Στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής στην Ιεροπηγή Καστοριάς λειτούργησε την Κυριακή 16 Ιουλίου 2017, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστορίας κ. Σεραφείμ.

Η Ιεροπηγή είναι χτισμένη σε υψόμετρο 1060 μ. και βρίσκεται μόλις 4 χλμ. από τα ελληνοαλβανικά σύνορα. Ο Ναός της Αγίας Παρασκευής, μοναδικό έργο πετρόκτιστης Βασιλικής Μακεδονικής αρχιτεκτονικής, χτίστηκε το 1867, όπου σύμφωνα με την παράδοση στο σημείο εκείνο είχε βρεθεί από ένα βοσκό η θαυματουργός εικόνα της Αγίας Παρασκευής.

Το 1776 από την Ιεροπηγή πέρασε ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός, και σήμερα σώζεται το σημείο και ο βράχος από όπου έκανε το κήρυγμά του ο Άγιος Κοσμάς.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Σεραφείμ στο λόγο του ερμήνευσε το χωρίο από το ευαγγελικό ανάγνωσμα της Κυριακής, «Υμείς εστέ το φως του κόσμου..», σημειώνοντας ότι το φως έχει τρεις βασικές ιδιότητες, να φωτίζει, να ζεσταίνει και να απολυμαίνει. Αυτό συνέβη και με την παρουσία των Αγίων Πατέρων της Δ’ Οικουμενικής Συνόδου και όλων των Αγίων Συνόδων.

Οι Πατέρες ζέσταναν με τη ζωή τους και με τα καλά τους έργα, απολύμαναν με την ηθική τους ακτινοβολία τη δυσοσμία από την παρουσία της αιρέσεως, αλλά και φώτισαν με το φως και την αγιοπνευματική τους εμπειρία τον άνθρωπο, ώστε να ζει και να βιώνει την αλήθεια, την οποία εκείνη διετράνωσαν μέσα από τις Οικουμενικές Συνόδους. Απεναντίας οι αιρετικοί ήταν μέσα στο σκότος και μέσα στο σκότος κινούνται πάντοτε.

Και συνέχισε ο Μητροπολίτης της Καστοριάς ότι και σήμερα έχουμε αιρετικούς, όπως θα έχουμε και πάντοτε, διότι ο διάβολος θα συνεχίζει το έργο του, με τη διχοστασία και τα σκάνδαλα μέσα στην Εκκλησία του Χριστού. Δεν θα πρέπει όμως να φοβόμαστε, αλλά να ζούμε την αληθινή ζωή της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Να ζούμε μέσα στην Εκκλησία, να βιώνουμε την Εκκλησία, να μιμούμεθα τη ζωή των Αγίων Πατέρων και να γνωρίζουμε τη διδασκαλία τους, προκειμένου κι εμείς να γίνουμε φως και να φωτίσουμε τον άνθρωπο της εποχής μας, για να φτάσει κι αυτός στην κατάσταση του φωτός.

Ο Σεβασμιώτατος στο τέλος της Θείας Λειτουργίας συνεχάρη τον Εφημέριο της Ιεροπηγής π. Πέτρο Σαρικαλαϊτσίδη και το εκκλησιαστικό συμβούλιο, το οποίο αποτελείται από νέους ανθρώπους και ξεναγήθηκε στα έργα που επιτελούνται με ζήλο και μεράκι από τον Ιερέα και τους κατοίκους του χωριού.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You May Also Like

ΚΕΚ Καστοριάς: Νέο πρόγραμμα  για την απόκτηση πιστοποιητικού χρήσης Η/Υ

ΚΕΚ Καστοριάς: Νέο πρόγραμμα  για την απόκτηση πιστοποιητικού χρήσης Η/Υ

Θέση εργασίας σε κεντρικό Ξενοδοχείο της Καστοριάς

Ζητείται κοπέλα για τη θέση (ρεσεψιόν) σe κεντρικό Ξενοδοχείο της πόλης Τηλέφωνα…

Συμμετοχή στην 81η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης με προνομιακό κόστος για τα μέλη του Επιμελητηρίου Καστοριάς

Το Επιμελητήριο Καστοριάς ενημερώνει τις επιχειρήσεις – μέλη του ότι θα διαθέτει…

Η Ευαγγελία Αναστασιάδου προκρίθηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού!

Θα πάρει μέρος στην κωπηλασία, στη δίκωπο με την Χριστίνα Μπούρμπου.(βίντεο)

Η Λαϊκή Συσπείρωση Άργους Ορεστικού για την αποκάλυψη των βαρελιών με πιθανό τοξικό περιεχόμενο

Η πρόσφατη αποκάλυψη των πεταμένων σε ρεματιά βαρελιών,

Ομιλία της Μαρίας Αντωνίου στην Ολομέλεια της Βουλής για το Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών

Ομιλία της Μαρίας Αντωνίου στην Ολομέλεια της Βουλής για το Ελληνικό Ινστιτούτο…

Είχε κρυμμένο τον εραστή της στη σοφίτα για δέκα χρόνια χωρίς να το γνωρίζει ο άντρας της, μέχρι που τον δολοφόνησαν. Πώς κατάφεραν να μείνουν ατιμώρητοι;

Είχε κρυμμένο τον εραστή της στη σοφίτα για δέκα χρόνια χωρίς να…

Συνελήφθησαν 2 άτομα από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Καστοριάς για διακίνηση μεγάλης ποσότητας ακατέργαστης κάνναβης βάρους 104 κιλών, σε περιοχή της Κοζάνης

Συνελήφθησαν 2 άτομα από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Καστοριάς για διακίνηση μεγάλης ποσότητας…