Από 87-90 λεπτά το λίτρο διαμορφώνονται οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης την Πέμπτη ( 15/10 ) , πρώτη ημέρα διάθεσής του στην αγορά για την περιοχή της Καστοριάς σύμφωνα με τον πρόεδρο των βενζινοπωλών κ. Ζήση. Είναι δηλαδή σημαντικά φθηνότερο σε σύγκριση με την περυσινή χειμερινή περίοδο που ξεκίνησε πάνω και από το 1 ευρώ το λίτρο, μείωση που οφείλεται στην αποκλιμάκωση των διεθνών τιμών των καυσίμων στο μεσοδιάστημα.

Το πετρέλαιο επιβαρύνεται με τον ίδιο συντελεστή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) που ίσχυε πέρυσι, δηλαδή 23 λεπτά ανά λίτρο.

Η ζήτηση όπως αναφέρει ο πρόεδρος των βενζινοπωλών Καστοριάς, κ. Λάζαρος Ζήσης είναι ακόμη περιορισμένη, αφενός εξαιτίας των καλών καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή μας , αλλά κυρίως λόγω της εκκρεμότητας που υπάρχει αναφορικά με το επίδομα θέρμανσης.

Η συμφωνία με τους εταίρους προβλέπει, ως γνωστόν, μείωση του κονδυλίου για το επίδομα θέρμανσης κατά 50 % και αναμένονται οι οριστικές αποφάσεις του υπουργείου Οικονομικών ως προς τον τρόπο που θα γίνει η εξοικονόμηση της δαπάνης του προϋπολογισμού.

Σύμφωνα με τις σχετικές πληροφορίες τα σενάρια που έχουν τεθεί στο τραπέζι περιλαμβάνουν μείωση του ύψους του επιδόματος (πέρυσι ήταν 35 λεπτά ανά λίτρο για τους δικαιούχους), περιορισμό των δικαιούχων με αυστηροποίηση των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων που ισχύουν ή μείωση του ΕΦΚ για όλους τους καταναλωτές με παράλληλη κατάργηση του επιδόματος θέρμανσης, όπως έχουν ζητήσει οι πρατηριούχοι.

Οι χαμηλές τιμές αναμένεται να ξαναζεστάνουν τους καυστήρες των κεντρικών θερμάνσεων πετρελαίου στο Νομό Καστοριάς αλλά και γενικά στη περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας που παρέμειναν κλειστοί και πέρυσι, ανεβάζοντας τη ζήτηση προς ανακούφιση και των εταιριών και πρατηρίων της αγοράς πετρελαιοειδών που μετράνε για 6η συνεχή χρόνια μείωση του τζίρου τους.

Η ασάφεια για την επιδότηση μειώνει τις παραγγελίες πετρελαίου θέρμανσης

Οι πρατηριούχοι ελπίζουν σε μείωση της τιμής και απόδοση εξολοκλήρου του ποσού του επιδότησης στον καταναλωτή, διαφορετικά οι παραγγελίες θα είναι λίγες και σε μικρές ποσότητες.

Τι λέει η Ομοσπονδία

Η πρόταση της ΠΟΠΕΚ είναι να μειωθεί στα 13 λεπτά το λίτρο (από 23 που ήταν πέρυσι) η φορολογία στο πετρέλαιο θέρμανσης με ταυτόχρονη κατάργηση του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης.

Στην περίπτωση αυτή, η λιανική τιμή διαμορφώνεται γύρω στα 75 λεπτά το λίτρο. Το πετρέλαιο θέρμανσης αναμένεται να είναι σημαντικά φθηνότερο από πέρυσι, (οπότε η τιμή εκκίνησης ήταν 1-1,1 ευρώ το λίτρο), καθώς στο μεταξύ υποχώρησαν οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου, αναμένεται, ωστόσο, από το υπουργείο Οικονομικών και η αποσαφήνιση του ύψους της φορολογίας που θα επιβληθεί στο καύσιμο.

Η διοίκηση της ΠΟΠΕΚ επισήμανε τις εκκρεμότητες και τα κενά του θεσμικού πλαισίου που εμποδίζουν τον έλεγχο της παράνομης διακίνησης και του λαθρεμπορίου καυσίμων. Μεταξύ άλλων, ανέφεραν ότι δεν προβλέπεται η εγκατάσταση ηλεκτρονικού συστήματος ελέγχου εισροών-εκροών στις εγκαταστάσεις εταιρειών με στόλους αυτοκινήτων, από τα πρατήρια των οποίων -όπως είπε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γιώργος Ασμάτογλου- διακινείται το 40% του πετρελαίου κίνησης.

Σύμφωνα με την ΠΟΠΕΚ, δύο σκάφη του Λιμενικού που αγοράσθηκαν έναντι 2.030.000 ευρώ, για τον έλεγχο διακίνησης ναυτιλιακών καυσίμων, παραμένουν παροπλισμένα, ενώ δεν εφαρμόζεται η διάταξη για υποχρεωτική εγκατάσταση ηλεκτρονικού σήματος εντοπισμού σε πλωτά εφοδιαστικά μέσα και βυτιοφόρα και οι έλεγχοι από το ειδικό σώμα που έχει συσταθεί για τα καύσιμα (ΚΕΔΑΚ) περιορίζονται μόνο σε πρατήρια και κατά προτίμηση στα πρατήρια του Ν. Αττικής.

Η ΠΟΠΕΚ προειδοποίησε, εξάλλου ότι τους τελευταίους μήνες αναπτύσσεται νέο φαινόμενο παραβατικότητας με τη διάθεση βιομηχανικού υγραερίου (που επιβαρύνεται με χαμηλότερο ΕΦΚ) ως υγραερίου κίνησης.

Οι προτάσεις της Ομοσπονδίας για τον έλεγχο της παράνομης διακίνησης καυσίμων περιλαμβάνουν τη συγκρότηση ολιγομελούς επιτελικού συντονιστικού οργάνου για την έκδοση όλων των σχετικών διατάξεων, απογραφή και καταχώρηση σε κεντρική βάση δεδομένων των αδειών λειτουργίας όλων των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο χώρο, καθώς και του συνόλου των δεξαμενών αποθήκευσης χωρητικότητας πάνω από 5 κυβικά, καθώς και την οργανωτική αναδόμηση, στελέχωση και εκπαίδευση των υπαλλήλων των ΚΕΔΑΚ.

Οι μισοί τελικά θα πάρουν το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης το 2015 – 2016

Το σχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών για το τι θα ισχύσει φέτος για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης είχε αποτυπωθεί στον προϋπολογισμό.

Καμία μείωση στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης και περικοπή στο μισό των δικαιούχων. Αυτό θα προβλέπει και η απόφαση για την χορήγηση του επιδόματος με αυστηρότερα κριτήρια.
Για να μειωθεί άλλωστε ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης θα έπρεπε να υπάρξει νέα νομοθετική πρωτοβουλία κάτι που δεν υπάρχει ούτε καν μέσα στο πολυνομοσχέδιο που θα ψηφιστεί σήμερα από την βουλή.

Έτσι η λύση που προκρίνεται σε συνδυασμό με το «άλλοθι» της χαμηλής φετινής τιμής του πετρελαίου λόγω των τιμών που έχει στις διεθνείς αγορές το Υπουργείο Οικονομικών απλά τσεκουρώνει τους δικαιούχους.

Σύμφωνα με μνημονιακή δέσμευση, το ποσό του κονδυλίου του επιδόματος θέρμανσης θα πρέπει τη φετινή χειμερινή περίοδο να μειωθεί κατά 50%, δηλαδή να μειωθεί από τα 210 εκατομμύρια ευρώ στα 105.

Έτσι το επίδομα πετρελαίου διατηρείται στα 0,35 ευρώ ανά λίτρο. Με δεδομένο ότι η λιανική τιμή του πετρελαίου ξεκινά σήμερα περίπου στα 0,85 ευρώ ανά λίτρο, σημαίνει ότι το τελικό κόστος για ένα επιδοτούμενο νοικοκυριό περιορίζεται στα 0,5 ευρώ ανά λίτρο.

Να σημειωθεί πέρυσι η χειμερινή περίοδος έληξε με την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης στα 0,94 ευρώ ανά λίτρο και φέτος ξεκινά περίπου στα 0,80 έως 0,85 ευρώ, δηλαδή σημαντικά χαμηλότερα σε σχέση με πέρυσι.

Διατηρείται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης

Aυστηροποιούνται τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης.

Σημειώνεται ότι δικαιούχοι του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης πέρυσι ήταν:

  • Άγαμοι φορολογούμενοι που είχαν συνολικό εισόδημα μέχρι 30.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 200.000 ευρώ

  • Έγγαμοι με συνολικό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 40.000 ευρώ, οι οποίοι είχαν ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ

  • Μονογονεϊκές οικογένειες με συνολικό εισόδημα μέχρι 43.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ

Το ισχύον, κατά περίπτωση, εισοδηματικό όριο προσαυξανόταν κατά 3.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο.

Τα παραπάνω όρια αναμένεται να μειωθούν αισθητά.

Από τη χορήγηση του επιδόματος εξαιρούνταν τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία ανέγραφαν στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων ότι φιλοξενούνται, καθώς και τα φυσικά πρόσωπα που διέθεταν εντός του 2013 αυτοκίνητα άνω των 3.000 κυβικών εκατοστών ή σκάφη άνω των 8 μέτρων ή αεροσκάφη ή πισίνες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You May Also Like

H Δημοπρασία Μαρτίου/Απριλίου της Saga Furs θα πραγματοποιηθεί Αποκλειστικά Online Ξεκινώντας ήδη από τις 23 Μαρτίου

H Δημοπρασία Μαρτίου/Απριλίου της Saga Furs θα πραγματοποιηθεί Αποκλειστικά Online Ξεκινώντας ήδη…

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Ανέλαβε και εκτελεί καθήκοντα Διευθυντή της Διεύθυνσης Αστυνομίας Καστοριάς, ο Αστυνομικός Διευθυντής…

Νέος περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας ο Γιώργος Κασαπίδης

Τα αποτελέσματα του β’ γύρου των περιφερειακών εκλογών 2023 ανά Περιφερειακή Ενότητα

Σε τροχιά ολοκλήρωσης η αποκατάσταση βλαβών ηλεκτροφωτισμού στις Εργατικές Κατοικίες

Ανακοίνωση του Πολιτιστικού Συλλόγου «Κέλετρον»

Διαμαρτυρία των επιχειρηματιών της εστίασης κατά την επίσκεψη Παπαθανάση(φωτογραφίες)

Διαμαρτυρία των επιχειρηματιών της εστίασης κατά την επίσκεψη Παπαθανάση

Σε Κατάσταση Έκτακτης  Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας Κηρύσσονται οχτώ (8) κοινότητες των Δ.Ε. Κορεστείων & Βιτσίου με απόφαση του Γ.Γ.Π.Π.

Σε Κατάσταση Έκτακτης  Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας Κηρύσσονται οχτώ (8) κοινότητες των Δ.Ε.…

Η πανεπιστημιακή βιβλιοθήκη στην Καστοριά εμπλουτίστηκε με νέα λογοτεχνικά βιβλία

Ευχαριστήριο μήνυμα για την χορηγία των εκδόσεων Καστανιώτη

Σύλλογος “Μαζί Σου”: Ψυχολογική – Συμβουλευτική υποστήριξη ασθενών με καρκίνο

Ο καρκίνος είναι μια ασθένεια που επηρεάζει το άτομο σαν ολότητα, σωματικά…

Αντίο sms 13033: Πλησιάζει το τέλος της παλιάς…συνήθειας

Αντίο sms 13033: Πλησιάζει το τέλος της παλιάς…συνήθειας