Πιθανότατα μέσα στην εβδομάδα ξεκινάνε οι φορολογικές δηλώσεις 2018. Στα θετικά των εφετινών δηλώσεων συμπεριλαμβάνεται η δυνατότητα για ξεχωριστή υποβολή φορολογικών δηλώσεων μεταξύ συζύγων, καθώς πλέον τα ποσά των αποδείξεων για το κτίσιμο του αφορολογήτου θα αναγράφονται σε δύο ξεχωριστούς κωδικούς αντί σε έναν.

Στο έντυπο Ε1 που θα συμπληρώσουν φέτος οι φορολογούμενοι θα δουν ότι δίπλα στον κωδικό 049 έχει προστεθεί και ο κωδικός 050, ο οποίος αφορά τις δαπάνες με ηλεκτρονικό χρήμα που πραγματοποίησε το 2017 η σύζυγος ή το μέλος του συμφώνου συμβίωσης.

Οι τράπεζες έστειλαν ήδη στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων τα στοιχεία για τις συναλλαγές με πλαστικό χρήμα που είχαν πέρυσι οι φορολογούμενοι προκειμένου να φορτωθούν στο Taxisnet στους κωδικούς 049-050. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως όταν έρθει η ώρα υποβολής των δηλώσεων οι κωδικοί 049-050 δεν θα είναι κλειδωμένοι. Οι φορολογούμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να παρέμβουν και να προσθέσουν δαπάνες οι οποίες ενδεχομένως να μην εμφανίζονται, όπως για παράδειγμα πληρωμές που έχουν γίνει με μεταφορά χρηματικών ποσών από τον λογαριασμό τους σε λογαριασμό ελεύθερου επαγγελματία, κ.α.

Οι φορολογούμενοι καλούνται εφέτος να δηλώσουν υποχρεωτικά στην εφορία εάν φιλοξενούν στην κατοικία τους πρόσωπα που είναι μεν υπόχρεα σε φορολογική δήλωση, αλλά δεν είναι εξαρτώμενα μέλη της οικογένειάς τους, όπως για παράδειγμα κάποιο φιλικό ή συγγενικό πρόσωπο. Με την κίνηση αυτή, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων επιχειρεί να περιορίσει τα φαινόμενα εικονικής φιλοξενίας για λόγους φοροδιαφυγής.

Χαμένοι των φετινών δηλώσεων θα είναι όσοι είχαν αποδείξεις από δαπάνες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Η έκπτωση φόρου 10% που ίσχυε έως πέρυσι πλέον καταργήθηκε και οι αποδείξεις από ιατρικές επισκέψεις και αγορά φαρμάκων θα προστίθενται στις υπόλοιπες καταναλωτικές δαπάνες και θα λαμβάνονται υπόψη για την εξασφάλιση έκπτωσης φόρου από 1.900 ευρώ (άγαμοι χωρίς παιδιά) έως 2.100 ευρώ (έγγαμοι με 3 παιδιά και άνω).

You May Also Like

Αλλαγή ώρας 2020: Πότε γυρίζουμε τα ρολόγια μια ώρα πίσω

Αλλαγή ώρας 2020: Πότε γυρίζουμε τα ρολόγια μια ώρα πίσω

Τελευταίο «αντίο» στον Μπόρις Μουζενίδη (VIDEO- ΦΩΤΟ)

Το τελευταίο «αντίο» είπαν σήμερα συγγενείς και φίλοι στον επιχειρηματία, Μπόρις Μουζενίδη…

Τέμπη: Ποινική δίωξη στον Κώστα Αγοραστό για το μπάζωμα του σημείου του δυστυχήματος

«Απόφαση αγνώστων να αλλοιώσουν» όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν τον τόπο του δυστυχήματος.

«Βροχή» από προγράμματα ΕΣΠΑ μέσα στο 2016 – Ποιους και τι αφορούν

O υφυπουργός Οικονομίας, αρμόδιος για θέματα ΕΣΠΑ, Αλέξης Χαρίτσης, δηλώνει, σε συνέντευξή…

«Ημέρες Καριέρας στον Τουρισμό» στις 18-19 Μαρτίου στην Αθήνα με 100 επιχειρήσεις και περισσότερες από 2.500 θέσεις εργασίας

Η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) διοργανώνει την εκδήλωση «Ημέρες Καριέρας στον Τουρισμό»…

Κάτοικος Νέας Σμύρνης: Αστυνομικός μου είπε ότι αν δημοσιεύσω το βίντεο θα με συλλάβει

Γυναίκα που βιντεοσκόπησε τον ξυλοδαρμό πολίτη στην πλατεία Νέας Σμύρνης μίλησε για το τι…

Κανένα γήπεδο χωρίς κάμερες από 7 Μαρτίου και χωρίς ταυτοποιημένα εισιτήρια από 9 Απριλίου!

Με μια κροτίδα το γήπεδο θα κλείνει από φιλάθλους χωρίς δεύτερη σκέψη!

Στους 28.211 έφθασαν οι δικαιούχοι στο “Εξοικονόμηση κατ΄ οίκον ΙΙ”

Ξεπέρασαν ήδη τα 400 εκατ. ευρώ οι πόροι που θα εισρεύσουν στην…