Νέες προσλήψεις στο Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ) σχεδιάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος, σύμφωνα με όσα έχει αναφέρει, κατά τις τελευταίες εβδομάδες, ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης σε απαντήσεις κοινοβουλευτικών ερωτήσεων.

Η πρόσληψη μόνιμου προσωπικού αποτελεί, κατά τον υπουργό Περιβάλλοντος, μέτρο ενίσχυσης του ΙΓΜΕ που παραμένει χωρίς διοίκηση από τον περασμένο Μάιο, έχοντας περιέλθει σε πρωτοφανές οικονομικό αδιέξοδο.

Προκειμένου να ξεπεραστούν τα οικονομικά προβλήματα του ΙΓΜΕ, την Τρίτη 4 Ιουλίου το υπουργείο Περιβάλλοντος κατέθεσε τροπολογία που προβλέπει την αναστολή μέτρων διοικητικής και αναγκαστικής εκτέλεσης σε βάρος της κινητής και της ακίνητης περιουσίας του φορέα για διάστημα 12 μηνών.

Το ΙΓΜΕ βρισκόταν σε πλήρη παράλυση, όπως είπε ο υπουργός, μιλώντας στη Βουλή, εξαιτίας οικονομικών βαρών που του χρεώνονται αλλά αδυνατεί να εξυπηρετήσει. Οι συνταξιούχοι του ΙΓΜΕ είχαν στραφεί κατά του Ινστιτούτου, διεκδικώντας δικαστικά την αποζημίωση συνταξιοδοτικού πακέτου το οποίο είχε συναφθεί με ιδιωτική ασφαλιστική εταιρία και είχε λήξει. Αντί να κινηθούν οι ίδιοι κατά της ιδιωτικής εταιρίας, για να πάρουν το μερίδιο που τους αναλογεί, υπήρξε η απαίτηση αυτό να καλυφθεί από το δημόσιο προϋπολογισμό. Το αποτέλεσμα ήταν να μπλοκαριστούν δικαστικά όλοι οι λογαριασμοί του ΙΓΜΕ και να μην μπορεί να λειτουργήσει το Ινστιτούτο. Η κυβέρνηση επιμένει στην αναγκαιότητα λειτουργίας ενός δημόσιου ερευνητικού φορέα που ασχολείται με τον σημαντικό ορυκτό πλούτο, τα πλούσια υπόγεια ύδατα και γενικότερα τα ζητήματα γεωλογικού ενδιαφέροντος.

Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση της τροπολογίας, «το ΙΓΜΕ ευρίσκεται σε αδυναμία λειτουργίας του προς εκπλήρωση των σκοπών του λόγω της έκτακτης και απρόβλεπτης μεταβολής των οικονομικών συνθηκών του εξαιτίας μαζικής εμφάνισης σωρευμένων και υψηλόποσων απαιτήσεων εναντίον του, οι οποίες είναι αδύνατον να ικανοποιηθούν όλες στο πλαίσιο του ετήσιου τακτικού προϋπολογισμού του, τον οποίο έχουν ανατρέψει πλήρως». Με την αναστολή των μέτρων εκτέλεσης, σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, θα δοθεί η δυνατότητα συνέχισης της λειτουργίας του ΙΓΜΕ.

Την ίδια στιγμή, όπως έχει αναφέρει ο Γ. Σταθάκης δεν θα υπάρξει ρύθμιση, ώστε οι διεκδικούμενες αποζημιώσεις να ικανοποιηθούν. «Οι συνταξιούχοι του ΙΓΜΕ είναι ενταγμένοι στο ενιαίο συνταξιοδοτικό σύστημα του δημοσίου και παίρνουν κανονικά τις συντάξεις τους. Αυτή η ρύθμιση, που είχε γίνει τότε, σε εποχές που γίνονταν αυτά τα πράγματα, δεν αφορούσε μισθολογικές αυξήσεις» σημείωσε, πρόσφατα, στη Βουλή.

Σε κάθε περίπτωση, η ψήφιση της τροπολογίας για την προσωρινή προστασία θα ανοίξει το δρόμο για τον ορισμό νέου διοικητικού συμβουλίου, διαδικασία που τοποθετείται χρονικά μέχρι το τέλος του μήνα. Όπως, εξάλλου, έχει αναφέρει ο κ. Σταθάκης, «καμία διοίκηση δεν πάει σε έναν οργανισμό που έχει κατασχεμένους λογαριασμούς».

Την ίδια ώρα, με στόχο την ενίσχυση του ρόλου του ΙΓΜΕ, ο υπουργός σχεδιάζει νέες προσλήψεις, με τους εργαζόμενους στο φορέα να είναι, σήμερα, περίπου 200.

agronews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You May Also Like

Κιβωτός του Κόσμου: «Είπα ψέματα για τον πατέρα Αντώνιο, ποτέ δεν με πείραξε»

Τι αναφέρει στην επιστολή του ο 16χρονος, που είναι ένας από τους βασικούς μάρτυρες.

ΠΟΥ: Παραμένει η παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης

ΠΟΥ: Παραμένει η παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Ξεκινά η υποβολή αιτήσεων για το νέο ολοκληρωμένο πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης με πιστοποίηση ΟΑΕΔ – Google για 3.000 νέους ανέργους

  Ξεκινά η υποβολή αιτήσεων για το νέο ολοκληρωμένο πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης…

Mετάδοση τηλεοπτικού και ραδιοφωνικού μηνύματος για προστασία από πλημμύρες από τιςΠεριφέρειες

Με γνώμονα την ενημέρωση των πολιτών, σας διαβιβάζουμε το τηλεοπτικό μήνυμαΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ…

Προειδοποίηση Γώγου: Απέχουμε ακόμη αρκετά από το να χτίσουμε τείχος ανοσίας με 70% εμβολιασμένους

Όπως είπε ο κ. Γώγος, για να αποκτήσουμε ανοσία θα πρέπει να…

Δικηγόρος οικογένειας Φύσσα: Οι χρυσαυγίτες ήταν βέβαιοι ότι θα αθωωθούν και δεν είχαν ετοιμάσει ελαφρυντικά

Δικηγόρος οικογένειας Φύσσα: Οι χρυσαυγίτες ήταν βέβαιοι ότι θα αθωωθούν και δεν…

«Προδοσία» (για άλλη μια φορά) από το ΝΑΤΟ! (video)

«Προδοσία» (για άλλη μια φορά) από το ΝΑΤΟ! (video)

Κοινωνικό Μέρισμα 2018: Μέχρι πότε μπορούν να καταθέσουν αιτήσεις οι δικαιούχοι; Πότε θα καταβληθεί;

Κοινωνικό Μέρισμα 2018: Μέχρι πότε μπορούν να καταθέσουν αιτήσεις οι δικαιούχοι; Πότε…

Σκυλακάκης: «Οι επόμενοι 4-5 μήνες, θα είναι δύσκολοι από πολλές πλευρές»

Σκυλακάκης: «Οι επόμενοι 4-5 μήνες, θα είναι δύσκολοι από πολλές πλευρές»