Στη μέγιστη κλίμακα αυξήθηκε το επίπεδο συναγερμού λόγω της ηφαιστειακής δραστηριότητας και την έκλυση τέφρας και καπνού στο όρος Αγκούνγκ, στο Μπαλί, καθώς υπάρχουν φόβοι ότι επίκειται άμεσα ηφαιστειακή έκρηξη.

«Το επίπεδο συναγερμού για το ηφαίστειο αυτό αυξήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο», τόνισε ο αξιωματούχος, ο Γκεντέ Σουάντικα, διευκρινίζοντας ότι «καταγράφονται συνεχείς δονήσεις» στο όρος Αγκούνγκ, όπου το ηφαίστειο αφυπνίστηκε τον περασμένο μήνα εκτοξεύοντας τέφρα και καπνό που έφθασε σε ύψος 4.000 μέτρων και πλέον.

Η ζώνη αποκλεισμού γύρω από το ηφαίστειο, που απέχει 75 χιλιόμετρα από το τουριστικό θέρετρο Κούτα, επεκτάθηκε στα 10 χλμ. και οι αρχές προέτρεψαν τους κατοίκους που ζουν μέσα σε αυτή να εγκαταλείψουν αμέσως την περιοχή.

Σύμφωνα με την υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφώ

ν της Ινδονησίας 100.000 κάτοικοι της περιοχής γύρω από το ηφαίστειο, καλούνται να εγκαταλείψουν τις εστίες τους καθώς αναμένεται άμεσα ηφαιστειακή έκρηξη.

Ήδη έχουν απομακρυνθεί περίπου οι 40.000 κάτοικοι που ζουν στην περιοχή 8-10 χλμ. γύρω από το ηφαίστειο, η οποία θεωρείται υψηλού κινδύνου, σύμφωνα με την ινδονησιακή υπηρεσία διαχείρισης καταστροφών.

«Ζητάμε στ’ αλήθεια από τον κόσμο στην περιοχή του κινδύνου να απομακρυνθεί αμέσως, υπάρχει η πιθανότητα μιας πολύ πιο ισχυρής ηφαιστειακής έκρηξης», τόνισε ο Σουτόπο, εκπρόσωπος της υπηρεσίας διαχείρισης καταστροφών. «Δεν έχουν απομακρυνθεί όλοι οι κάτοικοι ακόμη. Υπάρχουν κάποιοι που εκτρέφουν ζώα και δεν έχουν μεταφέρει ακόμη τα ζώα τους. Υπάρχουν και κάποιοι που θεωρούν πως είναι ασφαλείς», πρόσθεσε ο ίδιος και τόνισε πως στελέχη των υπηρεσιών ασφαλείας προσπαθούν να πείσουν τον κόσμο να φύγει, αλλά δεν μπορούν να τον εξαναγκάσουν.

«Οι συνεχείς εκτοξεύσεις τέφρας ενίοτε συνοδεύονται από ηφαιστειακές εκρήξεις», επισήμανε μέσω Facebook η εθνική υπηρεσία διαχείρισης καταστροφών της Ινδονησίας. Η λάβα που εκτοξεύεται από τον κρατήρα του ηφαιστείου είναι πιο ορατή τη νύχτα και αυτό υποδεικνύει πως «μια μεγαλύτερη ηφαιστειακή έκρηξη μπορεί να είναι άμεσα επικείμενη», πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Το Ντενπάσαρ, το διεθνές αεροδρόμιο της πρωτεύουσας του Μπαλί—ενός δημοφιλούς τουριστικού προορισμού που υποδέχεται εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο—έχει κλείσει.

Την Κυριακή ο καπνός και η τέφρα έφθασαν σε ύψος 4.000 μέτρων και προκάλεσαν την ακύρωση 15 πτήσεων.

Η προηγούμενη ηφαιστειακή έκρηξη στο Αγκούνγκ, το 1963, είχε στοιχίσει τη ζωή σε 1.600 ανθρώπους. Πάνω από 12ο ηφαίστεια είναι ενεργά στην Ινδονησία, η οποία βρίσκεται πάνω στον λεγόμενο «δακτύλιο της φωτιάς» του Ειρηνικού Ωκεανού.

You May Also Like

Νεκρό ελάφι με 7 κιλά πλαστικό και σκουπίδια στο στομάχι του

Νεκρό ελάφι με 7 κιλά πλαστικό και σκουπίδια στο στομάχι του

Κιμ Γιονγκ Ουν: Οι Βορειοκορεάτες δακρύζουν για τον αδυνατισμένο ηγέτη – Ανησυχούν για την υγεία του

Δακρύζουν μπροστά στην εικόνα του αδυνατισμένου ηγέτη οι πολίτες της Βόρειας Κορέας…

Ερντογάν : Δεν κατάφεραν να μας λυγίσουν στο Αιγαίο – Μας βάζουν τρικλοποδιές

Ερντογάν : Δεν κατάφεραν να μας λυγίσουν στο Αιγαίο – Μας βάζουν…

Η στιγμή που κεραυνοί χτύπησαν το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου στη Νέα Υόρκη (vid)

Εντυπωσιακά πλάνα κάνουν τον γύρο του διαδικτύου από κεραυνούς

Καμίλα Βαλίεβα: Θα συνεχίσει να αγωνίζεται στους Ολυμπιακούς

Η Ρωσίδα αθλήτρια του καλλιτεχνικού πατινάζ Καμίλα Βαλίεβα θα συνεχίσει την πορεία της στους…

Save the Children: Σχεδόν το ένα τρίτο μιας σχολικής χρονιάς χάθηκε κατά μέσον όρο παγκοσμίως

«Εκατοντάδες εκατομμύρια παιδιά εξακολουθούν να στερούνται την σχολική εκπαίδευση»

Aπόφαση – σοκ: Αποσύρθηκε το νούμερο 1 της παγκόσμιας κατάταξης! (Βίντεο)

Η Άσλεϊ Μπάρτι σόκαρε τον αθλητικό κόσμο με την απόφασή της να…