Κ. Αδάμ: «Ο ανενημέρωτος πολίτης είναι αυτό που κινδυνεύει περισσότερο»

Σ. Ζυμπίδου: «Ο καρκίνος του μαστού είναι πλέον ιάσιμος»

20161119_191600Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ημερίδα που συνδιοργάνωσαν ο Μορφωτικός Σύλλογος  Ορεστίς”  Άργους Ορεστικού  και  ο Σύλλογος Γονέων Παιδιών και Ενηλίκων με Νεοπλασματική Ασθένεια και Φίλων αυτών “Μαζί σου”, στο πλαίσιο της εκστρατείας ενημέρωσης για την πρόληψη του Καρκίνου του Μαστού.

Στην ημερίδα συμμετείχαν ως ομιλητές οι επιστήμονες Ιωάννης Βασιλάκης Ιατρός-Ακτινοδιαγνώστης, Παναγιώτης Τσαούσης Γενικός Χειρουργός, Βάιος Κόγιας Πλαστικός Χειρουργός και Κατερίνα Θεοδοσιάδου Ψυχολόγους.

Πλήθος κόσμου έσπευσε να παρακολουθήσει αυτή την ενδιαφέρουσα ημερίδα και οι ομιλητές κάλυψαν με πάσα λεπτομέρεια το θέμα του καρκίνου του μαστού και στο τέλος, μετά από κλήρωση, προσέφεραν στο κοινό δώρα ιδιαίτερης σημασίας, όπως ψηφιακές μαστογραφίες και συνεδρίες.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου “Ορεστίς”  Κωνσταντίνος Αδάμ μιλώντας για την ημερίδα ενημέρωσης  είπε πως «Ο Σύλλογός μας, σαν κατεξοχήν κοινωνικός φορέας, οφείλει και πρέπει να δραστηριοποιείται με  εκδηλώσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας, ειδικά σε  θέματα που άπτονται της υγείας του γενικού πληθυσμού. Υπό αυτή την έννοια η ημερίδα εντάσσεται σε αυτά τα πλαίσια, καθώς μπορέσαμε  να ενημερώσουμε τους συμπολίτες μας για θέματα πρόληψης, θεραπείας και αντιμετώπισης του καρκίνου του μαστού. Πιστεύω ότι στη σημερινή εποχή, στον 21ο αιώνα, θα πρέπει  να σπάσουμε  τα ταμπού. Ο ανενημέρωτος πολίτης είναι αυτός που κινδυνεύει περισσότερο. Η άγνοια σκοτώνει, ενώ αντίθετα η ενημέρωση κυριολεκτικά σώζει ζωές» 20161119_193134και φυσικά δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει εκ βάθους καρδίας, όλους όσους συνέβαλαν στο να πραγματοποιηθεί αυτή η αξιόλογη ημερίδα «Ευχαριστούμε τους διακεκριμένους επιστήμονες για τη συμμετοχή τους σε αυτή την πολύ σημαντική ημερίδα, καθώς και το Σύλλογο Γονέων Παιδιών και Ενηλίκων με Νεοπλασματική Ασθένεια και Φίλων αυτών “Μαζί σου”, για τη συνδιοργάνωσή της. Η μαζική παρουσία του κοινού σε αυτή, μας “υποχρεώνει”  στη συνέχιση αυτών των ημερίδων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας, πάνω σε ιατρικά θέματα».

Από τη μεριά της, η Πρόεδρος του Συλλόγου “Μαζί σου” Στέλλα Ζυμπίδου, δήλωσε πως συνεχίζονται οι  δράσεις  του  συλλόγου σε ό,τι αφορά την ενημέρωση αυτού του φλέγοντος ζητήματος  «Η επ20161119_192501ιστήμη έχει κάνει τεράστια άλματα και πλέον είμαστε στην ευχάριστη θέση να πούμε, ότι σε ένα πάρα πολύ μεγάλο ποσοστό ο καρκίνος του μαστού είναι ιάσιμος. Το μήνυμα που θέλουμε να περάσουμε μέσα από τις δράσεις μας, αποτελείται μόλις από τρεις λέξεις, αλλά σημαίνει τα πάντα “Πρόληψη. Ενημέρωση. Ζωή”.   Εάν προλάβεις το οτιδήποτε, γιατί είσαι καθόλα ενημερωμένος, τότε μπορείς να ζήσεις.  Οι ημερίδες που πραγματοποιούμε και αφορούν στο καρκίνο γίνονται με σκοπό να ενημερώσουμε όλους τους κατοίκους της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς. Δυστυχώς λείπει η ενημέρωση και δεν ξέρω για ποιον λόγο γίνεται αυτό»

Ο Σύλλογος “Μαζί σου” έχει θέσει ως σκοπό να συμπαραστέκεται ηθικά, υλικά και κοινωνικά στα παιδιά και τους ενήλικες με νεοπλασματική ασθένεια, να ενισχύει  και να ενημερώνει τις οικογένειές τους, ώστε να αισθάνονται πως ο σύλλογος είναι αρωγός στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν από την ασθένεια και τέλος να βοηθάει στην υπέρβαση της κοινωνικής απομόνωσης των ασθενών και στην εξάλειψη της προκατάληψης για την ασθένειά τους.

Τα γραφεία του Συλλόγου βρίσκονται στη διεύθυνση Κωνσταντίνου Παλαιολόγου 2. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν στο τηλέφωνο 2467.503.646 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected].

 

Η αλήθεια κατάματα

Δεν είναι μυστικό, πως εδώ και κάποια χρόνια, πάρα πολλοί παράγοντες συνηγορούν υπέρ της αύξησης των κρουσμάτων καρκίνου. Είναι μια τραγική διαπίστωση, για την οποία όμως πρέπει να βρεθούν λύσεις και μάλιστα άμεσες «Ο κόσμος πρέπει να αρχίσει να ξυπνάει» ήταν τα λόγια της κα Ζυμπίδου «με το πρώτο σημάδι ότι κάτι  δεν πάει καλά στο σώμα του, πρέπει να το διερευνήσει. Άλλωστε για αυτό χρησιμοποιούμε την εντολή “άγγιξε”. Άγγιξε το στήθος σου, και εάν κάτι έχει αλλάξει πήγαινε το γιατρό. Δεν θα κρυφτούμε πίσω από το δάχτυλό  μας. Κάποια περιστατικά δεν είναι ιάσιμα ή η εξέλιξή τους είναι ραγδαία. Εάν όμως εντοπιστούν σε αρχικό στάδιο οι πιθανότητες πλήρους ίασης είναι πολύ μεγάλες».

Ακόμη, η κα Ζυμπίδου εξέφρασε την ανησυχία της, για ένα ακόμα σοβαρό ζήτημα. Τα τελευταία χρόνια, όλο και συχνότερα εμφανίζονται στο Σύλλογο, παιδιά τα οποία πάσχουν από καρκίνο. Στις περισσότερες περιπτώσεις πρόκειται για λευχαιμία, ωστόσο η Πρόεδρος του Συλλόγου, ήταν ιδιαίτερα καθησυχαστική, καθώς όπως τόνισε πολλάκις, η επιστήμη έχει προχωρήσει πάρα πολύ και  κυριολεκτικά κάνει θαύματα «Βάσει στατιστικών στοιχείων, παρατηρούμε μια ανοδική πορεία σε ό,τι αφορά στον παιδικό καρκίνο. Εμείς από τη μεριά μας, προσπαθούμε να ενημερώσουμε τους γονείς, πως στην περίπτωση που διαπιστώσουν ότι κάτι το ανησυχητικό συμβαίνει στο παιδί, θα πρέπει άμεσα να συμβουλευτούν τον ιατρό τους. Η επιστήμη έχει προχωρήσει τόσο πολύ, που οι περισσότερες  περιπτώσεις γιατρεύονται. Αυτό το οποίο διαπιστώνω, είναι πως έχουμε κλείσει τα μάτια πάνω σε αυτό το θέμα. Σαν να μην θέλουμε να καταλάβουμε τι γίνεται. Το ζητούμενο δεν είναι να γίνει κάτι μέσα στην οικογένεια και μετέπειτα να ενημερωθεί, αλλά να μεριμνήσει να γνωρίσει ορισμένα πράγματα εκ των προτέρων. Άλλωστε καλύτερο το προλαμβάνειν παρά το θεραπεύειν ».

Μετά την ίαση…

Οι γυναίκες θεωρούν το στήθος τους, ως ένα από τα πιο θηλυκά σημεία του σώματός τους. Το να διαγνωσθεί μια γυναίκα με καρκίνο του μαστού και να πρέπει να προβεί στην άμεση αφαίρεσή του, προκειμένου –κυριολεκτικά- να σώσει τη ζωής της, δημιουργεί ορισμένα θέματα στην καθημερινότητά της. Συνήθως νιώθει ότι βιαίως  αφαιρέθηκε η θηλυκότητά της και ότι δεν είναι πλέον ποθητή. Ο Σύλλογος “Μαζί σου”, διαθέτει ψυχολογική ομάδα, η οποία στηρίζει τις γυναίκες και πριν και μετά το πέρας των εγχειρήσεων και των θεραπειών «Οι ψυχολόγοι μας, φροντίζουν ώστε να υπάρχει ενημέρωση και για το τι γίνεται μετά από την ίαση του καρκίνου. Προσωπικά, θεωρώ πως η οικογένεια είναι εκείνη που μπορεί να στηρίξει απόλυτα τον ασθενή. Έχω βιώσει αυτή την κατάσταση και είμαι σε θέση να γνωρίζω πως όλες μας στο τέλος ψάχνουμε τη συμπαράσταση από τους συζύγους. Όλες μας θέλουμε να είμαστε όμορφες στα μάτια του συζύγου και των παιδιών μας», είπε η κα Ζυμπίδου, θέλοντας με τον τρόπο αυτόν να μοιραστεί και μια προσωπική της εμπειρία.

Δεν είναι ταμπού ο καρκίνος

Επιπρόσθετα, δεν είναι λίγοι εκείνοι οι οποίοι πιστεύουν ότι το να πάσχει ένας άνθρωπος από καρκίνο είναι ό,τι χειρότερο μπορεί να συμβεί σε κάποιον. Αποτέλεσμα της άποψης αυτής είναι να μην τον αποδέχονται και να το θεωρούν ως ένα θέμα ταμπού. Ευτυχής παρηγοριά, είναι πως όλα τα μέλη του Συλλόγου, είναι πλήρως ενημερωμένα επί του θέματος. Ωστόσο τα μη-μέλη αποφεύγουν να παρευρίσκονται ακόμα και στις ημερίδες «Μου κάνει ιδιαίτερη εντύπωση το γεγονός, ότι ορισμένοι άνθρωποι, αρνούνται να έρθουν στις ημερίδες που διοργανώνουμε, από φόβο μην “παρεξηγηθούν”. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που με παίρνουν τηλέφωνο και με ρωτάν το τι ειπώθηκε στις συγκεντρώσεις μας και μου δηλώνουν ότι δεν ήρθαν για να μην νομίζει ο κόσμος ότι έχουν “To Κακό”. Πρέπει να βάλουν καλά στο μυαλό τους, ότι η πρόληψη και η ενημέρωση σώζει ζωές. Θέλω να πιστεύω ότι οι νέες γενιές θα δουν εντελώς διαφορετικά το όλο θέμα και θα αποτινάξουν κάθε ταμπού. Το ζητούμενο δεν είναι να αποδεχθείς τον καρκίνο όταν έρθει σπίτι σου, είναι να ξέρεις εκ των προτέρων πώς μπορείς να τον αντιμετωπίσεις. Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε με κάθε τρόπο στην Καστοριά», είπε κλείνοντας η Πρόεδρος του Συλλόγου.

 

Χρύσα Κοσμίδου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You May Also Like

Το Κέντρο Υγείας Καστοριάς ευχαριστεί θερμά την Εταιρία «Νερά Πηγών Γράμμου Α.Ε.»

Το Κέντρο Υγείας Καστοριάς ευχαριστεί θερμά την Εταιρία «Νερά Πηγών Γράμμου Α.Ε.»

Μηνιαία και συνολική Πορεία του ΠΕΠ Δυτικής Μακεδονίας 2014 – 2020 ( Δεκέμβριος 2020 )

  Μηνιαία και συνολική Πορεία του ΠΕΠ Δυτικής Μακεδονίας 2014 – 2020…

Εντείνεται η Ενεργητική Επιτήρηση της νόσου των Πτηνών. Έως τέλη Απριλίου Συνίσταται η Διατήρηση Πουλερικών σε Κλειστούς Χώρους

Εντείνεται η Ενεργητική Επιτήρηση της νόσου των Πτηνών. Έως τέλη Απριλίου Συνίσταται…

Διακοπή υδροδότησης σε περιοχή της πόλης του Άργους Ορεστικού τη Δευτέρα 23 Ιουλίου

Διακοπή υδροδότησης σε περιοχή της πόλης του Άργους Ορεστικού τη Δευτέρα 23…

Στις 12 Νοεμβρίου η Καταβολή του Επιδόματος Νεφροπαθών & Μεταμοσχευμένων

Στις 12 Νοεμβρίου η Καταβολή του Επιδόματος Νεφροπαθών & Μεταμοσχευμένων

Ζήσης Τζηκαλάγιας: Όπως είχαμε δεσμευθεί έγινε και πληρώθηκαν οι φασολοπαραγωγοί.

Μετά από επίμονη και πολύμηνη προσπάθεια οι φασολοπαραγωγοί αποζημιώθηκαν για τις ζημιές του 2019

Απόλυτα επιτυχημένη η πρωτοβουλία του Δήμου Άργους Ορεστικού για τις δωρεάν ιατρικές εξετάσεις από τον Όμιλο ΥΓΕΙΑ

Απόλυτα επιτυχημένη η πρωτοβουλία του Δήμου Άργους Ορεστικού για τις δωρεάν ιατρικές…

Ενημέρωση μελών Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου Καστοριάς

Ενημέρωση μελών Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου Καστοριάς