Η διάρκεια του ύπνου ενός ατόμου εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως η ηλικία, το φύλο, και ευρύτερα από τον προσωπικό «υπνότυπο».

Αν σε ορισμένα άτομα αρκούν λίγες ώρες ύπνου, ενώ άλλα χρειάζονται πολύ περισσότερες, αυτό εξαρτάται από τα διαφορετικά εγκεφαλικά κυκλώματα που ρυθμίζουν τον ύπνο.

Αυτά τα εγκεφαλικά κυκλώματα, με τη σειρά τους, διαμορφώνονται από ομάδες κάποιων γονιδίων που οι ερευνητές κατάφεραν πρόσφατα να εντοπίσουν.

Πριν από λίγες ημέρες δημοσιεύτηκε μια έρευνα στο ειδικό περιοδικό «PLOS Genetics», η οποία όχι μόνο αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στην κατανόηση των γενετικών παραγόντων που εμπλέκονται και επηρεάζουν τις ανάγκες μας για ύπνο αλλά, στο μέλλον, ίσως αποδειχτούν καθοριστικές για την κατανόηση και τη θεραπεία νευρολογικών διαταραχών, όπως η αϋπνία και η ναρκοληψία, δηλαδή η ανεξέλεγκτη ημερήσια υπνηλία, παρά τις επαρκείς ώρες ύπνου.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στο NHLBI (Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας για τη βιοϊατρική έρευνα των ΗΠΑ) από ομάδα ειδικών στη βιοϊατρική γενετική υπό τη διεύθυνση της Susan Tracy Harbison.

Αυτοί οι ερευνητές μελέτησαν 14 διαφορετικές γενεές της μύγας των φρούτων (Drosophila melanogaster) τις οποίες διασταύρωναν μεταξύ τους στο εργαστήριο μέχρι να δημιουργήσουν μύγες «υπναρούδες» (long sleeper) ικανές να κοιμούνται 18 ώρες την ημέρα ή, εναλλακτικά, μύγες άγρυπνες (short sleeper) που κοιμόντουσαν μόλις 3 ώρες κάθε μέρα.

Η γενετική ανάλυση αυτών των μυγών αποκάλυψε την ύπαρξη 126 πολυμορφισμών σε μια ομάδα 80 διαφορετικών γονιδίων που φαίνεται να σχετίζονται με τη διάρκεια του ύπνου.

«Ενα ενδιαφέρον στοιχείο αυτής της έρευνας είναι ότι το γενετικό υλικό που ανέλυσαν υπάρχει στη φύση, δεν ήταν δηλαδή γενετικά τροποποιημένο DNA στο εργαστήριο.

Μέχρι τώρα δεν είχε ποτέ διαπιστωθεί η παρουσία τόσο ακραίων περιπτώσεων σε φυσικούς πληθυσμούς», όπως επισημαίνει η Susan Tracy Harbison στο σχετικό άρθρο.

Ερευνα όπως αυτή, έκτος από τη σημασία της για την ενδεχόμενη μελλοντική διαγνωστική και θεραπευτική ορισμένων ακραίων νευρολογικών διαταραχών του ύπνου, προσπαθεί να διαφωτίσει το δυσεξήγητο βιολογικό πρόβλημα γιατί έχουμε ανάγκη να κοιμόμαστε;

Η πιο εύλογη, μέχρι σήμερα, απάντηση είναι ότι ο ύπνος συμβάλλει στη χαλάρωση και την ανανέωση του νευρικού συστήματος, καθώς και στην παγίωση των πρόσφατων μνημονικών ιχνών.

Και τα γονίδια της μύγας των φρούτων που σχετίζονται με τη διάρκεια του ύπνου φαίνεται πως εμπλέκονται επίσης στη φυσιολογική ανάπτυξη και λειτουργία του πολύ πιο απλού νευρικού συστήματος αυτού του εντόμου.

Εν τούτοις, όταν οι ερευνητές συνέκριναν τους δύο εργαστηριακούς πληθυσμούς (υπναρούδες και άγρυπνες) με φυσικούς πληθυσμούς μυγών δεν διαπίστωσαν ουσιαστικές διαφορές. Συνεπώς, στη φύση υπάρχει μια ευρεία γκάμα από «υπνότυπους».

You May Also Like

Εντυπωσιακές εικόνες: Το τηλεσκόπιο Webb καταγράφει τη λάμψη του νεφελώματος του «Καβουριού»

Nέες λεπτομέρειες κοσμικού αερίου και σκόνης μέσα στο Νεφέλωμα του Καβουριού

Αποικίες στη Σελήνη: Πώς θα… φυτέψετε μποστάνι σε φεγγαρόσκονη

Κινεζικό πείραμα κάνει το αγόνιμο σεληνιακό έδαφος κατάλληλο για σπορά.

NASA: Μεγάλος αστεροειδής θα περάσει κοντά από τη Γη

Άλλος ένας μεγάλος αστεροειδής αναμένεται να περάσει κοντά από τον πλανήτη μας

Πιερ Κιουρί | Το ράδιο θα μπορούσε να είναι πολύ επικίνδυνο στα χέρια των εγκληματιών

Στις 15 Μαΐου του 1859 γεννήθηκε ο χημικός που αφοσίωσε τη ζωή του στην επιστημονική έρευνα μαζί με τη σύζυγό του, Μαρία Κιουρί.

Ζουμ του James Webb σε ζευγάρι νεογέννητων άστρων (Bίντεο)

Εντυπωσιακές εικόνες αστρογέννεσης κατέγραψε το διαστημικό τηλεσκόπιο

Τελικά μοιάζουμε στους Νεάντερταλ πολύ περισσότερο από ό,τι νομίζαμε

Οι πρόσφατες επανεκτιμήσεις των απολιθωμάτων και των αρχαιολογικών δεδομένων έχουν βοηθήσει να διαμορφωθεί μια νέα εικόνα, «αρκετά ικανών» Νεάντερταλ

Κλιματική αλλαγή: Σε ποιο βαθμό ευθύνεται για τον καρκίνο του δέρματος;

Σύμφωνα με έρευνα του γερμανικού ασφαλιστικού φορέα ΚΚΗ, ο αριθμός των διαγνώσεων…

ΗΠΑ: 22χρονος απέκτησε ξανά πρόσωπο και χέρια, πρώτη φορά στα χρονικά μετά από τριπλή μεταμόσχευση

ΗΠΑ: 22χρονος απέκτησε ξανά πρόσωπο και χέρια, πρώτη φορά στα χρονικά μετά…

Ο «Αίολος» στο διάστημα για να βελτιώσει την πρόγνωση του καιρού

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε σήμερα, Πέμπτη, από το διαστημικό κέντρο Κουρού στη Γαλλική…