Σβήστηκε προς το παρόν η φωτιά που άναψε στην Ευρώπη των «27» ο Πολωνός πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου,

Ντόναλντ Τουσκ, προτείνοντας την κατάργηση των υποχρεωτικών ποσοστώσεων για την κατανομή των προσφύγων στα κράτη μέλη. Παραμένουν, όμως, αναμμένα κάρβουνα και ο κίνδυνος για νέα ανάφλεξη δεν έχει εξαλειφθεί.

Δύο ώρες κράτησε η συζήτηση των Ευρωπαίων ηγετών επί των προτάσεων Τουσκ, στο χθεσινό δείπνο της πρώτης ημέρας της συνόδου κορυφής. Η συζήτηση ήταν έντονη και φάνηκε πόσο διχασμένοι είναι οι Ευρωπαίοι στο μεταναστευτικό και τον τρόπο αντιμετώπισής τους.

Άλλοι ήταν κάθετα αντίθετοι με την κατάργηση των ποσοστώσεων, όπως η Ιταλία και η Ελλάδα, άλλοι εξέφρασαν την αντίθεσή τους με το επιχείρημα ότι η «επιλεκτική αλληλεγγύη» δεν αποτελεί λύση (Γερμανία), άλλοι το έπαιξαν λίγο πολύ Πόντιος Πιλάτος (Γαλλία) και άλλοι απέφυγαν να πάρουν σαφή θέση και περιορίστηκαν στη διαπίστωση ότι υπάρχει αδιέξοδο στο θέμα των ποσοστώσεων (Ολλανδία).

Από την άλλη πλευρά, οι ηγέτες των χωρών Βίζενγκραντ (Πολωνία, Τσεχία, Ουγγαρία,Σλοβακία) δεν έκρυβαν την ικανοποίησή τους για το γεγονός ότι ετέθη θέμα κατάργησης των ποσοστώσεων και έκλεισαν το μάτι στην Ιταλία, με τη χορήγηση χρηματοδοτικής βοήθειας για τη διαχείριση του μεταναστευτικού στη Λιβύη, φροντίζοντας να χαρακτηρίσουν τη χειρονομία αυτή «ένδειξη αλληλεγγύης».

Το όλο θέμα, λοιπόν, έχει διχάσει για τα καλά τους 27 και παραμένει μετέωρο. Ο Ντόναλντ Τούσκ πέτυχε αυτό που ήθελε. Να τεθεί υπό αμφισβήτηση η απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών για την κατανομή των υποχρεωτικών ποσοστώσεων, παίζοντας έτσι το παιχνίδι των χωρών Βίζενγκραντ.

Εκτός του κειμένου των συμπερασμάτων

Επιπλέον, υποβάθμισε το ρόλο της Κομισιόν στο μεταναστευτικό, η οποία, παρά την οργισμένη αντίδραση του Επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου, βρέθηκε σε θέση άμυνας στην κοινοτική σκακιέρα… Είναι ενδεικτικό ότι η συζήτηση για το μεταναστευτικό δεν αποτέλεσε αντικείμενο γραπτών συμπερασμάτων.

«Οι απόψεις μεταξύ των διαφόρων πλευρών δεν έχουν αλλάξει» παρατήρησε η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, για την οποία «πρέπει να συνεχιστεί» η προσπάθεια για εξεύρεση λύσης, μέχρι τον προσεχή Ιούνιο.

Το γεγονός, όμως, ότι ο στόχος για επίτευξη συμφωνίας τον Ιούνιο 2018 «πνίγηκε» χθες και δεν αναφέρεται κάν στα συμπεράσματα της συνόδου, παρά την επιθυμία της Κομισιόν δείχνει το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί και τη «ζημιά» που έκανε ο Ν. Τούσκ με τις προτάσεις του.

Ολα παραμένουν στον αέρα, η νέα πολιτική ασύλου, η μεταρρύθμιση της σχεδόν «πεθαμένης» συμφωνίας του Δουβλίνου, που φορτώνει την ευθύνη στις χώρες πρώτης εισόδου (Ιταλία, Ελλάδα) και ιδίως η πρόταση της Κομισιόν να ενσωματώσει στην εν λόγω μεταρρύθμιση  τις υποχρεωτικές ποσοστώσεις.

«Οι διαφορές είναι μεγάλες» διαπίστωσε ο Ολλανδός πρωθυπουργός, Μάρκ Ρούτε, ο οποίος δεν βλέπει λύση στον ορίζοντα στο θέμα των ποσοστώσεων. Ο ίδιος είχε προτείνει, όταν ξέσπασε η μεταναστευτική κρίση να παραμείνουν όλοι οι πρόσφυγες στην Ελλάδα, με αντάλλαγμα οικονομική βοήθεια.

Ο καθένας με την αλληλεγγύη του… Οπως οι χώρες Βίζεγκραντ, οι οποίες αποφάσισαν να χορηγήσουν στην Ιταλία το ποσό των 35 εκατομ. ευρώ για την αντιμετώπιση της  προσφυγικής ροής από τη Λιβύη.

Μάλιστα, ανακοίνωσαν ότι είναι πρόθυμες να βοηθήσουν και άλλες χώρες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή υποδοχής προσφύγων, χωρίς καμία συγκεκριμένη αναφορά στην Ελλάδα. Και ξεκαθάρισαν ότι δεν πρόκειται να φιλοξενήσουν στα εδάφη τους πρόσφυγες, που εισήλθαν στην Ε.Ε. από τη Μεσόγειο.

Οι 4, λοιπόν, της ομάδας  Βίζενγκραντ, εκ των οποίων οι 3 (Ουγγαρία, Πολωνία, Τσεχία) βρίσκονται στη θέση του κατηγορούμενου στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για  την άρνησή τους να αποδεχθούν τις ποσοστώσεις προσφύγων που τους  αναλογούν, πέρασαν στην επίθεση.

Απέναντί τους, εκτός από την Ελλάδα και την Ιταλία, βρίσκεται μία  ομάδα χωρών με επικεφαλής τη Γερμανία, η οποία δεν δέχεται την «επιλεκτική αλληλεγγύη», ενώ η Γαλλία περιορίζεται σε μία έκκληση να  βάλει ο καθένας το λιθαράκι του για την εξεύρεση λύσης.

«Πράσινο φως» για τη δεύτερη φάση των διαπραγματεύσεων του Brexit

Στο μεταξύ σήμερα οι ηγέτες των 27 έδωσαν χθες το «πράσινο φως» για τη δεύτερη φάση των διαπραγματεύσεων του Brexit με το Ηνωμένο Βασίλειο. Παράλληλα, όμως, συμφώνησαν να ζητήσουν αποσαφηνίσεις από το Λονδίνο για τις προθέσεις του ως προς τη μελλοντική εμπορική σχέση με την Ε.Ε.

Η δεύτερη φάση των διαπραγματεύσεων αναμένεται να είναι πιό δύσκολη από την πρώτη, προειδοποίησε ο πρόεδρος των 27 Ντόναλντ Τούσκ, ενώ ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ εξέφρασε για μία ακόμη φορά την εμπιστοσύνη του στην Τερέζα Μέι.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός από την πλευρά της ζήτησε από τους εταίρους να αρχίσουν το συντομότερο δυνατόν οι συζητήσεις για τις σχέσεις Ε.Ε.-Η.Β. μετά το Brexit, που έχει προγραμματιστεί το Μάρτιο 2019. Κατά την Μέι, οι σχέσεις αυτές πρέπει πάρουν τη μορφή μίας «βαθιάς και ειδικής εταιρικής σχέσης» μετά το διαζύγιο.

You May Also Like

«Σεληνιακοί» βράχοι και διαστημόπλοια στην πισίνα της NASA

Πριν πατήσουν στο φεγγάρι, οι μελλοντικοί αστροναύτες της NASA θα κληθούν να περπατήσουν (μέσα) στο νερό.

Σάλος στην Κίνα! Aνάγκασαν γουρούνι να κάνει bungee jumping (video)

Σάλος στην Κίνα! Aνάγκασαν γουρούνι να κάνει bungee jumping (video)

Ερντογάν: «Είμαι πάντα σε θέση επίθεσης, δεν κάνω πίσω ποτέ» – Ακυρώθηκε η συνάντηση με Μπάιντεν

Table of Contents Hide «Η πρώτη δήλωση ήρθε από τον Μπάιντεν»«Η κρίση τελείωσε, αλλά…

Ισλανδία: Επιστήμονες εντόπισαν 40 μεταλλάξεις του κορονοϊού

Ισλανδία: Επιστήμονες εντόπισαν 40 μεταλλάξεις του κορονοϊού

Βρετανικά αρχεία: Απροθυμία Κάλαχαν να καταθέσει για τις ημέρες της τουρκικής εισβολής

Τι γράφουν τα βρετανικά εμπιστευτικά αρχεία του Foreign Office που αποδεσμεύτηκαν

Γκέιτς: Τα σημερινά εμβόλια δεν σταματούν τη μετάδοση του κορωνοϊού

«Δεν θα απαλλαγούμε σύντομα από την πανδημία. Τα υπάρχοντα εμβόλια βοηθούν στη…

Κλιματική αλλαγή: Η στάθμη της Μεσογείου θα αυξηθεί κατά 57 εκατοστά έως το 2100

Η κλιματική αλλαγή ενδέχεται να προκαλέσει την άνοδο του ύψους των υδάτων…

Παγόβουνο όσο το Λονδίνο αποκολλήθηκε στην Ανταρκτική

Παγόβουνο όσο το Λονδίνο αποκολλήθηκε στην Ανταρκτική

Φρικιαστικό βίντεο από την Τουρκία: Άνδρας χειροδικεί σε μικρό παιδί (σκληρές εικόνες)

Φρικιαστικό βίντεο από την Τουρκία: Άνδρας χειροδικεί σε μικρό παιδί (σκληρές εικόνες)

«Οι δίδυμες κόρες μου που νίκησαν τον θάνατο με ενέπνευσαν να γίνω φωτογράφος»-ΦΩΤΟ

«Οι δίδυμες κόρες μου που νίκησαν τον θάνατο με ενέπνευσαν να γίνω…