Δύσκολες οι φετινές γιορτές για την τοπική αγορά

Η εορταστική περίοδος με τα γλέντια, τα καρναβάλια και τα ρεβεγιόν αποτελεί πλέον παρελθόν και οι πολίτες της Π.Ε. Καστοριάς έχουν επιστρέψει στην καθημερινότητά τους.

Από την άλλη μεριά, ήταν μια δύσκολη περίοδος με πολλή δουλειά και με συνεχόμενο ωράριο- συμπεριλαμβανομένων και των Κυριακών-  για τους ιδιοκτήτες και τους εργαζόμενους των εμπορικών καταστημάτων.

Πώς μεταφράστηκε όμως σε αριθμούς  η εορταστική περίοδος για την αγορά της Καστοριάς; Πότε ξεκινούν οι χειμερινές εκπτώσεις; Οι ηλεκτρονικές αγορές είναι ικανές να “διαλύσουν”  την τοπική αγορά;

Της Χρύσας Κοσμίδου

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Καστοριάς  (Ε.Σ.Κ.) Ευάγγελο Πανταζή η τοπική αγορά περίμενε με αγωνία τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, ώστε να κινηθεί με έντονους καταναλωτικούς ρυθμούς «Αυτή ήταν άλλωστε η προσδοκία των συναδέλφων. Ωστόσο, με εξαίρεση 2-3 ημερών, όλες οι υπόλοιπες ημέρες δεν ανταποκρίθηκαν σε αυτό το οποίο περιμέναμε. Με το δεδομένο αυτό, η εορταστική περίοδος κύλησε πολύ χαλαρά. Μόνο κατά την παραμονή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς υπήρχε υψηλή κινητικότητα».

Τα ποσοστά αγορών κυμάνθηκαν στα ίδια επίπεδα με την προηγούμενη χρονιά, εάν όχι χειρότερα σε ορισμένες περιπτώσεις. Με βάση την έρευνα της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας  (Ε.Σ.Ε.Ε.)  φαίνεται πεντακάθαρα κυρίως στις επαρχιακές πόλεις ότι η αγορά κινήθηκε σε πτωτικά επίπεδα. Μάλιστα σε κάποιες περιοχές σημειώθηκε πτώση ακόμα και 15 με 20%.

Ξεκίνησε η περίοδος των χειμερινών εκπτώσεων

Αμέσως μετά τη λήξη της εορταστικής περιόδου, ξεκίνησε η περίοδος των χειμερινών εκπτώσεων για το 2018 και θα διαρκέσει μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου «Μέσα σε αυτούς τους δύο μήνες, ελπίζουμε να δούμε αύξηση στην κινητικότητα εντός των καταστημάτων μας», σημείωσε ο κ. Πανταζής.Τα ποσοστά των εκπτώσεων στην αγορά της Καστοριάς κυμαίνονται από 30 έως και 50% και δίνεται η δυνατότητα στον καταναλωτή να πραγματοποιήσει μια έρευνα αγοράς.

Η έναρξη των εκπτώσεων, όπως προαναφέρθηκε έκανε πρεμιέρα αμέσως μετά από το τέλος των εορτών. Σε αυτή την παράμετρο ίσως οφείλεται το γεγονός ότι οι καταναλωτές πραγματοποίησαν με φειδώ τις αγορές τους κατά τις προηγούμενες εβδομάδες «Πράγματι αποτελεί μια αιτία. Στην νομοθεσία όμως αναφέρεται ξεκάθαρα  πως οι εκπτώσεις πρέπει να ξεκινήσουν τη δεύτερη Δευτέρα του Ιανουαρίου», ενημέρωσε ο Πρόεδρος του Ε.Σ.Κ. και συνέχισε λέγοντας πως «με τη λογική αυτή λοιπόν, κάποιοι από τους καταναλωτές προφανώς έδωσαν μια αναβολή στον τρόπο με τον οποίο θα πραγματοποιούσαν  τις αγορές τους».

Οι ηλεκτρονικές αγορές “διαλύουν” την τοπική αγορά

Χτύπημα κάτω από τη μέση αποτελεί για την τοπική αγορά η δυνατότητα πραγματοποίησης αγορών μέσω διαδικτύου. Όλο και περισσότεροι καταναλωτές φαίνεται πως στρέφονται στην οθόνη του υπολογιστή τους και με ένα κλικ αγοράζουν αυτό το οποίο θέλουν από οποιαδήποτε χώρα του πλανήτη.

Προκειμένου όμως να ανασάνουν οι καταστηματάρχες πραγματοποιούνται διάφορες δράσεις και από το Επιμελητήριο Καστοριάς, μια εκ των οποίων είναι το “Ηλεκτρονικό Επιχειρείν”.

Στην ουσία δηλαδή μέσω μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας, το κάθε κατάστημα θα μπορεί να εκθέσει την επιχείρησή του, αλλά και τα προϊόντα στο διαδίκτυο, διευρύνοντας με τον τρόπο αυτό το καταναλωτικό του κοινό «Θέλω να πιστεύω ότι και με την ενημέρωση που θα έχουν από τον Ε.Σ.Κ., αλλά και από το φορέα υλοποίησης του όλου εγχειρήματος δηλαδή του Επιμελητηρίου Καστοριάς, πολλοί από τους συναδέλφους θα τολμήσουν να εκμεταλλευτούν τη δυνατότητα δημιουργίας  ηλεκτρονικών καταστημάτων» ήταν τα λόγια του κ. Πανταζή και τόνισε πως η δράση αυτή αποτελεί μια θετική διέξοδο για τους καταστηματάρχες της Καστοριάς.

You May Also Like

Λαμπρή ημέρα για τον Ι.Ν. Αγίου Νικάνορα

Λαμπρή ημέρα για τον Ι.Ν. Αγίου Νικάνορα. π. Ελευθέριος Συτιλίδης:  «Συμμετέχοντας σε…

ΕΛΜΕ Καστοριάς: Σχετικά με τη (μη) ίδρυση Τμημάτων Υποδοχής ΖΕΠ στην Καστοριά

ΕΛΜΕ Καστοριάς: Σχετικά με τη (μη) ίδρυση Τμημάτων Υποδοχής ΖΕΠ στην Καστοριά

Ο Δήμαρχος Νεστορίου Χρήστος Γκοσλιόπουλος θα διαθέσει το 50% των αποδοχών του για την μάχη ενάντια στην πανδημία στο Νοσοκομείο Καστοριάς

Ο Δήμαρχος Νεστορίου Χρήστος Γκοσλιόπουλος θα διαθέσει το 50% των αποδοχών του…

Ειρήνη Χρηστάκη: Παραχώρηση ενός αναπηρικού αμαξιδίου στο Αγροτικό Ιατρείο της Κοινότητας Πορειάς από το Σύλλογο Νεφροπαθών Καστοριάς

  Ειρήνη Χρηστάκη: Παραχώρηση ενός αναπηρικού αμαξιδίου στο Αγροτικό Ιατρείο της Κοινότητας…

Στη Συνοδική Θεία Λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό των Αθηνών συμμετείχε ο Σεβασμιώτατος

Στη Συνοδική Θεία Λειτουργία που τελέστηκε την Κυριακή 3 Ιουλίου στον Καθεδρικό…

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το 25ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ στη Φλώρινα

Φέτος το 25ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ πραγματοποιήθηκε στην περιοχή μας, στο…