Το 2017 ήταν μια χρονιά που σημαδεύτηκε από τραγικά γεγονότα στη χώρα και εικόνες που συγκλόνισαν ή προκάλεσαν ντροπή. Σε πολιτικό επίπεδο ήταν ένα έτος πλούσιο σε εξελίξεις, με κυρίαρχες τις μάχες κορυφής που εκτυλίχθηκαν στη Βουλή. Το 2017 φεύγει, αφήνοντας μια αίσθηση ότι ήταν μια χρονιά διεργασιών και προετοιμασίας ενδεχομένως για το τελευταίο μνημονιακό έτος…

Φονική πλημμύρα στην Μάνδρα



Σε ανείπωτη τραγωδία εξελίχθηκε η κακοκαιρία που ξέσπασε στη Μάνδρα και στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Αττικής τα ξημερώματα της 15ης Νοεμβρίου, καθώς από τις πλημμύρες έχασαν τη ζωή τους 24 άνθρωποι.

Θύματα βρέθηκαν εγκλωβισμένα σε υπόγεια, άλλα εντός σπιτιών ή μαγαζιών, ορισμένα σε υπαίθριους χώρους μέσα στον οικισμό, ενώ άλλα παρασύρθηκαν από τα νερά στο δρόμο, με τις ομάδες διάσωσης να καταβάλλουν τεράστιες προσπάθειες έως ότου εντοπιστεί κι ο τελευταίος αγνοούμενος.

Από τις πρώτες ημέρες της τραγωδίας, ενώ οι κάτοικοι της Μάνδρας φτυάριζαν τις λάσπες από τα δωμάτια των σπιτιών τους, εταιρείες, εθελοντικές ομάδες, μεμονωμένοι πολίτες από κάθε γωνιά της Ελλάδας αποτέλεσαν τον βασικό κορμό αλληλεγγύης στους πλημμυροπαθείς.

Συνθέτοντας το παζλ της τραγωδίας, σύμφωνα με το πόρισμα της Γενικής Επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης αιτία αποτέλεσε η υπερβολικά μεγάλη ένταση της βροχόπτωσης σε συνδυασμό όμως με την έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων και την παρουσία αυθαίρετων κατασκευών.

«Έφυγε» ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης

Στις 29 Μαΐου του 2017 έκλεισε ένα μεγάλο πολιτικό κεφάλαιο για την Ελλάδα με το θάνατο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 99 ετών, έχοντας δίπλα τα αγαπημένα του πρόσωπα.

Άφησε όσο λίγοι το στίγμα του στην πολιτική σκηνή της χώρας. Συγκρούστηκε με πάθος με πολιτικούς αντιπάλους και συμφέροντα, δεν συνήθιζε να «χαϊδεύει» αυτιά, έλεγε αλήθειες που ενοχλούσαν και υπήρξε ο μακροβιότερος κοινοβουλευτικός πολιτικός στην Ελλάδα καθώς εκλέχθηκε για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινοβούλιο το 1946, μόλις σε ηλικία 28 ετών. Μάλιστα, στην πρώτη του ομιλία, πήρε θέση υπέρ της αβασίλευτης δημοκρατίας.

Η υγεία του Κ.Μητσοτάκη, είχε αρχίσει να επιδεινώνεται σταδιακά μετά το χαμό της συζύγου του Μαρίκας την οποία υπεραγαπούσε.

Φώφη Γεννηματά: Ηγέτιδα της Κεντροαριστεράς

Ρίσκαρε, αμφισβητήθηκε, πολεμήθηκε και τελικά βγήκε κερδισμένη από μία μάχη που η έκβασή της δεν ήταν δεδομένη από κανέναν. Η Φώφη Γεννηματά πήρε την απόφαση να κινήσει τη διαδικασία προκειμένου να ενώσει τις δυνάμεις της Κεντροαριστεράς σε ένα πολιτικό φορέα. Ένα στοίχημα για το οποίο αρκετοί –πολιτικοί φίλοι και αντίπαλοι– είχαν προκαταβάλλει ότι δεν θα στεφθεί από επιτυχία, κυρίως, όσο αφορά στο κομμάτι της συμμετοχής.

Οι 212.000 και πλέον ψηφοφόροι όμως που ήρθαν την πρώτη Κυριακή των εκλογών και οι σχεδόν 150.0000 τη δεύτερη, οι οποίοι και ανέδειξαν αρχηγό του νέου πολιτικού φορέα «Κίνημα Αλλαγής» τη Φώφη Γεννηματά με ποσοστό 57,6%, δικαίωσαν την επιλογή της. Η παρακαταθήκη για το μέλλον του νέου φορέα σημαντική. Διακαής πόθος της νέας ηγέτιδας της Κεντροαριστεράς, άλλωστε, είναι το «Κίνημα Αλλαγής» να γίνει πρωταγωνιστής της πολιτικής σκηνής στις επόμενες εκλογές.

Θύμα τρομοκρατικής επίθεσης ο Λουκάς Παπαδήμος

Η επίθεση στον πρώην πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο με παγιδευμένο φάκελο στις 25 Μαΐου στο κέντρο της Αθήνας κατέδειξε ότι η εγχώρια τρομοκρατία είναι ιδιαίτερα φιλόδοξη και σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να επιτυγχάνει τους στόχους της. Παράλληλα, σύμφωνα με την Αντιτρομοκρατική, ο κατηγορούμενος για την αποστολή του τρομοδέματος στον Λουκά Παπαδήμο φαίνεται ότι αποτελεί πρόσωπο – κλειδί, καθώς φέρεται να έχει σχέσεις τόσο με την οργάνωση Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς -που έχει ξαναστείλει παγιδευμένους φακέλους εντός και εκτός χώρας- όσο και με συνεργάτες μελών του Επαναστατικού Αγώνα.

Μια οργάνωση – δορυφόρος του «Επαναστατικού Αγώνα», όπως θεωρείται η «Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών», πραγματοποίησε επίθεση με ισχυρό εκρηκτικό μηχανισμό στο Εφετείο Αθηνών στην οδό Λουκάρεως, ενώ μέλος της δεν δίστασε ακόμη και να πυροβολήσει κατά του αστυνομικού φρουρού του δικαστικού μεγάρου. Στην προκήρυξη με την οποία έγινε η ανάληψη της ευθύνης του χτυπήματος η Δικαιοσύνη καταγγέλλεται ως «όπλο στα χέρια του κεφαλαίου»…

Το επίκεντρο της διασύνδεσης όλων των οργανώσεων φαίνεται να είναι οι φυλακές Κορυδαλλού. Στις αρχές του έτους ένα από τα καταζητούμενα ηγετικά στελέχη του «Επαναστατικού Αγώνα» η Πόλα Ρουπα συνελήφθη και οδηγήθηκε στον Κορυδαλλό όπου είναι κρατούμενος και ο Νίκος Μαζιώτης, ενώ πριν φύγει η χρονιά ο καταδικασμένος για την 17Ν Δημήτρης Κουφοντίνας πήρε για πρώτη φορά διήμερη άδεια. Η προηγούμενη εμπειρία με την εξαφάνιση του Χριστόδουλου Ξηρού μετά από αντίστοιχη άδεια, καθώς και το γεγονός ότι ο Δημήτρης Κουφοντίνας είναι το πρόσωπο που από την πρώτη στιγμή ανέλαβε την «πολιτική ευθύνη» για τη δράση της 17Ν, την οποία ουδέποτε αποκήρυξε, προκάλεσε συζήτηση για την ορθότητα της απόφασης του συμβουλίου των φυλακών.

Πύρινη λαίλαπα σε ανατολική Αττική και νησιά

Εικόνες βιβλικής καταστροφής καταγράφηκαν στην ανατολική Αττική το καλοκαίρι. Η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε στα μέσα Αυγούστου και μαινόταν για τέσσερις ημέρες έκανε στάχτη τα πάντα στο πέρασμά της από Κάλαμο, Βαρνάβα και Καπανδρίτι. Χιλιάδες στρέμματα δασικής έκτασης παραδόθηκαν στις φλόγες, ενώ 15 σπίτια καταστράφηκαν ολοσχερώς.

Τη δική της κόλαση έζησε η Ζάκυνθος. Το νησί παραδόθηκε στις φλόγες που το έκαιγαν από άκρη σε άκρη. Ενδεικτικό είναι ότι από τις αρχές Ιουνίου μέχρι τις 21 Σεπτεμβρίου ξέσπασαν συνολικά περισσότερες από 90 πυρκαγιές, εγείροντας σοβαρές υποψίες στους αρμόδιους φορείς για τα πολλαπλά και ταυτόχρονα μέτωπα που ξεσπούσαν.

Πύρινο εφιάλτη έζησαν και τα Κύθηρα. Για τέσσερις συνεχόμενες ημέρες έζησαν στιγμές απόλυτης καταστροφής και απόγνωσης. Μια έκταση περίπου 20.000-25.000 στρεμμάτων έγινε στάχτη, ενώ οι φλόγες απείλησαν και οικισμούς, με τους φορείς της Αυτοδιοίκησης να καταγγέλλουν παραλείψεις στο συντονισμό των επίγειων δυνάμεων που επιχειρούσαν την κατάσβεση.

Καταστροφικά χτυπήματα του Εγκέλαδου

Δύο νεκροί, αρκετοί τραυματίες και σοβαρές ζημιές σε υποδομές ήταν ο απολογισμός του ισχυρού σεισμού 6,6 βαθμών που έπληξε τα ξημερώματα της 21ης Ιουλίου το νησί της Κω. Συγκεκριμένα, δύο τουρίστες, ένας Σουηδός και ένας Τούρκος έχασαν τη ζωή τους, όταν κατέρρευσε ο τοίχος του κλαμπ στο οποίο διασκέδαζαν.

Ανάμεσα στα κτίρια τα οποία επλήγησαν ήταν και το Αρχαιολογικό Μουσείο του νησιού, καθώς εντοπίστηκαν φθορές στα εκθέματα που φιλοξενούνται, ενώ τα περισσότερα προβλήματα δημιουργήθηκαν στο λιμάνι, το οποίο υπέστη εσωτερική καθίζηση.

Μια νεκρή, αρκετοί τραυματίες, σοβαρές ζημιές σε δύο χωριά και εκατοντάδες άστεγοι ήταν ο απολογισμός της ισχυρής σεισμικής δόνησης 6,1 βαθμών που ταρακούνησε το νησί της Λέσβου το απόγευμα της 12ης Ιουνίου. Η μεγαλύτερη καταστροφή σημειώθηκε στο χωριό Βρίσα, καθώς πάνω από το 70% των κτιρίων κατέρρευσε ή υπέστη σοβαρές ζημιές.

Αλλαγή ταυτότητας φύλου: Μια νίκη προόδου και ανθρωπιάς

IF

Στις 10 Οκτωβρίου, με 148 «ναι» (επί 285 παρόντων βουλευτών) έγινε νόμος του κράτους η αλλαγή ταυτότητας φύλου από τα 15 έτη. Η προοδευτική ρύθμιση προκάλεσε έντονες αντιδράσεις ακόμη και μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, όπου καταγράφηκαν διαρροές κατά την ψηφοφορία, ενώ καταψηφίστηκε από τους συγκυβερνήτες ΑΝΕΛ (με εξαίρεση τον Κώστα Ζουράρι), τη ΝΔ το ΚΚΕ, την Ένωση Κεντρώων και τη ΧΑ.

Σε γενικές γραμμές το βασικό επιχείρημα της ΝΔ ήταν ότι σε ηλικία 15 ετών δεν μπορεί να πάρει κάποιος μια τόσο κρίσιμη απόφαση, για να λάβει την απάντηση από τον ΣΥΡΙΖΑ ότι αυτή η θέση δεν συνάδει με τις φιλελεύθερες ιδέες που υποστηρίζει ότι πρεσβεύει η ΝΔ.

Ωστόσο, είναι σαφές ότι οι επικρίσεις και οι αντιρρήσεις εδράζονταν στη σφοδρή αντίθεση της Εκκλησίας στη ρύθμιση –κάτι που είχε καταλυτική, οριζόντια επίδραση σε ολόκληρο το πολιτικό φάσμα. Η προσπάθεια, δε, κάποιων να υπερθεματίσουν το «ανάθεμα» προκάλεσε -σκόπιμη ενδεχομένως- παρερμηνεία της ρύθμισης, φθάνοντας στο όριο του γελοίου, όταν για παράδειγμα η αλλαγή ταυτότητας φύλου ερμηνευόταν ως αλλαγή φύλου (με χρήση ορμονικών θεραπειών και χειρουργικών επεμβάσεων)…

Σε κάθε περίπτωση, ο νόμος ψηφίστηκε για να υπερασπίσει μια μειοψηφική ομάδα της ελληνικής κοινωνίας που γνωρίζει την περιθωριοποίηση, ακόμη και το bullying, εξαιτίας της άσκησης του αυτονόητου δικαιώματός της στον αυτοπροσδιορισμό και το χτίσιμο της προσωπικής ταυτότητας μέσω (και) της επιλογής φύλου.

Την 1η Νοεμβρίου, ο νόμος εφαρμόστηκε για πρώτη φορά, όταν το πρώτο άτομο, Jason Αντιγόνη Dane, ζήτησε να αναγνωριστεί ως non binary, δηλαδή που δεν υπάγεται στο δίπολο άρρεν ή θήλυ, κάτι που σημαίνει να διαγραφεί το φύλο από τη ληξιαρχική πράξη γέννησής του και να προστεθεί όνομα στα επίσημα έγγραφα ταυτότητάς του.


Πετρελαιοκηλίδα στις ακτές του Σαρωνικού


Τα ξημερώματα της Κυριακής 10 Σεπτεμβρίου το δεξαμενόπλοιο «Αγία Ζώνη ΙΙ» βυθίζεται στο Σαρωνικό Κόλπο, ανοιχτά της Αταλάντης, με το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής να δέχεται αυστηρή κριτική, καθώς δεν ενεργοποιήθηκαν άμεσα τα μέτρα περιορισμού της ρύπανσης. Επίσης, την ίδια μέρα ο υπουργός κ. Κουρουμπλής αποφάσιζε να πραγματοποιήσει ταξίδι στο Λονδίνο, ενώ είχε επιστρέψει από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Η ζημιά που θα ακολουθήσει στη θάλασσα και τις ακτές του Σαρωνικού είναι τεράστια, γεγονός που δεν δικαιολογείται από το δηλωθέν φορτίο του μικρού δεξαμενόπλοιου, προκαλώντας έντονες συζητήσεις για το λαθρεμπόριο καυσίμων. Το αξιοπερίεργο ήταν ότι σε έλεγχο που έγινε στο πλοίο «LASSEA» που ανέλαβε την απάντληση των καυσίμων του «Αγία Ζώνη ΙΙ» βρέθηκαν πετρελαιοειδή που δεν είχαν δηλωθεί, με αποτέλεσμα αυτό να αντικατασταθεί.

Οι εργασίες καθαρισμού των ακτών και της θάλασσας του Σαρωνικού ολοκληρώθηκαν τον Δεκέμβρη του ίδιου έτους, όπως και η ανέλκυση του ναυαγίου που έγινε με έξοδα της πλοιοκτήτριας εταιρείας.


11ο Συνέδριο της ΝΔ υπό την ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη

Με το πρόσφατο 11ο Συνέδριο της ΝΔ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έδειξε ότι κέρδισε το στοίχημα της ενότητας, συγκεντρώνοντας στον ίδιο χώρο πρώην αρχηγούς του κόμματος που διατέλεσαν πρωθυπουργοί σε κρίσιμες περιόδους της χώρας, όπως τον Αντώνη Σαμαρά και τον Κώστα Καραμανλή, καθώς και τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Όλοι με τις δηλώσεις που έκαναν συστρατεύτηκαν στο πλευρό του στο δρόμο προς τις εκλογές.

Λίγες ημέρες νωρίτερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε προκαλέσει αίσθηση λέγοντας ότι σε μία κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν πρόκειται να τοποθετηθεί μέλος της οικογένειάς του στο υπουργικό συμβούλιο. Είχε παραδεχτεί μάλιστα ότι «αυτό είναι σκληρό και άδικο, ειδικά για την «Ντόρα». Μία κίνηση με πολλαπλούς συμβολισμούς η οποία αιφνιδίασε πολλούς. Όχι όμως και την ίδια, που έσβησε τους όποιους ψιθύρους είχαν αρχίσει να ακούγονται από φίλους και αντιπάλους της ΝΔ, με μια θερμή αγκαλιά στον προέδρο της ΝΔ, κατά την έναρξη του 11ου Συνεδρίου του κόμματος.

Ο εφιάλτης των πλειστηριασμών κατοικιών


Το σύνθημα «Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη» ακούγεται κατά κόρον έξω από τα ειρηνοδικεία της χώρας το τελευταίο διάστημα, λόγω των πλειστηριασμών κατοικιών ακόμη και χαμηλού εισοδήματος υπερχρεωμένων πολιτών που δεν μπορούν να υπαχθούν στον νόμο Κατσέλη. Και οι αντιδράσεις δεν είναι πάντα ειρηνικές.

Στις 29 Νοεμβρίου το Ειρηνοδικείο Αθηνών μετατράπηκε σε πεδίο μάχης, μεταξύ μελών κινημάτων κατά των πλειστηριασμών και αστυνομικών δυνάμεων. Τα γεγονότα επέφεραν πλήγμα στο φιλολαϊκό προφίλ της κυβέρνησης, που έσπευσε να εξαγγείλει ρύθμιση για επέκταση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα.

«Χείρα βοηθείας» έτειναν και οι συμβολαιογράφοι, καθώς, φοβούμενοι για τη σωματική τους ακεραιότητα, ζήτησαν «πάγωμα» των πλειστηριασμών εάν δεν είναι εφικτή η προστασία τους.

Σε έναν μάλλον άκομψο ελιγμό, η κυβέρνηση θέλησε να νομοθετήσει αυτεπάγγελτη δίωξη εναντίον όσων απειλούν ή προκαλούν σωματική βλάβη σε υπάλληλο πλειστηριασμού, αλλά τελικά μετά από διαβουλεύσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή, η ρύθμιση τροποποιήθηκε προς το επιεικέστερο.

Σε κάθε περίπτωση, πολιτικά, ακόμη και η απειλή πλειστηριασμών, τραυματίζει την εικόνα της κυβέρνησης, πολύ περισσότερο όταν έξω από τα ειρηνοδικεία πραγματοποιούν θορυβώδεις διαδηλώσεις οι άλλοτε σύντροφοι του πρωθυπουργού, Ζωή Κωνσταντοπούλου και Παναγιώτης Λαφαζάνης…


Λεμπιδάκης: Έξι μήνες ομηρίας

Ένας αστυνομικός έλεγχος τα μεσάνυχτα της 7ης Ιουλίου σε έναν 22χρονο στην περιοχή Λατζιμά Ρεθύμνου ήταν το γεγονός που «ξεκλείδωσε» την υπόθεση της απαγωγής του 53χρονου επιχειρηματία Μιχάλη Λεμπιδάκη, ο οποίος συμπλήρωσε τελικά έξι μήνες στα χέρια των απαγωγέων του.

Οι απαγωγείς για να απελευθερώσουν τον Μιχάλη Λεμπιδάκη είχαν ζητήσει αρχικά 100.000.000 ευρώ, «έπεσαν» στη συνέχεια στα 30.000.000 ευρώ και λίγο πριν την επέμβαση της ΕΛ.ΑΣ. είχαν απαιτήσει από την οικογένεια του επιχειρηματία 18 εκατ. ευρώ για να τον αφήσουν ελεύθερο. Ωστόσο, όπως αποκαλύφθηκε μετά τη σύλληψη των δραστών, είχαν αποφασίσει να δεχθούν τα χρήματα που είχε στη διάθεσή της η οικογένεια Λεμπιδάκη, τα οποία δεν ξεπέρναγαν τα 10.000.000 ευρώ.

Η απελευθέρωση του κρητικού επιχειρηματία έγινε στις 2 Οκτωβρίου σε μια μάντρα ανταλλακτικών αυτοκινήτων, με τους αστυνομικούς να πιάνουν στον ύπνο τα άτομα που είχαν αναλάβει τη φύλαξή του και να οδηγούν τελικά στη Δικαιοσύνη εκείνη την ημέρα οκτώ άτομα.

Στην Ελλάδα ο Ερντογάν

Να οδηγηθεί σε ναυάγιο απειλήθηκε προς στιγμήν η πρώτη επίσκεψη τούρκου προέδρου στην Ελλάδα έπειτα από 65 χρόνια. Προτού καν ακόμη φτάσει στην Αθήνα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έθεσε θέμα αλλαγής της Συνθήκης της Λωζάννης, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση του έλληνα Προέδρου, Προκόπη Παυλόπουλου, ο οποίος διατύπωσε μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες τις ελληνικές αντιρρήσεις, δίνοντας το έναυσμα για μία έντονη και δημόσια λεκτική αντιπαράθεση.

Στη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, άνοιξε ολόκληρη η βεντάλια των ελληνοτουρκικών, ενώ κατά τη επαφές του με τη μειονότητα στην Κομοτηνή, ο κ. Ερντογάν εμφανίστηκε με έναν -τρόπον τινά- πατερναλιστικό λόγο, δημιουργώντας αμηχανία ή ακόμη και εκνευρισμό στην ελληνική πλευρά. Για πρώτη φορά πάντως τούρκος πρόεδρος παραδέχτηκε την ύπαρξη Πομάκων στους κόλπους της μειονότητας, σπάζοντας την πάγια θέση της Αγκυρας ότι είναι αμιγώς τουρκική.

Σε παραπολιτικό επίπεδο, σχολιάστηκε η ακύρωση του προγράμματος της πρώτης κυρίας Εμινέ Ερντογάν. Οι κακές γλώσσες έλεγαν ότι η ασθένεια που επικαλέστηκε ήταν μάλλον «διπλωματική», επειδή ως πιστή μουσουλμάνα δεν ήθελε να φωτογραφηθεί μπροστά στα γυμνά αγάλματα του Μουσείου της Ακρόπολης.

Εμπλοκή με τη συμφωνία πώλησης βλημάτων στη Σ.Αραβία

Ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα των αποκαλύψεων για τη συμφωνία πώλησης 300.000 βλημάτων στη Σαουδική Αραβία, καθώς επρόκειτο για μια διάτρητη ενέργεια, στην οποία πολλοί οσμίζονται σκάνδαλο, επικεντρώνοντας την κριτική στην εμπλοκή μεσάζοντα, του επιχειρηματία Βασίλη Παπαδόπουλου.

Η κορύφωση της υπόθεσης ήρθε σε μια μάχη κορυφής στη Βουλή, με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να καλύπτει τον κυβερνητικό εταίρο του, Πάνο Καμμένο, για να δεχθεί τα πυρά του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη ότι οι δύο έχουν καταστεί όμηρος ο ένας του άλλου και όπως ήρθαν μαζί, μαζί και θα φύγουν.

Η υπόθεση είχε και προεκτάσεις άλλου τύπου: δεδομένου ότι η Σαουδική Αραβία έχει προχωρήσει σε οικονομικό αποκλεισμό της Υεμένης και βομβαρδίζει (ακόμη και) αμάχους, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αντέδρασαν στη συμφωνία καθ’ αυτή. Τελικά, η «λύτρωση» ήρθε μέσω Ευρωκοινοβουλίου που ψήφισε υπέρ του εμπάργκο στην πώληση όπλων στη Σαουδική Αραβία.

Με τα σκοτεινά σημεία πολλά, τα ερωτήματα ακόμη περισσότερα και την αντιπολίτευση να φέρνει στη δημοσιότητα συνεχώς νέα έγγραφα, το βέβαιο είναι ότι η υπόθεση θα απασχολήσει και το 2018.

Κυπριακό: Ναυάγιο στο Κραν Μοντάνα

Τα πάντα γύρω μπορεί να αλλάζουν το Κυπριακό όμως παραμένει ίδιο. Μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων στο Μον Πελεράν την προηγούμενη χρονιά, οι ελπίδες για επίλυση του προβλήματος εναποτέθηκαν στην Πενταμερή Διάσκεψη που συνεκλήθη στο Κραν Μοντάνα της Ελβετίας.

Η Αθήνα εμφανίστηκε σταθερή στη θέση της «μηδέν στρατός – μηδέν εγγυήσεις», θέση με την οποία συμπαρατάχθηκε και ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά να υποβάλλει σχέδιο για σταδιακή αποχώρηση των κατοχικών τουρκικών στρατευμάτων και παράλληλη κατάργηση των επεμβατικών δικαιωμάτων.

Ο Τούρκος ομόλογός του Μεβλούτ Τσαβούσογλου αντέδρασε έντονα, επαναλαμβάνοντας -για ακόμη μία φορά- ότι δεν είναι στις προθέσεις της χώρας του να τερματίσει τη φυσική της παρουσία στη Μεγαλόνησο και να συναινέσει στην κατάργηση των όποιων «παρεμβατικών δικαιωμάτων».

Η εξέλιξη αυτή σηματοδότησε το ναυάγιο της Πενταμερούς, με τα Ηνωμένα Έθνη να εγκαταλείπουν σε αυτή τη φάση την προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού και την Τουρκία να απειλεί με «σχέδιο Β» που περιλαμβάνει ακόμη και την προσάρτηση των κατεχομένων.


Επιδημία ιλαράς

Η ιλαρά, μια ξεχασμένη παιδική ασθένεια, χάρη στο εμβόλιο MMR, έκανε το 2017 την επανεμφάνισή της στη Γηραιά Ήπειρο λόγω του αντιεμβολιαστικού κινήματος που κυριαρχεί σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Σύμφωνα με στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), λίγο πριν το κλείσιμο του έτους έχουν καταγραφεί 8.427 κρούσματα και 30 θάνατοι εξαιτίας της νόσου.

Ρουμανία, Ιταλία, Γερμανία και Γαλλία είναι οι χώρες που κρατούν τα σκήπτρα ως προς τον αριθμό των καταγεγραμμένων κρουσμάτων, ενώ και στην Ελλάδα έχουν δηλωθεί 922 περιστατικά μεταξύ των οποίων και δύο θάνατοι. Ο πρώτος αφορούσε βρέφος Ρομά 11 μηνών, ανεμβολίαστο, με υποκείμενη δυστροφία, το οποίο κατέληξε με κλινική εικόνα σηψαιμίας. Ο δεύτερος αφορούσε 17χρονο Ρομά, ανεμβολίαστο, που κατέληξε με κλινική εικόνα εγκεφαλίτιδας.

Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) στη χώρα μας στη μεγάλη πλειονότητα οι νοσούντες είναι άτομα ελληνικής υπηκοότητας (κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά και άτομα από το γενικό πληθυσμό κυρίως στην ηλικιακή ομάδα 25-44 ετών) που δεν έχουν ανοσία στην ιλαρά, μεταξύ των οποίων και επαγγελματίες υγείας που ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι. Η μεγαλύτερη συχνότητα κρουσμάτων καταγράφεται στη Νότια Ελλάδα.

Κύρια αιτία επανεμφάνισης της ιλαράς θεωρείται από την ελληνική και ευρωπαϊκή επιστημονική κοινότητα, το αντιεμβολιαστικό κίνημα και συγκεκριμένα η σύνδεση του εμβολίου MMR με σοβαρές παρενέργειες, με κυριότερη τον αυτισμό. Ο συσχετισμός διατυπώθηκε για πρώτη φορά το 1998 σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο The Lancet. Κι ενώ η έρευνα αποδείχθηκε ψεύτικη και το 2010 τελικά αποσύρθηκε, δυστυχώς οι θιασώτες του αντιεμβολιαστικού κινήματος εξακολουθούν να υποστηρίζουν ότι τα εμβόλια είναι επικίνδυνα και μη αναγκαία για την ανοσοποίηση των παιδιών. Ευτυχώς στην Ελλάδα δεν έχει λάβει μεγάλη έκταση το αντιεμβολιαστικό κίνημα και τα παιδιά σε ποσοστό που ξεπερνά το 90% είναι επαρκώς εμβολιασμένα, σύμφωνα με το Εθνικό Εμβολιαστικό Πρόγραμμα του υπουργείου Υγείας.

Ηλένα Κρητικού, Μιχάλης Νιβολιανίτης, Νίκος Κλόκας, Μαίρη Μπιμπή, Κωνσταντίνος Χασανδρινός,
Γιάννης Μανδαλίδης

You May Also Like

Ολοκληρώθηκε η 4η Συνεδριακή Διάσκεψη της Κ.Ε.Δ.Ε. με ψηφιακό οικοδεσπότη την Π.Ε.Δ. Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης

Ολοκληρώθηκε η 4η Συνεδριακή Διάσκεψη της Κ.Ε.Δ.Ε. με ψηφιακό οικοδεσπότη την Π.Ε.Δ.…

Κατώτατος μισθός: Ποιοι εργαζόμενοι θα δουν αυξήσεις έως και 195 ευρώ τον μήνα

Κατώτατος μισθός: Ποιοι εργαζόμενοι θα δουν αυξήσεις έως και 195 ευρώ τον…

Ούτε πτυχίο, ούτε άδεια επαγγέλματος διαθέτει η “ψυχολόγος”

Ούτε πτυχίο, ούτε άδεια επαγγέλματος διαθέτει η “ψυχολόγος”

Παρατείνεται το σχολικό έτος για δύο εβδομάδες

Αναφερόμενη στην επανεκκίνηση των σχολείων, υποστήριξε ότι το υπουργείο περιμένει τις εισηγήσεις…

Παππούς βίαζε την ανήλικη εγγονή του επί επτά χρόνια

Μια σοκαριστική καταγγελία εξετάζουν οι Αρχές, αναφορικά με τη σεξουαλική κακοποίηση ανήλικης από τον παππού της για επτά χρόνια.

Süddeutsche Zeitung: Τέλος στις ελπίδες για επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα

Οριστικό τέλος θέλησε να δώσει η Βρετανίδα υπουργός Πολιτισμού στις φημολογίες περί…

Γ. Οικονόμου: Αποκρουστικός και ξεπερασμένος ο λόγος του Αλέξη Τσίπρα

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι «βάλλει εναντίον των…

Κοινωφελής εργασία ΟΑΕΔ: Πότε θα γίνει η πληρωμή των 30.333 εργαζομένων;

Κοινωφελής εργασία ΟΑΕΔ: Πότε θα γίνει η πληρωμή των 30.333 εργαζομένων;

Σύνταξη 360 ευρώ για ανασφάλιστους υπερηλίκους -Ποιοι τη δικαιούνται

Table of Contents Hide Σύνταξη 360 ευρώ για ανασφάλιστους υπερηλίκους -Ποιοι τη…

Ουκρανία: Ο Ζελένσκι κατηγορεί τη Ρωσία για «ενεργειακή τρομοκρατία»

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε το Κρεμλίνο ότι καταφεύγει στην…