Σύμφωνα με εκπρόσωπο της πρωθυπουργού, οι μυστικές υπηρεσιες απέτρεψαν εννέα τρομοκρατικές επιθέσεις τους τελευταίους 12 μήνες

Εννέα τρομοκρατικές επιθέσεις απέτρεψαν οι βρετανικές αρχές τον τελευταίο χρόνο, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, μετά την ενημέρωση μελών του υπουργικού συμβουλίου από τον επικεφαλής της ΜΙ5 Άντριου Πάρκερ.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, στο ίδιο διάστημα πραγματοποιήθηκαν πέντε επιθέσεις, εκ των οποίων οι τέσσερις σχετίζονται με την ισλαμιστική τρομοκρατία.

«Παρά το ότι το λεγόμενο Ισλαμικό Κράτος έχει υποστεί πολλές ήττες στο Ιράκ και τη Συρία, αυτό δεν σημαίνει πως η απειλή εξουδετερώθηκε, αλλά μάλλον ότι έχει εξαπλωθεί σε νέα πεδία. Σε αυτά περιλαμβάνονται η ενθάρρυνση επιθέσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο και αλλού μέσω της προπαγάνδας που γίνεται στα social media», διευκρίνισε ο εκπρόσωπος.

Σύμφωνα με την υπουργό Εσωτερικών Άμπερ Ρουντ, «ο ρυθμός του σχεδιασμού των επιθέσεων έχει ενταθεί σημαντικά αυτόν το χρόνο», με τους υπουργούς να ασκούν πιέσεις στις εταιρίες που εμπλέκονται στον κλάδο των social media να απορρίπτουν υλικό εξτρεμιστικού περιεχομένου. Απαντώντας, η κ. Ρουντ επεσήμανε, σύμφωνα με το Facebook, το 83% περιεχομένου της Αλ Κάιντα και του ΙΚΙΛ έχει «εντοπιστεί και αφαιρεθεί μέσα σε διάστημα μιας ώρας».

Οι αριθμοί δημοσιοποιήθηκαν εν όψει της ολοκλήρωσης της εσωτερικής έρευνας των υπηρεσιών ασφαλείας, η οποία πραγματοποιείται με αφορμή το κύμα τρομοκρατικών επιθέσεων που σημειώθηκαν φέτος στη Βρετανία. Αφορμή για την έρευνα αυτή υπήρξαν οι επιθέσεις στη Γέφυρα του Ουεστμίνστερ, στο Μάντσεστερ, στη Γέφυρα του Λονδίνου και στο Φίνσμπερι Παρκ.

Οι έρευνες έχουν να κάνουν με το τι πληροφορίες διέθεταν οι υπηρεσίες ασφαλείας και η αστυνομία για τους δράστες των επιθέσεων πριν αυτές πραγματοποιηθούν, ώστε να διαπιστωθεί τι βελτιώσεις μπορούν να γίνουν στη διαχείριση εν δυνάμει τρομοκρατών.

Η έκθεση, δήλωσε στη Βουλή η Ρουντ, συμπεραίνει πως οι υπηρεσίες ασφαλείας μπορούσαν να προλάβουν την επίθεση αυτοκτονίας με τους 22 νεκρούς και τους 500 τραυματίες στο Μάντσεστερ τον Μάιο.

Όπως τόνισε, η έκθεση την οποία συνέταξε ο Ντέιβιντ Άντερσον, ανεξάρτητος αξιολογητής της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας, διαπίστωσε πως οι υπηρεσίες ασφαλείας είχαν λάβει πληροφορίες για τον Σαλμάν Αμπέντι, τον 22χρονο Βρετανό λιβυκής καταγωγής, ο οποίος ήταν ο δράστης της εν λόγω επίθεσης. Παρ’ όλα αυτά, ο Αμπέντι δεν είχε θεωρηθεί από τις αρχές ως πρόσωπο υψηλού κινδύνου.

You May Also Like

Τι είναι η μπλε κουκίδα που θα βλέπουμε όλο το Μάιο στον νυχτερινό ουρανό;

Στην Ελλάδα είναι εύκολα ορατός τα καλοκαιρινά βράδια μέχρι και τον Νοέμβριο.

Κοροναϊός : Ετοιμάζεται για αυστηρά μέτρα τώρα η Σουηδία

Table of Contents Hide Κοροναϊός : Ετοιμάζεται για αυστηρά μέτρα τώρα η…

Ξεσηκώθηκαν οι τζιχαντιστές στη Λιβύη – 5 μήνες μισθούς χρωστάει ο Ερντογάν (βίντεο)

Ξεσηκώθηκαν οι τζιχαντιστές στη Λιβύη – 5 μήνες μισθούς χρωστάει ο Ερντογάν…

Έλεν Κέλερ….Η γυναίκα που έμαθε στην οικουμένη να σέβεται τα άτομα με αναπηρία

Έλεν Κέλερ….Η γυναίκα που έμαθε στην οικουμένη να σέβεται τα άτομα με…

Η νοσηλεία για 70χρονο επιζήσαντα του κορονοϊού στο Σιάτλ της Αμερικής κόστισε πάνω από ένα εκατομμύριο δολάρια

Η νοσηλεία για 70χρονο επιζήσαντα του κορονοϊού στο Σιάτλ της Αμερικής κόστισε…

BAFTA 2024: Υποψήφιο για 11 βραβεία το Poor Things του Γιώργου Λάνθιμου

Υποψήφιο για 11 βραβεία είναι στα BAFTA – τα βρετανικά Όσκαρ – το Poor Things του…

Σόου άνευ ουσίας

Λίγο περισσότερο από μιάμιση ώρα διήρκεσε η πρώτη από τις τρεις τηλεμαχίες…

Ακυρώνουν κρατήσεις για εκδρομές στην Τουρκία οι Βορειοελλαδίτες

Ακυρώνουν κρατήσεις για εκδρομές στην Τουρκία οι Βορειοελλαδίτες

Ο Έλον Μασκ ανέβασε μια λέξη στα ελληνικά στο Twitter και τα σχόλια πήραν «φωτιά»!

Η αινιγματική ανάρτηση προκάλεσε απορία αλλά και διάφορες… θεωρίες στην ενότητα των…

ΗΠΑ: Με πόλωση προς τις ενδιάμεσες εκλογές

Το 2014, η συμμετοχή στις ενδιάμεσες εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες έφτασε σε…