Πολυκατοικίες: Τι αλλάζει σε γενικές συνελεύσεις, κοινόχρηστα, θέρμανση

Μια νέα διαδικασία για την αποσύνδεση των διαμερισμάτων από την κεντρική θέρμανση των πολυκατοικιών και τη σύνδεση με το φυσικό αέριο, αυτόνομα, ορίζει το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος με τον τίτλο «Έλεγχος και προστασία δομημένου περιβάλλοντος».

Η αυτονόμηση από την κεντρική θέρμανση μπορεί να γίνει χωρίς να υπάρχει απόφαση της γενικής συνέλευσης, ακόμη και αν η απόφαση είναι αρνητική.

Συγκεκριμένα διάταξη που υπάρχει στο νομοσχέδιο που βρίσκεται στη Βουλή και αναμένεται να πάρει ΦΕΚ σε 15 μέρες ορίζει ότι όποιοι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων θέλουν να αυτονομηθούν από την κεντρική θέρμανση μπορούν να το κάνουν με συγκεκριμένες διαδικασίες και χωρίς την απόφαση της γενικής συνέλευσης.

Ειδικότερα όσοι θέλουν να αυτονομηθούν από την κεντρική θέρμανση και να βάλουν φυσικό αέριο ή άλλο σύστημα θα πρέπει να γνωρίζουν τα παρακάτω:

  • Θα συμμετέχουν μόνο σε έκτακτες δαπάνες για τη συντήρηση του κεντρικού καυστήρα.
  • Σε περίπτωση που η γενική συνέλευση πάρει αρνητική απόφαση τότε ο ιδιοκτήτης μπορεί να αυτονομηθεί με δική του δαπάνη.
  • Αναλαμβάνει ο ίδιος την ευθύνη και την επιμέλεια της αποσύνδεσης.
  • Πρέπει να μονώσει τους σωλήνες της κεντρικής θέρμανσης που περνούν από το διαμέρισμά του, χωρίς να θίγει τη θέρμανση των υπολοίπων.
  • Για την εγκατάσταση του νέου συστήματος χρειάζεται πολεοδομική άδεια και ο εξοπλισμός μπαίνει σε χώρο που ανήκει στην ιδιοκτησία του.
  • Είναι υποχρεωμένος να γνωστοποιήσει στους υπόλοιπους ιδιοκτήτες της πολυκατοικίας, την αποσύνδεση, τον τρόπο που θα περάσουν οι σωλήνες, πότε θα ξεκινήσουν οι εργασίες και πόσο χρόνο θα διαρκέσουν.
  • Απαλλάσσεται από το σύνολο των δαπανών καυσίμου κεντρικής θέρμανσης, αλλά πληρώνει για τη συντήρηση του κεντρικού συστήματος και για την ενδεχόμενη αντικατάστασή του.

Οι ιδιοκτήτες θα μπορούν να συγκαλούν γενική συνέλευση

Με τις νέες ρυθμίσεις, ανεξάρτητα από το ποσοστό συνιδιοκτησίας της πολυκατοικίας, κάθε ιδιοκτήτης μπορεί να ζητήσει τη σύγκληση συνέλευσης συνιδιοκτητών με θέμα τη λήψη απόφασης για την αλλαγή του συστήματος κεντρικής θέρμανσης ή την αποσύνδεση μεμονωμένης ιδιοκτησίας από το σύστημα κεντρικής θέρμανσης του κτιρίου. Εάν δεν υπάρχει διαχειριστής ή εάν αυτός καθυστερήσει την σύγκλιση της συνέλευσης εντός 30 ημερών, τότε συγκαλεί ο ίδιος τη συνέλευση. Σε περίπτωση που η συνέλευση συνιδιοκτητών λάβει αρνητική απόφαση ή δεν λάβει απόφαση εντός 30 ημερών από την ημερομηνία της πρώτης σύγκλισής της, ο ιδιοκτήτης που επιθυμεί την αυτονόμηση του διαμερίσματός του δικαιούται να προβεί με δική του δαπάνη στην αποσύνδεση της ιδιοκτησίας του, μονώνοντας τους σωλήνες της κεντρικής θέρμανσης που διέρχονται, αρκεί να μη θίγει τη θέρμανση των ιδιοκτησιών των άλλων. Θεσπίζεται μάλιστα η υποχρέωση του ιδιοκτήτη να γνωστοποιήσει στους υπόλοιπους συνιδιοκτήτες της πολυκατοικίας την αποσύνδεσή του από το σύστημα κεντρικής θέρμανσης, τον τρόπο όδευσης των σωληνώσεων της παροχής μέχρι την ιδιοκτησία του και το χρόνο έναρξης και την αναμενόμενη διάρκεια των εργασιών εγκατάστασης.

Παράλληλα τηρούνται όλες οι προδιαγραφές ασφάλειας και οι πολεοδομικές άδειες για την εγκατάσταση του νέου συστήματος ενώ ο σχετικός εξοπλισμός τοποθετείται εντός της ιδιοκτησίας που αυτονομείται ή σε χώρο που ανήκει στην κυριότητα ή την αποκλειστική χρήση του ιδιοκτήτη.

Η επικείμενη αναθεώρηση του νόμου, είχε συναντήσει την δριμεία αντίδραση της ΠΟΜΙΔΑ, η οποία είχε ανακοινώσει προ μηνών, ότι η εγκατάσταση αυτόνομης θέρμανσης χωρίς την πλειοψηφία της πολυκατοικίας θα ανοίξει τον δρόμο για δικαστικές εμπλοκές μεταξύ των ιδιοκτητών.

aftodioikisi.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You May Also Like

Οικογενειακός Γιατρός: Πώς γίνεται η εγγραφή; Σε ποιες περιπτώσεις να αλλάξετε γιατρό;

Οικογενειακός Γιατρός: Πώς γίνεται η εγγραφή; Σε ποιες περιπτώσεις να αλλάξετε γιατρό;

Χανιά: Λουκέτο σε νυχτερινό μαγαζί επειδή δεν τηρούσε τα μέτρα για τον κορονοϊό

Χανιά: Λουκέτο σε νυχτερινό μαγαζί  επειδή δεν τηρούσε τα μέτρα για τον…

«Τσουνάμι» συμπαράστασης στην Ιωάννα – Ξεπέρασαν τις προσδοκίες οι δωρεές

«Τσουνάμι» συμπαράστασης στην Ιωάννα – Ξεπέρασαν τις προσδοκίες οι δωρεές

Προσλαμβάνονται 400 νέοι συνοριοφύλακες

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατατέθηκε για νομοπαρασκευαστική επεξεργασία σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που προβλέπει την αύξηση των θέσεων των συνοριακών φυλάκων κατά 400.

Κλέλια Πανταζή: Δεν περίμενα τόση βρωμιά στον αθλητισμό

Κλέλια Πανταζή: Δεν περίμενα τόση βρωμιά στον αθλητισμό

Παίζει µε φοιτητές και οπωρώνες το Πρόγραµµα Νέων Αγροτών

Προσπάθειες να «µαζέψουν» τα περιθώρια ένταξης που οι ίδιοι άνοιξαν µε την…

Πανελλαδική απεργία αύριο: Ποιοι συμμετέχουν – «Χειρόφρενο» στα ΜΜΜ

Table of Contents Hide Ποια ΜΜΜ απεργούνΑπεργία στα ΜΜΜΑπεργία στα πλοίαΕΣΗΕΑ: Συμμετοχή…

Εγκρίθηκε η διάθεση 600.000 ευρώ σε φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την ενίσχυση των καταφυγίων αδέσποτων ζώων

Εγκρίθηκε η διάθεση 600.000 ευρώ σε φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την…