος είχε σταθερά καλή απόδοση και έδεσε με την υπόλοιπη αμυντική γραμμή της γιαννιώτικης ομάδας, δηλαδή τους Ντάσιο, Μιχαήλ, Κολοβέτσιο και Τζημόπουλο.

Έπαιξε σχεδόν σε όλο το πρωτάθλημα και παρά τις αλλαγές προπονητών (Παντελίδης, Τσιώλης, Πετράκης) δεν βγήκε ποτέ από το βασικό σχήμα καθώς αποτελούσε την εγγύηση του ΠΑΣ Γιάννινα κάτω από τα δοκάρια.

Η καλύτερη του χρονιά

Η περσινή χρονιά ήταν αναμφισβήτητα η καλύτερη της ποδοσφαιρικής καριέρας του Βελλίδη. Σε κάθε παιχνίδι πραγματοποίησε εξαιρετικές εμφανίσεις, κατεβάζοντας ρολά σε πάρα πολλές περιπτώσεις όπως παραδειγματος χάρη στο “Γ.Καραϊσκάκης”, στη Νέα Σμύρνη, στα Πηγάδια της Ξάνθης και στο Αγρίνιο χαρίζοντας με τις επεμβάσεις του πολύτιμους βαθμούς στον ΠΑΣ.

Όπως είναι φυσιολογικό ο Γιάννης Πετράκης και το τεχνικό επιτελείο έτριβαν τα χέρια τους από ικανοποίηση για τον φύλακα-άγγελο που είχαν κάτω από τα δοκάρια της ομάδας τους. Μόνο τυχαίο και συνηθισμένο δεν είναι άλλωστε να αναδεικνύεται και να ψηφίζεται τερματοφύλακας πολυτιμότερος (MVP) σε δυο αγωνιστικές του πρωταθλήματος, τα παιχνίδι με τον Παναιτωλικό στα Γιάννενα και τη Ξάνθη στα Πηγάδια εκεί όπου ο Καστοριανός πορτιέρο κατέβασε ρολά

Οι σειρήνες από το εξωτερικό και τον Πειραιά

Η περσινή εκπληκτική σεζόν που έκανε ο Βελλίδης δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητη. Το συμβόλαιο του τερματοφύλακα του ΠΑΣ έληγε τον Ιούνιο του 2015 και οι….σειρήνες από το εξωτερικό και συγκεκριμένα την Ιταλία ήταν πολλές, ενώ  έμπρακτο ενδιαφέρον για την απόκτηση του Βελλίδη έδειξε και ο πρωταθλητής Ολυμπιακός.

Παρά το ασφυκτικό πρέσινγκ που δέχτηκε για να φύγει από τα Γιάννενα ο Βελλίδης ανανέωσε στον ΠΑΣ για άλλα τρία χρόνια προτιμώντας τη σιγουριά που του προσφέρει ο ΠΑΣ Γιάννινα. Σημαντικό ρόλο στην απόφαση του όπως αποκάλυψε ο ίδιος σε πρόσφατη συνέντευξη του έπαιξαν τόσο το καλό και οικογενειακό κλίμα στα αποδυτήρια της γιαννιώτικης ομάδας όσο και η προσωπική σχέση του με τους Γιώργο Χριστοβασίλη και Δημήτρη Νιαρχάκο.

Παρά την άτυχη στιγμή που είχε στις καθυστερήσεις του παιχνιδιού με τη Βέροια ο Βελλίδης στο παιχνίδι της Κυριακής με τον ΠΑΟΚ απέδειξε έμπρακτα ότι θα αποτελέσει και φέτος τον φύλακα-άγγελο κάτω από τα δοκάρια του ΠΑΣ Γιάννινα.

Η  κλήση στην Εθνική Ελλάδας

Το κεφάλαιο των αντιπροσωπευτικών συγκροτημάτων δεν είναι καινούριο για τον Μάρκο Βελλίδη καθώς είχε κληθεί στην Εθνική Ελπίδων το 2008, αλλά και από τον Φερνάντο Σάντος για ένα φιλικό με τη Νορβηγία το καλοκαίρι του 2012.

Οι εμφανίσεις του με τη φανέλα του ΠΑΣ Γιάννινα “φώναζαν” και δεν θα μπορούσαν να αφήσουν ασυγκίνητους τους εκλέκτορες της Εθνικής. Τη σεζόν που μας πέρασε ο Μάρκος Βελλίδης κλήθηκε και πάλι στην Εθνική Ελλάδος τον Μάρτιο για το παιχνίδι με την Ουγγαρία στη Βουδαπέστη από τον Σέρτζιο Μαρκαριάν, τον πρώην πλέον προπονητή της “γαλανόλευκης”.

Τα πρώτα λεπτά συμμετοχής με τη φανέλα της Εθνικής Ελλάδος τα πήρε στις 16 Ιουνίου στην εκτός έδρας φιλική αναμέτρηση με την Πολωνία, όταν μπήκε αλλαγή στις καθυστερήσεις στη θέση του Καπίνο, πρόλαβε όμως να κάνει μια εντυπωσιακή απόκρουση.

Εκείνο που περιμένουν όλοι πλέον είναι να πάρει ο Βελλίδης αυτό που δικαιωματικά αξίζει, δηλαδή θέση βασικού σε παιχνίδι της Εθνικής Ελλάδας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You May Also Like

 Πρωτέας: Ο μακροβιότερος και ιστορικότερος σύλλογος τένις της περιοχής ξεκινά τη λειτουργία των γηπέδων

 Πρωτέας: Ο μακροβιότερος και ιστορικότερος σύλλογος τένις της περιοχής ξεκινά τη λειτουργία…

Στις 7 Δεκεμβρίου η πρώτη σέντρα για τις μικτές ομάδες ”IRIS Catering”   Κ12 και Κ14 της ΕΠΣ Καστοριάς

Στις 7 Δεκεμβρίου η πρώτη σέντρα για τις μικτές ομάδες ”IRIS Catering”  …

Απλουστεύεται η προεγγραφή των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων στο «Μητρώο Αθλητικών Σωματείων»

Απλουστεύεται η προεγγραφή των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων στο «Μητρώο Αθλητικών Σωματείων»

Χριστίνα Γιαζιτζίδου: «Θα έρθουν επιτυχίες αν βοηθήσουν τα σωματεία»

Χάλκινη Ολυμπιονίκης στο διπλό σκιφ ελαφρών βαρών γυναικών, στους τελευταίους Ολυμπιακούς αγώνες…

Ευαγγελία Αναστασιάδου: «Ήταν μια από τις καλύτερες χρονιές για τον Ναυτικό Όμιλο Καστοριάς»

Ευαγγελία Αναστασιάδου: «Ήταν μια από τις καλύτερες χρονιές για τον Ναυτικό Όμιλο…

Άνοιξαν οι εγγραφές για το 5ο Τρέξε Χωρίς Τερματισμό στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης

  Άνοιξαν οι εγγραφές για το 5ο Τρέξε Χωρίς Τερματισμό στη Νέα…

  Καταρτίστηκε ο κατάλογος αθλητών και αθλητριών  που θα προπονούνται για τους Ολυμπιακούς Αγώνες

 Καταρτίστηκε ο κατάλογος αθλητών και αθλητριών  που θα προπονούνται για τους Ολυμπιακούς…

Δεύτερο φιλικό σήμερα για την ομάδα της Καστοριάς

Προετοιμασίας συνέχεια για την ομάδα του Νίκου Γατόπουλου και σήμερα Τετάρτη 17…

Α.Σ. Καστοριάς: Συμμετοχή της ομάδας παίδων στην Β’ φάση του πανελλήνιου πρωταθλήματος μπάσκετ

Στο κλειστό γυμναστήριο Νέων Μουδανιών στην Χαλκιδική