Ανακαλύφθηκε σε σπηλιά στο Ισραήλ

Γνάθος που φέρει δόντια και βρέθηκε σε σπήλαιο στο Ισραήλ είναι το παλαιότερο γνωστό λείψανο του Homo Sapiens πέρα από την Αφρική, γεγονός που αποδεικνύει ότι το ανθρώπινο είδος μετανάστευσε από τη «μαύρη ήπειρο» σε πολύ παλαιότερο χρόνο απ’ όσο πίστευαν μέχρι σήμερα οι επιστήμονες.

Το οστό εκτιμάται ότι είναι ηλικίας 177.000-194.000 ετών, σύμφωνα με τους ερευνητές που ανακοίνωσαν την Πέμπτη την ανακάλυψή τους. Τα δόντια φέρουν χαρακτηριστικά του είδους Homo Sapiens που δεν υπήρχαν σε άλλους ανθρωπίδες της εποχής, όπως στους Νεάντερταλ.

Το απολιθωμένο οστό του αριστερού τμήματος της επάνω σιαγόνας ανήκει σε νεαρό ενήλικο άτομο – το φύλο του όμως παραμένει αδιευκρίνιστο. Βρέθηκε στο σπήλαιο Μισλίγια, στη δυτική πλαγιά του όρους Καρμέλ, σε απόσταση περίπου 12 χιλιομέτρων νότια της Χάιφας. Μέσα στη μεγάλη σπηλιά, όπου κάποτε κατοικούσαν άνθρωποι, ανακαλύφθηκαν επίσης αιχμές και πέτρινα εργαλεία, πολλές εστίες και καμένα οστά ζώων.

«Πρόκειται για συναρπαστική ανακάλυψη»

Ο Homo Sapiens πρωτοεμφανίστηκε στην Αφρική. Τα παλαιότερα απολιθώματα που έχουν βρεθεί είναι ηλικίας 300.000 ετών. Ενα από τα σημαντικότερα ερωτήματα για τους επιστήμονες είναι το πότε μετανάστευσε το ανθρώπινο είδος για να κατοικήσει σε άλλες ηπείρους. Μέχρι σήμερα, τα παλαιότερα απολιθώματα – εκτός από αυτά της Αφρικής – προέρχονταν από δύο άλλα σπήλαια στο Ισραήλ και ήταν ηλικίας 90.000-120.000 ετών.

Η νέα ανακάλυψη στηρίζει τη θεωρία ότι οι άνθρωποι έφυγαν από την Αφρική ακολουθώντας βόρεια διαδρομή, την κοιλάδα του Νείλου και τα παράλια της ανατολικής Μεσογείου και όχι τον «νότιο διάδρομο» που οδηγεί, μέσω της νότιας Σαουδικής Αραβίας, στην ινδική υποήπειρο και την Ανατολική Ασία, όπως είπε ο παλαιοανθρωπολόγος του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ Ισραέλ Χέρσκοβιτς, επικεφαλής της έρευνας.

«Πρόκειται για μια συναρπαστική ανακάλυψη που επιβεβαιώνει άλλες θεωρίες για την παλαιότερη μετανάστευση πέρα από την Αφρική», πρόσθεσε ο παλαιοανθρωπολόγος Ρολφ Κουάμ του Πανεπιστημίου Μπίνγκχαμπτον της Νέας Υόρκης, εκ των συγγραφέων της μελέτης που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Science.

Οι άνθρωποι της Μισλίγια ήταν πιθανότατα νομάδες και ακολουθούσαν τις μετακινήσεις των θηραμάτων που κυνηγούσαν, ανάλογα με την εποχή, είπε επίσης ο Κουάμ. «Ηταν ικανοί κυνηγοί μεγάλων θηραμάτων, όπως άγριων βοοειδών και ελαφιών», συμπλήρωσε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

You May Also Like

Σπουδαία εξέλιξη – ελπίδα: Γεγονός η πρώτη μεταμόσχευση ήπατος από ζωντανό δότη

Πραγματοποιήθηκε χτες με επιτυχία η πρώτη μεταμόσχευση ήπατος στη χώρα μας από…

Ο Άγγελος Βουρλίδας είναι τo ελληνικό «μάτι» της NASA στον απέραντο ουρανό

Το δίδυμο των δορυφόρων της NASA, Stereo για τους οποίους κατασκεύασε ίσως τα πιο προηγμένα τηλεσκόπια που έχουν δημιουργηθεί ποτέ

Μίνι φεγγάρια δημιούργησαν τις ηπείρους της Γης

H κρατούσα θεωρία αναφέρει ότι η Σελήνη αποτελεί προϊόν της σύγκρουσης της…

Αναζητώντας την κοσμική πηγή του νερού

Το πανίσχυρο διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb θα διεισδύσει σε μοριακά νέφη για…

«Σεληνιακοί» βράχοι και διαστημόπλοια στην πισίνα της NASA

Πριν πατήσουν στο φεγγάρι, οι μελλοντικοί αστροναύτες της NASA θα κληθούν να περπατήσουν (μέσα) στο νερό.

Μερική έκλειψη Ηλίου στις 6 Ιανουαρίου

Θα υπάρξουν άλλες δύο ηλιακές εκλείψεις το 2019

Η άνοιξη έρχεται όλο και πιο πρόωρα στον πλανήτη μας

Τι ανησυχεί τους επιστήμονες

ΕΕ: Μειώθηκαν οι εκπομπές CO2 από τα αυτοκίνητα

Οι εκπομπές CO2 των αυτοκίνητων στην Ευρώπη μειώθηκαν κατά 1,2% το 2016,…

Η Neuralink του Έλον Μασκ θα δοκιμάσει εγκεφαλικά εμφυτεύματα σε ανθρώπους

Το αίτημα του Μασκ έγινε δεκτό