Υπέρταση: Ποια είναι τα συμπτώματα και οι επιπλοκές της;

Πώς θα αναγνωρίσουμε τα σημάδια της αυξημένης πίεσης και ποιες είναι οι επιπλοκές που θα εμφανιστούν αν δεν την διαχειριστούμε;

Η υπέρταση επηρεάζει καθημερινά εκατομμύρια ανθρώπους ανά τον κόσμο, μέσα στους οποίους ακόμα και έφηβοι και παιδιά. Τις περισσότερες φορές, δεν εμφανίζει συμπτώματα, εκτός από μερικούς πονοκεφάλους. Για την ακρίβεια, τα συμπτώματα όχι μόνο είναι σπάνια, αλλά τις περισσότερες φορές είναι και πολύ εύκολο να παρερμηνευθούν ως κάτι λιγότερο σημαντικό. Γι’ αυτό και είναι απαραίτητο να ελέγχετε τακτικά την αρτηριακή σας πίεση και να σημειώνετε τις διαφορές. Κάποια από τα συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν (και να παρερμηνευθούν) είναι τα εξής:

*Μη έντονοι πονοκέφαλοι

*Ζαλάδα

*Αιμορραγία από την μύτη

*Θολή όραση

*Δυσκολίες στην αναπνοή

*Άγχος

Αυτά τα συμπτώματα, πρέπει να σημειωθεί, εμφανίζονται κατά βάση όταν η υπέρταση έχει φτάσει σε αρκετά σφοδρό σημείο.

Ποιες είναι οι επιπλοκές;

Μπορεί να μην υπάρχουν συμπτώματα, συνεπώς ο καλύτερος τρόπος να ρυθμίσουμε την αρτηριακή μας πίεση είναι να την ελέγχουμε τακτικά, αλλά οφείλουμε να γνωρίζουμε μερικές από τις πιο συνηθισμένες επιπλοκές της υπέρτασης.

Αθηροσκλήρωση

Ίσως η πιο σοβαρή επιπλοκή της υπέρτασης, η αθηροσκλήρωση είναι μια πάθηση που αυξάνει τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου.

Εγκεφαλικό

Το εγκεφαλικό συμβαίνει όταν η ροή του αίματος προς μια περιοχή του εγκεφάλου κόβεται, και οι ασθενείς με υπέρταση αντιμετωπίζουν από τετραπλάσιο μέχρι και εξαπλάσιο κίνδυνο εγκεφαλικού.

Καρδιοπάθεια

Η καρδιοπάθεια είναι ο πιο μεγάλος λόγος θανάτου σε σχέση με την υπέρταση. Όταν ένα άτομο πάσχει από υπέρταση, η καρδιά του γίνεται αδύναμη και μεγαλώνει σε μέγεθος, προκαλώντας καρδιακή ανεπάρκεια. Όταν κάποιος πάσχει από καρδιακή ανεπάρκεια, η καρδιά του δεν μπορεί να στείλει αρκετό αίμα στα διάφορα σημεία του οργανισμού, συνεπώς δεν ικανοποιούνται οι ανάγκες του.

Νεφρική ανεπάρκεια

Τα προβλήματα στα νεφρά είναι συνηθισμένα στα άτομα με υπέρταση. Αυτό συμβαίνει επειδή τα αιμοφόρα αγγεία των νεφρών στενεύουν και προκαλούν σταδιακά νεφρική ανεπάρκεια.

Ανεύρυσμα

Τα ανευρύσματα είναι ανωμαλίες στα τοιχώματα των αρτηριών. Εμφανίζονται πιο συχνά στην μεγάλη αρτηρία που μεταφέρει αίμα από την καρδιά στο υπόλοιπο σώμα, στις αρτηρίες των ποδιών, του εγκεφάλου, των εντέρων, και στην αρτηρία που οδηγεί στην σπλήνα.

Προβλήματα στα μάτια

Τα αιμοφόρα αγγεία των ματιών μπορεί να σπάσουν ή να αιμορραγούν. Η ξαφνική απώλεια όρασης είναι από τα πιο χαρακτηριστικά σημάδια υπέρτασης, σε βαθμό που ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να βιώσουν μέχρι και πλήρη απώλεια όρασης, από προσωρινή, μέχρι και μόνιμη.

iatronet.gr

You May Also Like

Πόνος στη μέση: Τι τον προκαλεί;

Πόνος στη μέση: Τι τον προκαλεί;

Ανεπάρκεια Β12: Το περίεργο σύμπτωμα που δεν πρέπει να αγνοείτε

Τα τρόφιμα από τα οποία μπορείτε να πάρετε βιταμίνη Β12

Η ανοσοθεραπεία στην “μάχη” για τη θεραπεία του κορονοϊού

Η ανοσοθεραπεία στην “μάχη” για τη θεραπεία του κορονοϊού

Ο ΕΟΔΥ σε Συνεργασία με την AXION HELLAS Πραγματοποιεί Εξετάσεις για τον COVID-19 σε 16 Νησιά του Αιγαίου

Ο ΕΟΔΥ σε Συνεργασία με την AXION HELLAS Πραγματοποιεί Εξετάσεις για τον…

ΕΟΦ: Ανακαλείται από την αγορά αντισηπτικό gel χεριών

ΕΟΦ: Ανακαλείται από την αγορά αντισηπτικό gel χεριών

Ποιες τροφές κάνουν τον εγκέφαλο του παιδιού πιο δυνατό;

Ποιες τροφές κάνουν τον εγκέφαλο του παιδιού πιο δυνατό;

Τι να κάνετε αν πέσει πολύ αλάτι στο φαγητό

Τι να κάνετε αν πέσει πολύ αλάτι στο φαγητό