Εξαιρετική η εκπροσώπηση της Π.Ε. Καστοριάς στο Μαραθώνιο Ανάγνωσης για τη Γαλλοφωνία 2018

Στις 20 Μαρτίου 1998 καθιερώθηκε η Διεθνής Ημέρα Γαλλοφωνίας. Πάνω από 600 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον κόσμο γιορτάζουν αυτήν την ημέρα τους δεσμούς τους με την Γαλλία μέσω της Γαλλικής Γλώσσας. Λίγα χρόνια αργότερα, το 2010, καθιερώθηκε από τη γενική συνέλευση της ΟΥΝΕΣΚΟ η ημέρα της Γαλλικής Γλώσσας (Journée de la langue Française) η οποία συμπίπτει με την Παγκόσμια Ημέρα της Γαλλοφωνίας.

Ο Διεθνής Οργανισμός Γαλλοφωνίας (Organisation Internationale de la Francophonie)  είναι ένας Διεθνής Οργανισμός Γαλλόφωνων Χωρών και Κυβερνήσεων με έδρα το Παρίσι. Ιδρύθηκε στις 20 Μαρτίου 1970. Το σύνθημα του είναι Égalité ( Ισότητα) Complémentarité (Αλληλοσυμπλήρωση) και Solidarité ( Αλληλεγγύη). Τα κοινά στοιχεία της Γαλλοφωνίας είναι η Γαλλική Γλώσσα και οι αξίες που αντιπροσωπεύει: η πολιτιστική ποικιλομορφία, η πολυγλωσσία, η ελευθερία, η δημοκρατία και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αξίες που η Γαλλοφωνία κληρονόμησε από την ανθρωπιστική φιλοσοφία της Ελλάδας. Επίσης, η Γαλλική Γλώσσα συνδέεται στις ρίζες της με την ελληνική, όχι μόνο ετυμολογικά, αλλά νοητικά και  πνευματικά. Ο πρώτος πολιτισμός στην Ευρώπη συναντά τη μεγάλη γαλλόφωνη οικογένεια και από το 2006, η Ελλάδα είναι πλήρες μέλος της Διεθνούς Οργάνωσης Γαλλοφωνίας. Η ένταξη αυτή αποτελεί ένα γεγονός μεγάλης συμβολικής αξίας και δυνατό μήνυμα υπέρ της πολιτιστικής ποικιλίας.

Για την Ελλάδα, η Γαλλοφωνία, αποτελεί ταυτόχρονα, άνοιγμα σε ένα δίκτυο σχέσεων στις 5 Ηπείρους σε όλους τους τομείς, αλλά και ανακάλυψη νέων μορφών αλληλεγγύης  πέραν της κοινής γλώσσας αναφοράς. Το επίσημο διάβημα ένταξης πρέπει να συνοδεύεται από μια πραγματική δέσμευση και κινητοποίηση όλων των Γαλλόφωνων σε όλους τους κλάδους της Ελληνικής κοινωνίας: καθηγητές, συγγραφείς, εκδότες, καλλιτέχνες αλλά και επιστήμονες, δημοσιογράφους, οικονομικούς φορείς και ασφαλώς απλούς πολίτες. Αυτή είναι η σημασία της ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΓΑΛΛΟΦΩΝΙΑΣ, που αναφέρεται σε όλους τους τομείς της Ελληνικής Κοινωνίας  που θέλουν την αναγέννηση μιας μοντέρνας Γαλλοφωνίας στον Ελληνικό χώρο.

Σε αυτά τα πλαίσια, ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση: «Μαραθώνιοι Ανάγνωσης για τη Γαλλοφωνία» (Marathons de Lecture pour la Francophonie) που διαχειρίζεται ο Grec Francophone, διοργανώσαμε για δεύτερη συνεχή χρονιά, το Σάββατο 17 Μαρτίου 2018 εκδήλωση με θέμα «Ταξιδεύοντας με τα ποιήματα του Jacques Ρrevert» η οποία έλαβε χώρα στην Αίθουσα  Συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Καστοριάς.

Την ημέρα της εκδήλωσης, στις 11.00 η ώρα το πρωί ξεκινά ο πρώτος στην σειρά αναγνώστης, ακολουθεί ο δεύτερος και κάπως έτσι διαμορφώνεται σε όλη την Ελλάδα, σε 35 διαφορετικές πόλεις μια μεγάλη αλυσίδα αναγνωστών, διαφόρων ηλικιών, σπουδών και επαγγελμάτων, που έχουν ως κοινό σκοπό να τιμήσουν την Γαλλική γλώσσα και τους Γαλλόφωνους Πολιτισμούς.

Ο νομός μας είχε πλούσια εκπροσώπηση με 75 μαθητές από Δημόσια Σχολεία (Γυμνάσια και Λύκεια) καθώς και Κέντρα Ξένων Γλωσσών, Γαλλόφωνους και φίλους της Γαλλοφωνίας που απήγγειλαν ποιήματα του σπουδαίου Γάλλου ποιητή Jacques Prévert ( 1900 – 1977).

Την εκδήλωση τίμησε ως κεντρικός ομιλητής ο κ. Σταύρος Καμαρούδης, Αναπληρωτής Καθηγητής Γλωσσολογίας της Ελληνικής Γλώσσας του Παιδαγωγικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, ο οποίος ανέπτυξε την έννοια της Γαλλοφωνίας και τη σχέση της Ελληνικής Γλώσσας με την Γαλλική.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με απονομή επαίνων σε όλους τους συμμετέχοντες.

Εκτιμούμε ότι παρόμοιες εκδηλώσεις αναδεικνύουν τη δύναμη της Γαλλικής Γλώσσας να εκφράσει οικουμενικά συναισθήματα, ιδέες και έννοιες.

Η οργανωτική Επιτροπή

Καλίτση Φιλία

Κασκίτση Χάρις

Παπαγιαννοπούλου Κατερίνα

Παπαθωμά Ελισάβετ

You May Also Like

Στα εγκαίνια του πρώτου Κέντρου Επαναχρησιμοποίησης Υλικών της ΔΙΑΔΥΜΑ Δήμαρχος Καστοριάς και Αντιπρόεδρος της Εταιρείας, Γιάννης Κορεντσίδης

  Στα εγκαίνια του πρώτου Κέντρου Επαναχρησιμοποίησης Υλικών της ΔΙΑΔΥΜΑ Δήμαρχος Καστοριάς…

Στο εμπορικό κέντρο θα πραγματοποιηθεί το Cristmas Street Party

Λόγω των κακών καιρικών συνθηκών η χριστουγεννιάτικη παιδική γιορτή που κάνει ο…

Συνελήφθη 28χρονος αλλοδαπός, σε περιοχή της Φλώρινας, ο οποίος με Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο μετέφερε  13 αλλοδαπούς διευκολύνοντας την παράνομη έξοδό τους από την ελληνική επικράτεια

Συνελήφθη 28χρονος αλλοδαπός, σε περιοχή της Φλώρινας, ο οποίος με Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο…

Εκλογές για την ανάδειξη του νέου Δ.Σ. της Ε.Λ.Μ.Ε. Καστοριάς και για το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ Καστοριάς

Εκλογές για την ανάδειξη του νέου Δ.Σ. της Ε.Λ.Μ.Ε. Καστοριάς και για…

48ωρη απεργία των Σχολικών Καθαριστριών στις 7 και 8 Φεβρουαρίου

48ωρη απεργία των Σχολικών Καθαριστριών στις 7 και 8 Φεβρουαρίου

ΠΟΥ: Πώς μεταδόθηκε ο κορονοϊός στον άνθρωπο – Το πιθανότερο σενάριο

ΠΟΥ: Πώς μεταδόθηκε ο κορονοϊός στον άνθρωπο – Το πιθανότερο σενάριο

Προεόρτια συναυλία Βυζαντινής Μουσικής με ύμνους της Μεγάλης Εβδομάδας της Πατριαρχικής Παραδόσεως

Σάββατο 8 Απριλίου 2023, ώρα 7:30μ.μ. στον Μεταβυζαντινό Ι.Ν.Ταξιαρχών Απόζαρι

Βραβείο για το Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο-Λύκειο Καστοριάς σε διεθνή διαγωνισμό ποίησης (φωτο – βίντεο)

Βραβείο για το Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο-Λύκειο Καστοριάς σε διεθνή διαγωνισμό ποίησης (φωτο…