Οδηγίες προς τους πιστοποιημένους εκτιμητές ακινήτων που έχουν αναλάβει να προσδιορίσουν τις νέες Τιμές Ζώνης των ακινήτων δίνει η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας του υπουργείου Οικονομικών.

Σημειώνεται ότι οι εκτιμητές έχουν στη διάθεσή τους 20 ημερολογιακές ημέρες από τον διορισμό τους για να παραδώσουν στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου την εισήγησή τους για τις νέες αντικειμενικές τιμές των ακινήτων, οι οποίες αναμένεται να ανακοινωθούν έως τα τέλη Μαρτίου.

Ειδικότερα, για την υποβοήθηση του έργου τους, όπως αναφέρει η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας, οι εκτιμητές θα πρέπει να γνωρίζουν τα ακόλουθα:

– Η Τιμή Ζώνης (ΤΖ) ή τιμή εκκίνησης είναι η ενιαία τιμή αφετηρίας την οποία έχει κάθε ακίνητο που βρίσκεται σε αυτήν τη ζώνη. Η Τιμή Ζώνης αναφέρεται στη συνολική αξία κτίσματος και οικοπέδου που αναλογεί σε ένα τετραγωνικό μέτρο (τ.μ.) επιφάνειας, καινούργιας κατοικίας ή διαμερίσματος στον Α’ όροφο της οικοδομής με πρόσοψη μόνο σε έναν δρόμο. Δηλαδή, η Τιμή Ζώνης είναι μικτή τιμή αξίας κτίσματος μαζί με την αξία του ποσοστού οικοπέδου που του αναλογεί.

– Η Τιμή Ζώνης που καλούνται να προτείνουν οι εκτιμητές αναφέρεται σύμφωνα με τις διατάξεις σε καινούργιο (μηδενικής παλαιότητας) ακίνητο, ενώ για τα παλαιά ακίνητα απομειώνεται κατά την εφαρμογή του συστήματος η αντικειμενική αξία τους μέχρι ποσοστού 40% για κατοικίες-διαμερίσματα άνω των 26 ετών. Δηλαδή, σε περιοχές ή ζώνες που έχουν παλαιά κτίσματα, η Τιμή Ζώνης που θα προτείνουν θα εφαρμοστεί απομειωμένη έως και 40% για τον υπολογισμό της αντικειμενικής αξίας.

– Απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στην κλιμάκωση των Τιμών Ζώνης ώστε να αποδίδονται σωστά οι διαφορές στις αξίες των ακινήτων από ζώνη σε ζώνη και από περιοχή σε περιοχή. Η μέχρι σήμερα εμπειρία από τις διαμαρτυρίες και τις προσφυγές στα αρμόδια δικαστήρια των φορολογουμένων δείχνει ότι αυτό το θέμα είναι μεγάλης σημασίας για την αποκατάσταση του αισθήματος δικαίου.

– Οι προτεινόμενες Τιμές των Ζωνών θα πρέπει να είναι στρογγυλοποιημένες ανά 50 ευρώ για ευχερέστερη διαχείρισή τους.

– Στην εφαρμογή, στην οποία οι εκτιμητές θα κληθούν να εισάγουν τις προτεινόμενες Τιμές Ζώνης, δίπλα στον κάθε Δήμο/Δημ.Ενότητα/Δημ. ή Τοπική Κοινότητα, θα εμφανίζονται οι ζώνες που αντιστοιχούν σε αυτόν και δίπλα σε αυτή η ισχύουσα τιμή τής κάθε ζώνης σύμφωνα με την τελευταία αναπροσαρμογή.

– Η εισήγηση Τιμής Ζώνης θεωρείται επαρκώς τεκμηριωμένη, εφόσον οι εκτιμητές συμπληρώσουν για κάθε ζώνη το έγγραφο-πρότυπο που επισυνάπτεται στην σχετική υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί, αφού ολοκληρώσουν την απαραίτητη έρευνα και συγκεντρώσουν τα αντίστοιχα στοιχεία, προκειμένου να τεκμηριώσουν την εισήγησή τους. Δεν προβλέπεται κάποιος δεσμευτικός όρος για το πλήθος ή το είδος των στοιχείων, καθώς θεωρείται δεδομένη από τους πιστοποιημένους εκτιμητές η γνώση του αντικειμένου τους και η δέσμευσή τους από τον Κώδικα Δεοντολογίας.

You May Also Like

Σύγκρουση τρένων: «Μου γύρισαν στάχτες και αποκαΐδια, τι να αναγνωρίσω;»

H συγκλονιστική μαρτυρία μιας γυναίκας που έχασε τον σύζυγό της και το 5χρονο παιδί της στο τραγικό δυστύχημα

Πώς θα λειτουργήσουν τα ΕΠΑΛ 2016 – 2017

Η επαγγελματική εκπαίδευση στη χώρα μας είναι από τις δομές εκείνες του…

Πλήρη επιμέλεια της Λυδίας θα διεκδικήσουν οι γονείς της Καρολάιν

Πλήρη επιμέλεια της Λυδίας θα διεκδικήσουν οι γονείς της Καρολάιν

Γεωργιάδης: Δύο αντισηπτικά ανά πελάτη για να καλυφθεί η ζήτηση

Γεωργιάδης: Δύο αντισηπτικά ανά πελάτη για να καλυφθεί η ζήτηση

Ακόμα μία υπόθεση εγκατάλειψης παιδιού: Αστυνομικοί στην Κρήτη βρήκαν κοριτσάκι σε χαρτόκουτο

Συνελήφθη ο πατέρας του μικρού κοριτσιού

Αγρότες: Ξεκίνησαν τα τρακτέρ για την Αθήνα

Πώς θα φτάσουν στο κέντρο της πόλης την Τρίτη

Οι εταιρείες ηλεκτρισμού έκοψαν το ρεύμα σε 227.000 νοικοκυριά!

Οι εταιρείες ηλεκτρισμού έκοψαν το ρεύμα σε 227.000 νοικοκυριά!

Εύρεση πήλινης πλάκας στην περιοχή της Ολυμπίας, η οποία διασώζει 13 στίχους της ξ Ραψωδίας της Οδύσσειας

Εύρεση πήλινης πλάκας στην περιοχή της Ολυμπίας, η οποία διασώζει 13 στίχους…