Χορτοφαγική διατροφή: Τι πρέπει να ξέρετε πριν ξεκινήσετε

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε προτού πάρετε την απόφαση να κόψετε το κρέας και να ακολουθήσετε vegan διατροφή.

Αν σκέφτεστε να γίνετε χορτοφάγοι, τότε μπορεί να κάνετε μια μεγάλη χάρη στον εαυτό σας. Τα λαχανικά και τα φρούτα, άλλωστε, αποτελούν την βάση μιας υγιεινής διατροφής, και δεν είναι λίγες οι έρευνες που έχουν δείξει ότι μια χορτοφαγική διατροφή μπορεί να είναι 100% ισορροπημένη, και να έχει τεράστια οφέλη για την υγεία μας.

Δεν είναι, όμως, και η πιο εύκολη μετάβαση για να κάνουμε. Πολλοί “καινούριοι” χορτοφάγοι σταματούν το κρέας, αλλά οι επιλογές που κάνουν δεν είναι καθόλου υγιεινές—πολλά σνακ γεμάτα λιπαρά και ζάχαρη είναι απολύτως χορτοφαγικά, αυτό όμως δεν τα κάνει κομμάτι μιας σωστής διατροφής. Ας δούμε, λοιπόν, μερικές χρήσιμες συμβουλές…

Μην το κάνετε απότομα

Το να κόψετε το κρέας δεν μπορεί να γίνει εύκολα μέσα σε μια στιγμή. Ξεκινήστε σταδιακά, ετοιμάζοντας ένα γεύμα την ημέρα χωρίς καθόλου κρέας, και έπειτα με το να αφιερώνετε τουλάχιστον μία μέρα της εβδομάδας αποκλειστικά σε χορτοφαγική διατροφή. Οι πρώτες εβδομάδες μπορεί να είναι λίγο δύσκολες, αλλά η μετάβαση θα είναι πολύ πιο ομαλή.

Περισσότερο σίδηρο

Ο σίδηρος από φυτικές πηγές απορροφάται πιο δύσκολα από τον οργανισμό, συνεπώς θα χρειαστούμε να λαμβάνουμε μεγαλύτερες ποσότητες. Τον βρίσκουμε σε όσπρια, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, αυγά και σπόρους όπως ο ηλιόσπορος και ο κολοκυθόσπορος. Επίσης, συνδυάζουμε αυτές τις τροφές με πηγές βιταμίνης C, που βοηθάει στην καλύτερη απορρόφηση.

Περισσότερα ω-3

Από την στιγμή που θα κόψουμε το ψάρι, που είναι η καλύτερη πηγή λιπαρών ω-3, θα χρειαστεί να βάλουμε στην διατροφή μας τον λιναρόσπορο, τα καρύδια και την σόγια.

Παρατάμε το junk food

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε αυτό τον Ιούλιο στο Journal of the American College of Cardiology έδειξε ότι η χορτοφαγική διατροφή είναι καλύτερη για την υγεία της καρδιάς μας σε σχέση με μια διατροφή που περιέχει κρέας, αλλά θα συμβεί το ακριβώς αντίθετο αν η χορτοφαγική αυτή διατροφή αποτελείται περισσότερο από μη υγιεινές τροφές, όπως χυμοί, ζαχαρώδη και γλυκά, επεξεργασμένους υδατάνθρακες όπως το λευκό ψωμί και ρύζι. Αυτές οι τροφές αυξάνουν την ανοχή στην ινσουλίνη και μαζί της τον κίνδυνο να αναπτύξουμε διαβήτη.

Δεν τρομάζουμε με την πρωτεΐνη

Η πρωτεΐνη μπορεί να βρεθεί σε αφθονία ακόμα και μέσα στην χορτοφαγική διατροφή. Τα όσπρια, οι ξηροί καρποί, η σόγια και η κινόα περιέχουν πολύ καλές ποσότητες, και εφόσον η διατροφή μας δεν είναι vegan, τότε μπορούμε να την προσλάβουμε και από τροφές όπως τα γαλακτοκομικά και τα αυγά.

Πειραματιζόμαστε με άλλες κουζίνες

Αν δεν υπάρχει ποικιλία στο πιάτο μας, θα βαρεθούμε. Είναι πάρα πολύ εύκολο να βρείτε τέλειες και πολύ ενδιαφέρουσες χορτοφαγικές συνταγές από όλο τον κόσμο, και να τις χρησιμοποιήσετε. Πειραματιστείτε με διαφορετικά μπαχαρικά, συνδυασμούς τροφών και τρόπους μαγειρέματος, και η διατροφή σας δεν θα είναι ποτέ ξανά βαρετή.

Δεν το παρακάνουμε με τα αντικατάστατα κρέατος

Burgers λαχανικών,  κατεψυγμένα στο σούπερ μάρκετ. “Χορτοφαγικό” μπέικον. Υπάρχουν πάρα πολλές επιλογές για να νιώσουμε ότι δεν μας λείπει το κρέας, αλλά στην πραγματικότητα, αυτές οι τροφές είναι επεξεργασμένες, γεμάτες συντηρητικά. Επιμένουμε στα φρέσκα προϊόντα—και, δεν ξεχνάμε, ότι τα burgers λαχανικών είναι πολύ εύκολα να τα φτιάξουμε και μόνοι μας, με υλικά που έχουμε εγκρίνει.

Αγαπάμε την σόγια

Σίγουρα κάποια στιγμή θα ακούσατε κάτι αρνητικό για τα προϊόντα σόγιας. Κι όμως, είναι από τις φυτικές πρωτεΐνες που απορροφούνται πολύ εύκολα από τον οργανισμό, περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα, και περιέχει υγιεινά λιπαρά. Συνεπώς, λέμε ναι στο tofu.

iatronet.gr

You May Also Like

Ένας από τους πιο απλούς τρόπους να απαλλαγείτε από το λόξυγκα

Ένας από τους πιο απλούς τρόπους να απαλλαγείτε από το λόξυγκα

Υπουργείο Υγείας: Αλλάζουν τα πάντα στις εισαγωγές στα νοσοκομεία – Τι φέρνει το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

Με έναν τελείως διαφορετικό τρόπο θα γίνονται πολύ σύντομα οι εισαγωγές στα…

Γιατί οι τροφές δημιουργούν ευτυχία και ποιες είναι αυτές

Table of Contents Hide Γιατί οι τροφές δημιουργούν ευτυχία και ποιες είναι…

Γεωργιάδης: Σοβαρή αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης το 2024

Όπως είπε, οι αριθμοί για το 2023 στην υγεία είναι πολύ άσχημοι .

Ερυθριτόλη: είναι ασφαλές υποκατάστατο της ζάχαρης;

Η ερυθριτόλη θεωρείται μία πολύ καλή επιλογή για να αντικαταστήσει κανείς την κοινή ζάχαρη, ειδικά όταν πάσχει από διαβήτη ή προδιαβήτη. 

Δράση για τον Σακχαρώδη Διαβήτη από το Κέντρο Υγείας Άργους Ορεστικού

Ευχαριστήρια ανακοίνωση

Τι μπορούν να καταλάβουν οι γιατροί από την εμφάνισή σας

  Τι μπορούν να καταλάβουν οι γιατροί από την εμφάνισή σας

Υπέρταση: 8 τροφές που ανεβάζουν την αρτηριακή πίεση και πρέπει να αποφεύγετε – Ποιες οι φυσιολογικές τιμές

Table of Contents Hide Υπέρταση: 8 τροφές που ανεβάζουν την αρτηριακή πίεση…