Σύμφωνα με εκπρόσωπο της πρωθυπουργού, οι μυστικές υπηρεσιες απέτρεψαν εννέα τρομοκρατικές επιθέσεις τους τελευταίους 12 μήνες

Εννέα τρομοκρατικές επιθέσεις απέτρεψαν οι βρετανικές αρχές τον τελευταίο χρόνο, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, μετά την ενημέρωση μελών του υπουργικού συμβουλίου από τον επικεφαλής της ΜΙ5 Άντριου Πάρκερ.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, στο ίδιο διάστημα πραγματοποιήθηκαν πέντε επιθέσεις, εκ των οποίων οι τέσσερις σχετίζονται με την ισλαμιστική τρομοκρατία.

«Παρά το ότι το λεγόμενο Ισλαμικό Κράτος έχει υποστεί πολλές ήττες στο Ιράκ και τη Συρία, αυτό δεν σημαίνει πως η απειλή εξουδετερώθηκε, αλλά μάλλον ότι έχει εξαπλωθεί σε νέα πεδία. Σε αυτά περιλαμβάνονται η ενθάρρυνση επιθέσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο και αλλού μέσω της προπαγάνδας που γίνεται στα social media», διευκρίνισε ο εκπρόσωπος.

Σύμφωνα με την υπουργό Εσωτερικών Άμπερ Ρουντ, «ο ρυθμός του σχεδιασμού των επιθέσεων έχει ενταθεί σημαντικά αυτόν το χρόνο», με τους υπουργούς να ασκούν πιέσεις στις εταιρίες που εμπλέκονται στον κλάδο των social media να απορρίπτουν υλικό εξτρεμιστικού περιεχομένου. Απαντώντας, η κ. Ρουντ επεσήμανε, σύμφωνα με το Facebook, το 83% περιεχομένου της Αλ Κάιντα και του ΙΚΙΛ έχει «εντοπιστεί και αφαιρεθεί μέσα σε διάστημα μιας ώρας».

Οι αριθμοί δημοσιοποιήθηκαν εν όψει της ολοκλήρωσης της εσωτερικής έρευνας των υπηρεσιών ασφαλείας, η οποία πραγματοποιείται με αφορμή το κύμα τρομοκρατικών επιθέσεων που σημειώθηκαν φέτος στη Βρετανία. Αφορμή για την έρευνα αυτή υπήρξαν οι επιθέσεις στη Γέφυρα του Ουεστμίνστερ, στο Μάντσεστερ, στη Γέφυρα του Λονδίνου και στο Φίνσμπερι Παρκ.

Οι έρευνες έχουν να κάνουν με το τι πληροφορίες διέθεταν οι υπηρεσίες ασφαλείας και η αστυνομία για τους δράστες των επιθέσεων πριν αυτές πραγματοποιηθούν, ώστε να διαπιστωθεί τι βελτιώσεις μπορούν να γίνουν στη διαχείριση εν δυνάμει τρομοκρατών.

Η έκθεση, δήλωσε στη Βουλή η Ρουντ, συμπεραίνει πως οι υπηρεσίες ασφαλείας μπορούσαν να προλάβουν την επίθεση αυτοκτονίας με τους 22 νεκρούς και τους 500 τραυματίες στο Μάντσεστερ τον Μάιο.

Όπως τόνισε, η έκθεση την οποία συνέταξε ο Ντέιβιντ Άντερσον, ανεξάρτητος αξιολογητής της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας, διαπίστωσε πως οι υπηρεσίες ασφαλείας είχαν λάβει πληροφορίες για τον Σαλμάν Αμπέντι, τον 22χρονο Βρετανό λιβυκής καταγωγής, ο οποίος ήταν ο δράστης της εν λόγω επίθεσης. Παρ’ όλα αυτά, ο Αμπέντι δεν είχε θεωρηθεί από τις αρχές ως πρόσωπο υψηλού κινδύνου.

You May Also Like

Φωτογράφος απαθανατίζει καθημερινά για 3 χρόνια το αξεπέραστο στυλ ενός 86χρονου ράφτη

Απλά υπέροχος!

Βιομηχανίες μόδας εγκαταλείπουν την Κίνα

Περιορίζουν την εξάρτησή τους από τα κινεζικά εργοστάσια

Τα παιδιά στην Ιαπωνία καθαρίζουν τα ίδια το σχολείο τους

Τα παιδιά στην Ιαπωνία καθαρίζουν τα ίδια το σχολείο τους

Πίσω από τις “κλειστές” πόρτες του Χαρεμιού: Τα μυστικά και η κρυφή ζωή των γυναικών της Ανατολής

Table of Contents Hide Πίσω από τις “κλειστές” πόρτες του Χαρεμιού: Τα…

Ιράν – Ιράκ: Ξεπέρασαν τους 300 οι νεκροί από τα 7,3 ρίχτερ

Εκατοντάδες οι εγκλωβισμένοι – Χιλιάδες οι τραυματίες

Κροκόδειλος άρπαξε σκύλο που έπαιζε σε όχθη ποταμού

Το βίντεο προσέλκυσε εκατοντάδες σχόλια στο Facebook, με πολλούς να επικρίνουν το πρόσωπο που κινηματογραφεί

Έχασε όλα τα δόντια της από τις καταχρήσεις και ο οδοντίατρος την μεταμόρφωσε σε μια πανέμορφη γυναίκα

Η Brittany Negler, από τη Φιλαδέλφεια της Πενσυλβανίας, εθίστηκε στο αλκοόλ και…

19χρονος ξύπνησε μετά από 1 χρόνο σε κώμα και δεν μπορεί να πιστέψει ότι ζούμε σε έναν κόσμο με πανδημία

19χρονος ξύπνησε μετά από 1 χρόνο σε κώμα και δεν μπορεί να…

Η σκληρή καθημερινότητα, κοριτσιών που παντρεύτηκαν πριν τα 15, μέσα από ένα φωτογραφικό πρότζεκτ

Table of Contents Hide Η σκληρή καθημερινότητα, κοριτσιών που παντρεύτηκαν πριν τα…

Παράτησε την άνετη ζωή της, μεγαλώνει μόνη της 200 παιδιά και η ιστορία της κάνει το γύρο του κόσμου

Παράτησε την άνετη ζωή της, μεγαλώνει μόνη της 200 παιδιά και η…