Την Τετάρτη 28 Μαρτίου 2018, στο πλαίσιο του πανελλαδικού επιχειρησιακού σχεδιασμού και διαπίστωσης της ετοιμότητας του προσωπικού των Νοσοκομείων, της αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών και διαχείρισης κρίσεων και της βελτιστοποίησης της συνεργασίας με τους εμπλεκομένους φορείς και κυρίως με το Πυροσβεστικό Σώμα, το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ), πραγματοποίησε Άσκηση  Ετοιμότητας στο Γενικό Νοσοκομείο Καστοριάς.

Της Χρύσας Κοσμίδου

Για την πραγματοποίηση της άσκησης συντάχθηκε σενάριο έκτακτης ανάγκης που προσομοιάζει το συμβάν καταστροφικού σεισμού και συμμετείχαν, σύμφωνα με τα επιχειρησιακά σχέδια «ΣΩΣΤΡΑΤΟΣ» και «ΠΕΡΣΕΑΣ», όλες οι ομάδες δράσης αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων του Νοσοκομείου.

Η άσκηση που πραγματοποιήθηκε στο Γ.Ν. Καστοριάς αποτελεί την 52η πανελλαδική άσκηση ετοιμότητας «Σχεδιάστηκε από το  Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας και υλοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία από το προσωπικό του νοσοκομείου. Μπορέσαμε και εντοπίσαμε ορισμένα θέματα, ελλείψεις, παραλείψεις και κενά που αφορούν στα επιχειρησιακά σχέδια τα οποία υπάρχουν.  Σε περιπτώσεις αναγκών και κρίσεων ο κάθε ένας υπάλληλος του νοσοκομείου είναι επιφορτισμένος να λειτουργήσει με το συγκεκριμένο τρόπο, αφενός μεν για προστατεύσει τον εαυτό του και αφετέρου για να προστατεύσει τους ασθενείς και τους τραυματίες οι οποίοι βρίσκονται στο νοσοκομείο. Το δεύτερο κομμάτι το οποίο θέλαμε να διαπιστώσουμε ήταν το επίπεδο της διεπιχειρησιακής συνεργασίας, δηλαδή της συνεργασίας με τις υπηρεσίες της  περιοχής, όπως είναι η Πυροσβεστική, η  Αστυνομία, οι  Ένοπλες Δυνάμεις και η ΕΤΑΚ, έτσι ώστε σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, όλοι οι άνθρωποι που είναι επιφορτισμένοι με το ρόλο της διάσωσης να μπορέσουν να συνεργαστούν με το προσωπικό του νοσοκομείου, για να καταφέρουμε να περιορίσουμε στο ελάχιστο τις συνέπειες ενός καταστροφικού σήματος», ενημέρωσε ο Διοικητής του ΕΚΕΠΥ  Νικόλαος Παπαευσταθίου.

Ο  κ. Παπαευσταθίου τόνισε πως η άσκηση σκέφτηκε με επιτυχία και ότι στο Γ.Ν. Καστοριάς, εντοπίστηκαν οι λιγότερες ελλείψεις σε σχέση με τα υπόλοιπα νοσοκομεία της χώρας «Πραγματικά αξίζουν συγχαρητήρια τόσο στη διοίκηση όσο και στο προσωπικό που συμμετείχε ενεργά. Είμαι σίγουρος πως σε περίπτωση ανάγκης θα μπορέσει να ανταπεξέλθει».

Ο Διοικητής του Γ.Ν. Καστοριάς Βασίλειος Αντωνιάδης  ευχαρίστησε θερμά τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες για την άψογη συνεργασία και πολύτιμη συμβολή τους και συγκεκριμένα την 15η  Ταξιαρχία Στρατού, την Πυροσβεστική Υπηρεσία, την Αστυνομία, το ΕΚΑΒ καθώς και τον Διοικητή του ΕΚΕΠΥ κ. Παπαευσταθίου Νικόλαο. Επίσης, το προσωπικό του Νοσοκομείου, που με αυταπάρνηση στέκεται πάντοτε στο ύψος των περιστάσεων «Ο σκοπός της άσκησης ήταν η πρακτική εκπαίδευση των υπαλλήλων του Νοσοκομείου σε συμβάν που αφορά την εκκένωση τμημάτων μετά από ζημιές στο κτηριακό απόθεμα, την ανάπτυξη υποδομών στον περιβάλλοντα χώρο, την κατάσβεση πυρκαγιάς και τον απεγκλωβισμό ατόμων σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία Καστοριάς, καθώς και η διαπίστωση του βαθμού ετοιμότητας των υποδομών του Νοσοκομείου. Συμπερασματικά, ο βαθμός ετοιμότητας του Νοσοκομείου μας για τη διαχείριση εκτάκτων και κρίσιμων καταστάσεων κρίνεται πολύ ικανοποιητικός, όμως η άσκηση θα επαναξιολογηθεί λεπτομερώς, προκειμένου να ληφθούν τυχόν διορθωτικά μέτρα βελτιστοποίησης, με σκοπό την μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα και ετοιμότητα του Νοσοκομείου σε περίπτωση σεισμού».

You May Also Like

Μια θέση εργασίας στην Εταιρεία Προστασίας Ατόμων με Αυτισμό Καστοριάς

Μια θέση εργασίας στην Εταιρεία Προστασίας Ατόμων με Αυτισμό Καστοριάς

Ο μηνιαίος απολογισμός της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Μακεδονίας στην Οδική Ασφάλεια

Ο μηνιαίος απολογισμός της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Μακεδονίας στην Οδική…

Έργα αγροτικής οδοποιίας συνολικού προϋπολογισμού 1.108.000 ευρώ στον Δήμο Άργους Ορεστικού

Έργα αγροτικής οδοποιίας συνολικού προϋπολογισμού 1.108.000 ευρώ στον Δήμο Άργους Ορεστικού

Αναλυτικά τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων για την επόμενη εβδομάδα στην Π.Ε. Καστοριάς (από 18-02-2019 έως 24-02-2019)

Αναλυτικά τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων για την επόμενη εβδομάδα στην…

Οι εργαζόμενοι στην Δ.Ε.Υ.Α.Κ. συμπαραστέκονται στην οικογένεια του εκλιπόντος συναδέλφου τους Γεώργιο Ματούση

Με αφορμή το δυσάρεστο γεγονός του αδόκητου θανάτου του Συναδέλφου μας Γεώργιου…

Πραγματοποιήθηκε επίσης μια εκπαίδευση σε τεχνικές καταρρίχησης (rappel) σε ορθοπλαγιά της όχθης του Αλιάκμονα, στην περιοχή Παράδεισος.

Ένα εντυπωσιακό Σαββατοκύριακο με πολύ ξένο κόσμο στο Νεστόριο

Αναλυτικά τα περιοριστικά μέτρα για τη μετακίνηση των πολιτών στους Δήμους Καστοριάς, Άργους Ορεστικού και Νεστορίου λόγω κορωνοϊού

Αναλυτικά τα περιοριστικά μέτρα για τη μετακίνηση των πολιτών στους Δήμους Καστοριάς,…