Στο 21,2% η ανεργία το Α’ τρίμηνο του 2018 σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ. Τα υψηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν  στη Δυτική Μακεδονία 28,1%

Τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ  φανερώνουν ότι η απασχόληση μειώθηκε κατά 0,3% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, ένδειξη ότι δεν έχουν αποτυπωθεί ακόμα τα θετικά μηνύματα από το σκέλος του τουρισμού.

Ωστόσο, η απασχόληση καταγράφει άνοδο 1,8%, εάν η σύγκριση γίνει με το Α’ τρίμηνο του 2017. Επίσης, ο αριθμός των ανέργων μειώθηκε κατά 0,6% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 10,2% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Τα υψηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στις γυναίκες (26,2%), στα άτομα ηλικίας 15 – 19 ετών (55,2%), στη Δυτική Μακεδονία (28,1%) και στα άτομα που έχουν ολοκληρώσει λίγες τάξεις του Δημοτικού (43,8%).

Αντίστροφα το μεγαλύτερο ποσοστό εργατικού δυναμικού παρατηρείται στους άνδρες (59,8%), στα άτομα ηλικίας 30 – 44 ετών (87,8%), στο νότιο Αιγαίο (55,5%), στα άτομα που έχουν ολοκληρώσει μεταδευτεροβάθμια εκπαίδευση (75,9%) και στα άτομα ξένης υπηκοότητας (66,4%).

Κατά το Α’ τρίμηνο του 2018, το μεγαλύτερο ποσοστό των απασχολούμενων εργάζονται ως μισθωτοί (65,6%), ενώ σημαντικό είναι και το ποσοστό των αυτοαπασχολούμενων χωρίς προσωπικό (22,7%). Το ποσοστό της μερικής απασχόλησης είναι 9,6% και 6,1% της προσωρινής εργασίας.

Η μερική απασχόληση εμφανίζεται αυξημένη σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και μειωμένη σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Τα επαγγέλματα που συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ποσοστό απασχολούμενων είναι οι εργαζόμενοι στην παροχή υπηρεσιών και οι πωλητές (22,9%) και οι επαγγελματίες (19,6%). Το μεγαλύτερο  ποσοστό των απασχολούμενων (43,7%) δηλώνει ότι το α’ τρίμηνο του 2018 εργάστηκε 40 – 47 ώρες την εβδομάδα. Υπάρχει όμως και ένα σημαντικό ποσοστό (25,6%) που δηλώνει ότι εργάστηκε 48 ή περισσότερες ώρες. Αντίστοιχα στο σκέλος των ανέργων τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι οι βασικοί λόγοι που σταμάτησαν να εργάζονται είναι είτε γιατί απολύθηκαν (25%) είτε γιατί η εργασία τους ήταν περιορισμένης διάρκειας και τελείωσε (28,9%). Το μεγαλύτερο ποσοστό των ανέργων εργαζόταν στους κλάδους των ξενοδοχείων και της εστίασης (22,3%). Στο 19,4% βρίσκεται το ποσοστό των ανέργων που δεν έχουν εργαστεί ποτέ στο παρελθόν.

Το 68,4% των ανέργων αναζητά εργασία ένα έτος ή περισσότερο, δηλαδή κατατάσσονται στους μακροχρόνια ανέργους. Το 92,1% των ανέργων αναζητά εργασία πλήρους απασχόλησης. Επίσης, το 22,5% των ανέργων δήλωσε ότι δεν είναι εγγεγραμμένο στον ΟΑΕΔ, ενώ μόλις το 13,2% των ανέργων έλαβε κάποιο επίδομα ή βοήθημα από τον Οργανισμό.

 

You May Also Like

Ξεκινάει το εορταστικό ωράριο στην Καστοριά! Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα εμπορικά καταστήματα;

Ξεκινάει το εορταστικό ωράριο στην Καστοριά! Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα…

Συνάντηση με την Α.Θ.Π. τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο

Συνάντηση με την Α.Θ.Π. τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, στην έδρα του…

Αργίες 2019: Πότε πέφτει το επόμενο τριήμερο;

Αργίες 2019: Πότε πέφτει το επόμενο τριήμερο;

Στο πρόγραμμα “Εικονική Επιχείρηση” του Junior Achievement Greece

Δημιουργίες από Κεραμικές Αναμνήσεις του του τόπου μας!

Ο εξωαστικός ναός της Παναγίας στο “Παλαιό Τσιφλίκι” Καστοριάς (17ος αιών). Γράφει ο Γιώργος Τ. Αλεξίου

Ο εξωαστικός ναός της Παναγίας στο “Παλαιό Τσιφλίκι” Καστοριάς (17ος αιών). Γράφει…

Μεγάλες ζημιές στο δασάκι του Άργους Ορεστικού, λόγω της έντονης βροχόπτωσης

Μεγάλες ζημιές στο δασάκι του Άργους Ορεστικού, λόγω της έντονης βροχόπτωσης

Κοινωνικός Τουρισμός: Ξεκινούν αύριο μέσω του Gov.gr οι αιτήσεις για 300.000 δικαιούχους

Κοινωνικός Τουρισμός: Ξεκινούν αύριο μέσω του Gov.gr οι αιτήσεις για 300.000 δικαιούχους

Κυρώσεις Κίνας σε ΗΠΑ-5.000 κινέζοι στρατιώτες σε Ιράν!-Πεκίνο: «Να διαλυθεί ΝΑΤΟ»

Σκληρή η ανακοίνωση του κινεζικού ΥΠΕΞ ενώ οι στόλοι ΗΠΑ-Κίνας βρίσκονται σε…

Τέμπη… Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2023. ώρα 23:20″(Εν.Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο-Λύκειο Καστοριάς)

”Δάκρυσες Παναγία μου και ράγισε η καρδιά σου σκυφτή στα Τέμπη τριγυρνάς να κλάψεις τα παιδιά σου”