Σύμφωνα με εκπρόσωπο της πρωθυπουργού, οι μυστικές υπηρεσιες απέτρεψαν εννέα τρομοκρατικές επιθέσεις τους τελευταίους 12 μήνες

Εννέα τρομοκρατικές επιθέσεις απέτρεψαν οι βρετανικές αρχές τον τελευταίο χρόνο, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, μετά την ενημέρωση μελών του υπουργικού συμβουλίου από τον επικεφαλής της ΜΙ5 Άντριου Πάρκερ.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, στο ίδιο διάστημα πραγματοποιήθηκαν πέντε επιθέσεις, εκ των οποίων οι τέσσερις σχετίζονται με την ισλαμιστική τρομοκρατία.

«Παρά το ότι το λεγόμενο Ισλαμικό Κράτος έχει υποστεί πολλές ήττες στο Ιράκ και τη Συρία, αυτό δεν σημαίνει πως η απειλή εξουδετερώθηκε, αλλά μάλλον ότι έχει εξαπλωθεί σε νέα πεδία. Σε αυτά περιλαμβάνονται η ενθάρρυνση επιθέσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο και αλλού μέσω της προπαγάνδας που γίνεται στα social media», διευκρίνισε ο εκπρόσωπος.

Σύμφωνα με την υπουργό Εσωτερικών Άμπερ Ρουντ, «ο ρυθμός του σχεδιασμού των επιθέσεων έχει ενταθεί σημαντικά αυτόν το χρόνο», με τους υπουργούς να ασκούν πιέσεις στις εταιρίες που εμπλέκονται στον κλάδο των social media να απορρίπτουν υλικό εξτρεμιστικού περιεχομένου. Απαντώντας, η κ. Ρουντ επεσήμανε, σύμφωνα με το Facebook, το 83% περιεχομένου της Αλ Κάιντα και του ΙΚΙΛ έχει «εντοπιστεί και αφαιρεθεί μέσα σε διάστημα μιας ώρας».

Οι αριθμοί δημοσιοποιήθηκαν εν όψει της ολοκλήρωσης της εσωτερικής έρευνας των υπηρεσιών ασφαλείας, η οποία πραγματοποιείται με αφορμή το κύμα τρομοκρατικών επιθέσεων που σημειώθηκαν φέτος στη Βρετανία. Αφορμή για την έρευνα αυτή υπήρξαν οι επιθέσεις στη Γέφυρα του Ουεστμίνστερ, στο Μάντσεστερ, στη Γέφυρα του Λονδίνου και στο Φίνσμπερι Παρκ.

Οι έρευνες έχουν να κάνουν με το τι πληροφορίες διέθεταν οι υπηρεσίες ασφαλείας και η αστυνομία για τους δράστες των επιθέσεων πριν αυτές πραγματοποιηθούν, ώστε να διαπιστωθεί τι βελτιώσεις μπορούν να γίνουν στη διαχείριση εν δυνάμει τρομοκρατών.

Η έκθεση, δήλωσε στη Βουλή η Ρουντ, συμπεραίνει πως οι υπηρεσίες ασφαλείας μπορούσαν να προλάβουν την επίθεση αυτοκτονίας με τους 22 νεκρούς και τους 500 τραυματίες στο Μάντσεστερ τον Μάιο.

Όπως τόνισε, η έκθεση την οποία συνέταξε ο Ντέιβιντ Άντερσον, ανεξάρτητος αξιολογητής της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας, διαπίστωσε πως οι υπηρεσίες ασφαλείας είχαν λάβει πληροφορίες για τον Σαλμάν Αμπέντι, τον 22χρονο Βρετανό λιβυκής καταγωγής, ο οποίος ήταν ο δράστης της εν λόγω επίθεσης. Παρ’ όλα αυτά, ο Αμπέντι δεν είχε θεωρηθεί από τις αρχές ως πρόσωπο υψηλού κινδύνου.

You May Also Like

Το «κορίτσι της ναπάλμ»

Ήταν μια μέρα σαν σήμερα, στις 8 Ιουνίου του 1972, όταν η…

«Πρέπει να καταπιώ και αυτή την πίκρα». Η Σάνον Ντόχερτι αποκάλυψε ότι ο καρκίνος επέστρεψε

«Πρέπει να καταπιώ και αυτή την πίκρα». Η Σάνον Ντόχερτι αποκάλυψε ότι…

Που θα πάνε πετρέλαιο και φυσικό αέριο – Οι εκτιμήσεις των οίκων

Table of Contents Hide Που θα πάνε πετρέλαιο και φυσικό αέριο –…

Σοκ στον στίβο: Νεκρός σε τροχαίο ο 24χρονος κορυφαίος μαραθωνοδρόμος Κέλβιν Κίπτουμ

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο Κίπτουμ επέβαινε σε αυτοκίνητο μαζί με τον προπονητή του, Ζερβέ Χακιζιμάνα

Κορυφαίος Καναδός παθολόγος: Ο κορωνοϊός είναι από τα μεγαλύτερα fake news στην ιστορία – Άχρηστα τα lockdowns……

Κορυφαίος Καναδός παθολόγος: Ο κορωνοϊός είναι από τα μεγαλύτερα fake news στην…

Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες: Τρία φάρμακα για καρδιακές παθήσεις βρέθηκαν στο δείγμα της Βαλίεβα

Σύμφωνα με τους New York Times στον οργανισμό της Καμίλα Βαλίεβα βρέθηκε…

Σχολείο στην Ισπανία διδάσκει στα αγόρια πώς να κάνουν δουλειές του σπιτιού

Σχολείο στην Ισπανία διδάσκει στα αγόρια πώς να κάνουν δουλειές του σπιτιού

Κλιματική κρίση: Το άγαλμα που κόβει την ανάσα – Κοιτά στα μάτια και στέλνει ηχηρό μήνυμα

Το κορίτσι με τίτλο «Bihar» που δημιούργησε ο Μεξικανός καλλιτέχνης Ρούμπεν Ορόσκο…

Κάρα Ρόμπινσον: Το 15χρονο κορίτσι που οδήγησε τον βιαστή του στην αυτοκτονία

Επεσε θύμα απαγωγής και σεξουαλικής κακοποίησης από έναν κατά συρροή δολοφόνο στα…