Πέντε συμβατοί δότες μυελού των οστών βρέθηκαν στην Π.Ε. Καστοριάς, μέσα σε μόλις δύο χρόνια. Εκατοντάδες εθελοντές αγκάλιασαν τη δράση “Φτύσε για κάτι που αξίζει και κάνε τη λευχαιμία παρελθόν”  χαρίζοντας αλληλεγγύη, αγάπη και ζωή σε συνανθρώπους  τους.

Της Χρύσας Κοσμίδου

Συνέντευξη τύπου στα τοπικά Μ.Μ.Ε. παραχώρησαν οι Ναούμ και Ελευθερία Δίτσιου με αφορμή την επέτειο των δύο χρόνων από την έναρξη της δράσης “Φτύσε για κάτι που αξίζει και κάνε τη λευχαιμία παρελθόν”.

«Ο κόσμος πρέπει να ενημερωθεί για τις δράσεις και για τα αποτελέσματά τους. Ευελπιστούμε πως όλα τα θετικά που συνέβησαν, θα αποτελέσουν παράδειγμα προς μίμηση και θα συμμετάσχουν ακόμα πιο πολλοί εθελοντές. Όσοι περισσότεροι δότες υπάρχουνε, τόσο  πιο πολύ αποδυναμώνει η ασθένεια του μυελού των οστών», ήταν τα λόγια του κ. Δίτσιου.

Η δράση  ξεκίνησε  στην Π.Ε. Καστοριάς  από τα αδέλφια  Αγγελίνα, Αθηνά και Τρύφων Δίτσιου το Μάιου του 2016.  Μερικούς μήνες αργότερα και συγκεκριμένα τον Απρίλιο του 2017, βρέθηκε η πρώτη συμβατή δότρια «Πριν κλείσουμε ένα χρόνο η Ελένη  Τσιακαρτζή, βρέθηκε συμβατή με ένα παιδί πέντε ετών.  Μάλιστα η κα Τσιακαρτζή, βραβεύτηκε από το Σύλλογο του Δισπηλιού –που ήταν ο μόνος σύλλογος που τη βράβευσε-, αλλά και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο για την προσφορά ζωής που έκανε σε ένα παιδάκι», ενημέρωσε η κα Ελευθερία Δίτσιου.

Η κα Δίτσιου πραγματικά συγκινημένη ανέφερε και τους υπόλοιπους συμβατούς δότες  μυελού των οστών από την Π.Ε. Καστοριάς «Στις  7 Μαΐου 2018, βρέθηκε ακόμα ένας δότης ο Αθανάσιος Καραδήμος πάλι από την περιοχή της Καστοριάς.  Στις 20 Μαΐου  δότης ήταν ένας δικός μας εργαζόμενος  ο Μιχάλης Αποστόλου.  Στις 21 Μαΐου,  δέχτηκε τηλεφώνημα ότι είναι  συμβατή -δότρια μια  κοπέλα από  την περιοχή της Μεσοποταμίας, δεν θα αναφέρω προς το παρόν το όνομά της, αλλά θα το γνωστοποιήσουμε εφόσον   δώσει  πρώτα τα κύτταρά της.  Τέλος, είναι σε αναμονή η Αναστασία Μάσση,  η οποία  βρέθηκε να είναι συμβατή με ένα παιδάκι το οποίο γεννήθηκε τον Ιανουάριο  2017  και περιμένει να δώσει τα κύτταρά της για το   μωρό, αφού προηγουμένως  καθοριστεί η πορεία του   για το πώς θα τα δεχτεί».

Επίσης, να σημειωθεί πως η κα Τσαγκαράκη προέβη σε αίτηση άρσης απορρήτου προκειμένου να γνωρίσει το παιδί του οποίου έσωσε τη ζωή «Δεν πρόκειται απλώς για έναν αριθμό που γράφτηκε στη λίστα των εθελοντών δοτών»,  ανέφερε η κα Δίτσιου και συνέχισε λέγοντας πως «πρόκειται για ανθρώπους που κυριολεκτικά χάρισαν ζωή στους συνανθρώπους τους. Η προσπάθεια ήταν τεράστια και δεν θα πραγματοποιούνταν χωρίς την αγάπη του κόσμου και των εθελοντών. Παράλληλα το ΚΕΔΜΟΠ τυποποίησε πάρα πολύ  γρήγορα τα δείγματα. Οι προσπάθειες αυτές δεν γίνονται ούτε για να κερδίσει κάποιος δάφνες, ούτε για να κερδίσει προβολή, ούτε για το θεαθήναι. Άλλωστε αυτός ήταν ο λόγος που είχαμε αποτελέσματα».

Τα αδέλφια Δίτσιου λόγω των επαγγελματικών τους υποχρεώσεων δεν βρίσκονται συνέχεια στην Καστοριά, αυτό όμως δεν σημαίνει όμως ότι σταματούν οι δράσεις. Συνεπώς, όποιος ενδιαφέρεται να γίνει δότης μυελού των οστών μπορεί να απευθυνθεί στον Ερυθρό Σταυρό Καστοριάς «Ευχαριστούμε όλο τον κόσμο της περιοχής μας, που αγκάλιασε αυτή την προσπάθεια, που την έκανε δική του, που τη συνεχίζει  και που χαίρεται με τα αποτελέσματα που βλέπει. Δεν πρέπει να περιμένουμε, πρέπει να δράσουμε», είπε κλείνοντας  η κα Δίτσιου.

 

You May Also Like

Έρχεται το 3ο Μαθητικό Συνέδριο Π.Ε. Καστοριάς με θέμα «Τα παιδιά παρουσιάζουν…οι μεγάλοι σιωπούν»

Έρχεται το 3ο Μαθητικό Συνέδριο  Π.Ε. Καστοριάς με θέμα «Τα παιδιά παρουσιάζουν…οι…

Η συγκλονιστική γνωριμία του Καστοριανού Δημήτρη Κοντονίνα με τους ανθρώπους που του χάρισαν τα όργανα τού γιού τους

Η συγκλονιστική γνωριμία του Καστοριανού  Δημήτρη Κοντονίνα με τους ανθρώπους που του…

Αποτελέσματα μικροβιολογικών αναλύσεων πόσιμου νερού Καστοριάς και Δημοτικών Ενοτήτων Δήμου Καστοριάς

Αποτελέσματα μικροβιολογικών αναλύσεων πόσιμου νερού Καστοριάς και Δημοτικών Ενοτήτων Δήμου Καστοριάς

Ευγνωμοσύνη και ευχαριστίες της Ένωσης Στρατιωτικών Καστοριάς προς το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό

Ευγνωμοσύνη και  ευχαριστίες της Ένωσης Στρατιωτικών  Καστοριάς προς το ιατρικό και νοσηλευτικό…

Ο Shooting Guard του Α.Σ. Καστοριάς Μιχάλης Βλάχος δηλώνει «Το μπάσκετ είναι το πάθος μου» (Video)

Ο Shooting Guard του Α.Σ. Καστοριάς  Μιχάλης Βλάχος δηλώνει «Το μπάσκετ είναι…

Ολοκληρώθηκε ο κύκλος σεμιναρίων στους ιδιοκτήτες των τουριστικών καταλυμάτων της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας

Ολοκληρώθηκε ο κύκλος σεμιναρίων στους ιδιοκτήτες των τουριστικών καταλυμάτων της Περιφέρειας Δυτικής…

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Καστοριάς: Αποκαλύπτεται το πραγματικό σχέδιο της ΝΔ για την δημόσια υγεία που είναι η διάλυσή της

Από την ανάλγητη δήλωση του υποψήφιου βουλευτή

Στήριξη πατροπαράδοτων εθίμων από την Π.Ε. Καστοριάς.

Η Περιφερειακή Αρχή συμβάλλει στη διατήρηση και διάσωση της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς, στα ήθη και έθιμα του τόπου μας

Κινητοποιήσεις για το κόστος θέρμανσης στη Δυτική Μακεδονία (Βίντεο)

Ρεπορτάζ της ΕΡΤ για την χθεσινή διαμαρτυρία στην Καστοριά

Έφτασαν οι πρώτοι 80 Σύριοι πρόσφυγες στη Βασιλίτσα Γρεβενών

Κατέφθασαν στα ορεινά Γρεβενά οι πρώτοι πρόσφυγες, που θα φιλοξενηθούν στην περιοχή…