Για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά λειτούργησε το Κοινωνικό Φροντιστήριο στην Π.Ε. Καστοριάς, υπό την αιγίδα του Εργατικού Κέντρου.

Της Χρύσας Κοσμίδου

Οι οικονομικές συνθήκες των τελευταίων ετών οδήγησαν το Εργατικό Κέντρο Καστοριάς στη δημιουργία ενός Κοινωνικού Φροντιστηρίου, στο οποίο οι μαθητές των λυκείων και των γυμνασίων της περιοχής δέχονται παράλληλη φροντιστηριακή στήριξη, εντελώς δωρεάν «Φυσικά θα προτιμούσαμε να μην υπάρχουν  αυτές συνθήκες, οι οποίες μας οδήγησαν στην ίδρυση τού Κοινωνικού Φροντιστηρίου», τόνισε ο Γενικός Γραμματέας του Ε.Κ.Κ. Αθανάσιος Παπανδρέου «Είμαστε μια κοινωνία, η οποία  δέχεται τα χτυπήματα όχι μόνο της οικονομικής κρίσης, αλλά και της κρίσης αξιών. Έτσι λοιπόν πρέπει όλοι μαζί οι φορείς να σταθούμε αλληλέγγυοι στις ευπαθείς ομάδες και να τις στηρίξουμε με κάθε μέσο που διαθέτουμε».

Αρκετοί είναι οι γονείς των μαθητών, οι οποίοι δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στα έξοδα των φροντιστηριακών μαθημάτων. Έτσι λοιπόν το Κ.Φ. δημιουργήθηκε  προκειμένου να βοηθήσει αυτές τις οικογένειες. Τα λειτουργικά έξοδα τα έχει αναλάβει το Ε.Ε.Κ., ενώ οι καθηγητές παραδίδουν τα μαθήματα αμισθί «Έχουμε γνώση της πραγματικότητας. Βάσει αυτού του γνώμονα ζητάμε τη βοήθεια των φορέων με όποιο μέσο μπορούνε. Ο κάθε φορέας γνωρίζει τα οικονομικά του καλύτερα από εμάς. Αντιμετωπίσαμε όλων των ειδών τις αντιδράσεις. Αυτό το οποίο κάναμε εμείς από τη μεριά μας, ήταν να αναμένουμε και στο τέλος κάθε χρονιάς να κάνουμε τον απολογισμό μας», ενημέρωσε ο κ. Παπανδρέου.

Το σχολικό έτος 2017-2018 συμμετείχαν στο Κ.Φ. περισσότεροι από εβδομήντα (70) μαθητές, διδάχθηκαν είκοσι έξι (26) μαθήματα όλων των τάξεων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από τριάντα (30) εθελοντές καθηγητές,  ενώ τα λειτουργικά έξοδα ξεπέρασαν τις 10.000 ευρώ.

Από μεριάς του Ε.Ε.Κ. υπήρξε η δέσμευση λειτουργίας του Κ.Φ. και για το σχολικό έτος 2018-2019 «Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Πρόεδρο της ΕΛΜΕ Καστοριάς Σπύρο Παρίσση, στον κ. Αλέξανδρο Μακρίδη και σε όλους τους καθηγητές, οι οποίοι είναι η ψυχή του Κ.Φ., στον Πρόεδρο του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ Καστοριάς Σταύρο Νικολάου, ο οποίος με άοκνες προσπάθειες συμβάλει τα μέγιστα στη λειτουργία του Κ.Φ.  Επίσης θέλω να πω στους μαθητές πως οι εξετάσεις είναι  ένας πολύ σημαντικός σταθμός στη ζωή ενός ανθρώπου, ωστόσο δεν είναι ο μοναδικός. Εύχομαι καλά αποτελέσματα στις εξετάσεις τους», είπε κλείνοντας ο κ. Παπανδρέου.