Τα παιδιά θα πρέπει να ασχολούνται με πολλά αθλήματα

 Γράφει ο Νικόλαος  Παγούνης, M.Sc Sport Science & Physical Education*

Πλέον στις μέρες μας, τα παιδιά δεν έχουν τη δυνατότητα να ασχολούνται με πολλά αθλήματα ή με αθλοπαιδίες στις γειτονιές, κάτι το οποίο συνέβαινε καθημερινά πριν από μερικές δεκαετίες. Δυστυχώς το ανέμελο κυνηγητό, το ποδόσφαιρο της γειτονιάς και τα διάφορα παιχνίδια τύπου αμπάριζα, μακριά γαϊδούρα, κουτσό και πολλά άλλα, αντικαταστάθηκαν είτε με το διάβασμα και τα φροντιστήρια, είτε για τα παιδιά όπου αθλούνται με πρώιμη εξειδίκευση σε ένα μόνο άθλημα.

 

Στην τελευταία βράβευση του “Hall of Fame”, όπου έγινε πριν λίγους μήνες στις Η.Π.Α, όλοι οι μεγάλοι αθλητές τόνισαν ότι η ενασχόλησή τους με πολλά αθλήματα τους βοήθησε στο να αποκτήσουν μυϊκή συναρμογή, κιναισθητική συνείδηση, να βελτιώσουν την ταχύτητά τους, την εκρηκτικότητά τους και πολλά άλλα στοιχεία, τα οποία είναι απαραίτητα για να γίνει κάποιος ολοκληρωμένος και πετυχημένος αθλητής. Επίσης ανέφεραν ότι η πρώτη διάκριση στο άθλημα τους, έγινε στα πανεπιστημιακά τους χρόνια, και αφού είχαν δοκιμάσει πρώτα πολλά αθλήματα, θέλοντας να τονίσουν α) ότι η εξειδίκευση σε ένα μόνο άθλημα από μικρή ηλικία, περιορίζει την αθλητική εξέλιξη του παιδιού, και β) ότι δεν πρέπει να πιέζουμε τα παιδιά για διακρίσεις και επιδόσεις από μικρή ηλικία.

Γιατί όμως είναι σημαντικό τα παιδιά να ασχοληθούν με πολλά αθλήματα;

1) Αθλητικό υπόβαθρο

Ο πιο σημαντικός λόγος για τον οποίο τα παιδιά πρέπει να ασχολούνται με πολλά αθλήματα, είναι ότι δημιουργούν ένα ευρύ αθλητικό υπόβαθρο, το οποίο θα τους βοηθήσει στη μελλοντική τους αθλητική δραστηριότητα επαγγελματική ή και ερασιτεχνική.

2) Μείωση τραυματισμών

Μία από τις παγίδες της πρώιμης αθλητικής εξειδίκευσης, είναι η υπερβολική επιβάρυνση ορισμένων μόνο μυών του σώματος του παιδιού (ανάλογα με το άθλημα), κάτι το οποίο δημιουργεί πολλές πιθανότητες τραυματισμού των συγκεκριμένων μυών. Μια μελέτη 1.500 μαθητών στο Wisconsin, διαπίστωσε ότι οι μαθητές που ειδικεύονται μόνο σε ένα άθλημα, έχουν 70% περισσότερες πιθανότητες να υποστούν τραυματισμό από ότι εκείνα τα παιδιά που κάνουν πολλά αθλήματα ταυτόχρονα.

3) Βελτίωση της κίνησης του παιδιού

Τα παιδιά που συμμετέχουν σε μια ευρεία ποικιλία δραστηριοτήτων, εκτίθενται και σε μια ευρεία ποικιλία κινήσεων σε σχέση με τα παιδιά που ειδικεύονται μόνο σε ένα άθλημα ή σε σχέση με τα παιδιά που δεν κάνουν καθόλου αθλητισμό. Η μεταβλητότητα των κινήσεων καθώς και η ικανότητα της κίνησης, είναι πολύ σημαντικοί παράγοντες, όχι μόνο για τη σωματική ανάπτυξη των παιδιών, αλλά και για τη νοητική τους ανάπτυξη, με όλες τις έρευνες να αποδεικνύουν τη σχέση κίνησης και ανάπτυξης του εγκεφάλου. Μια μελέτη σε παιδιά ηλικίας 8 ετών το 2016 διαπίστωσε ότι η βελτίωση της ικανότητας της κίνησης στα παιδιά, βελτίωσε τη σταθερότητα και τον έλεγχο των κινήσεων τους, σε όλες τους τις καθημερινές δραστηριότητες και όχι μόνο στις αθλητικές.

Επίσης σύμφωνα με τον Δρ Michael Chivers, οι περιορισμοί στην κινητικότητα και στη σταθερότητα των κινήσεων των παιδιών, ενδέχεται να παρεμποδίσουν την ανάπτυξη των δεξιοτήτων τους, διότι οι αρθρώσεις τους δεν λειτουργούν σε όλο το εύρος της κίνησης τους, με αποτέλεσμα η απόκτηση δεξιοτήτων να μην μπορεί να φτάσει στο μέγιστο βαθμό. Αυτό συμβαίνει διότι η απόκτηση δεξιοτήτων, δεν αφορά την εκμάθηση μιας επαναλαμβανόμενης κίνησης, αλλά πρώτα την οικοδόμηση μιας γενικής φυσικής ικανότητας, και στη συνέχεια την εκμάθηση των κατάλληλων τεχνικών οι οποίες θα οδηγήσουν στην εκμάθησή της δεξιότητας.

3) Βελτίωση της Αθλητικής ικανότητας του παιδιού

Η συμμετοχή του παιδιού σε πολλά αθλήματα, το αναγκάζει να εξασκεί πολλές ικανότητες ταυτόχρονα, όπως την ταχύτητά του, το άλμα του, την αντοχή του κ.α, γεγονός το οποίο  συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στην βελτίωση της αθλητικής του ικανότητας. Ένα παιδί με αυξημένη αθλητική ικανότητα, μπορεί να συμμετέχει σε πολλά αθλήματα, κάτι το οποίο αυξάνει την αυτοπεποίθηση του και ταυτόχρονα κάνει το παιδί πιο κοινωνικό, αποφεύγοντας το φαινόμενο της κινητικής αδεξιότητας. Ένα φαινόμενο το οποίο οφείλεται στα ηλεκτρονικά παιχνίδια και στον καθιστικό τρόπο ζωής, και το οποίο έχει αρνητική επίδραση στην κινητική εξέλιξη των παιδιών, διότι η έλλειψη της απαιτούμενης αθλητικής ικανότητας, μειώνει  το ενδιαφέρον των παιδιών να συμμετάσχουν σε αθλητικές – κινητικές δραστηριότητες, με αποτέλεσμα όχι μόνο να σταματήσουν να γυμνάζονται, αλλά και να απομονώνονται από τους συνομηλίκους τους, αρχικά από τις αθλητικές δραστηριότητες, και στη συνέχεια και από τις κοινωνικές δραστηριότητες.

Εν κατακλείδι, αυτό που πρέπει να τονίσουμε είναι ότι η ενασχόληση των παιδιών με πολλά αθλήματα,  δεν σημαίνει ότι το παιδί αυτό δεν θα τραυματιστεί ή ότι θα γίνει σίγουρα πρωταθλητής και ολυμπιονίκης, απλώς η συμμετοχή του σε πολλά αθλήματα, έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει την ποιότητα της κίνησης του, να μειώσει τις πιθανότητες τραυματισμού από την επιβάρυνση ορισμένων μόνο περιοχών του σώματος του και ταυτόχρονα να βελτιώσει την αθλητική του ικανότητα, βοηθώντας το να αγαπήσει τον αθλητισμό και να μπορεί να συμμετέχει σε διάφορες αθλητικές δραστηριότητες για το υπόλοιπο της ζωής του.

 

 

*O κ. Νικόλαος Παγούνης ζει και εργάζεται στην Καστοριά, είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου Σπουδών στην Αθλητική Ψυχολογία & Κινησιολογία με εξειδίκευση στην Αναπτυξιακή Κινησιολογία, Πιστοποιημένος Αξιολογητής της Κίνησης & της Αναπνοής του Ανθρώπινου σώματος και δημιουργός της ιστοσελίδας functionalmovement.gr

Comments are closed.

You May Also Like

Από σήμερα η υποβολή αιτήσεων για το πρόγραμμα Dentist Pass

Πρόγραμμα προληπτικής οδοντιατρικής για παιδιά 6-12 ετών

Ανακοπή καρδιάς: Ποια είναι τα προειδοποιητικά σημάδια;

Ανακοπή καρδιάς: Ποια είναι τα προειδοποιητικά σημάδια;

Θερμοπληξία: Πώς θα καταλάβετε ότι έχει αρχίσει να σας καταβάλλει η ζέστη

Θερμοπληξία: Πώς θα καταλάβετε ότι έχει αρχίσει να σας καταβάλλει η ζέστη

Δυσκοιλιότητα: Αιτίες, επιπτώσεις και φυσική αντιμετώπιση

Table of Contents Hide Δυσκοιλιότητα: Αιτίες, επιπτώσεις και φυσική αντιμετώπισηΟρισμός:ΑιτίεςΟι πιο συνηθισμένοι…

Τι λέει το χρώμα των ματιών για την υγεία μας

Τι λέει το χρώμα των ματιών για την υγεία μας

5 πράγματα που σας κουράζουν όταν βρίσκεστε σπίτι

5 πράγματα που σας κουράζουν όταν βρίσκεστε σπίτι

Φλεβίτιδα: Αίτια και συμπτώματα

Φλεβίτιδα: Αίτια και συμπτώματα

Θεσσαλονίκη: Πώς θα είναι το Παιδιατρικό – «στολίδι» του Νιάρχος (ΦΩΤΟ)

Θεσσαλονίκη: Πώς θα είναι το Παιδιατρικό – «στολίδι» του Νιάρχος (ΦΩΤΟ)

Νόσος των Λεγεωνάριων: Προσοχή στα συμπτώματα της ασθένειας από τα air condition

Η νόσος των λεγεωνάριων είναι μια σοβαρή μορφή πνευμονίας. Μια εκτεταμένη φλεγμονή…