Επτά συμπτώματα υγείας που πρέπει να σας ανησυχήσουν

Είναι πολύ συνηθισμένη συμπεριφορά ενηλίκων να λέμε «Δεν είναι τίποτα, θα περάσει» και να μην δίνουμε την απαραίτητη σημασία σε φαινομενικά μικρά ζητήματα υγείας. Στην πραγματικότητα, οποιαδήποτε αλλαγή στο σώμα και τον οργανισμό πρέπει να παρακολουθείται κι αν κάτι μας προβληματίζει, να ζητάμε τη συμβουλή του γιατρού μας.

Δεν χρειάζεται να συμβεί κάτι άσχημο, ώστε να προστατέψουμε τον εαυτό μας. Άλλωστε, η πρόληψη είναι η καλύτερη φίλη της υγείας.

Έντονοι πόνοι περιόδου

7 συμπτώματα υγείας που πρέπει να σας ανησυχήσουν!

Είναι φυσιολογικό σε μικρές ηλικίες οι πόνοι περιόδου να είναι έντονοι, καθώς ο κύκλος δεν έχει σταθεροποιηθεί ακόμα. Αν όμως, αυτοί οι πόνοι συνεχίζουν και γίνονται χειρότεροι στην ενήλικη ζωή, τότε μια γυναίκα πρέπει να συμβουλευτεί άμεσα τον γυναικολόγο της, έτσι ώστε να αποκλείσει το ενδεχόμενο της ενδομητρίωσης. Η ενδομητρίωση είναι μια πάθηση κατά την οποία ο ιστός της μήτρας αναπτύσσεται εξωτερικά από αυτή σε μέρη που δεν θα έπρεπε, όπως το περιτόναιο, στις σάλπιγγες, στις ωοθήκες ή και την ουροδόχο κύστη δημιουργώντας κύστες ή όζους, που επειδή αναπτύσσονται εκτός μήτρας, προκαλούν αφόρητους πόνους.

Υπερβολική τριχόπτωση

Ίσως θεωρήσει κανείς ότι το να χάνει πολλά μαλλιά είναι φυσιολογικό, όμως η υπερβολική τριχόπτωση υποδηλώνει ότι κάτι δεν πάει καλά με τις ορμόνες γι’ αυτό και είναι απαραίτητο να ελέγχεται τακτικά η κατάσταση του θυρεοειδή. Tα κύτταρα των τριχών αναπαράγονται πολύ γρήγορα γι’ αυτό και οποιαδήποτε ορμονολογική αλλαγή οδηγεί στο να λεπταίνει και να αδυνατίζει η τρίχα και τελικά να υπάρχει τριχόπτωση. Αν νιώθετε νευρικότητα, κούραση, έχετε αλλαγές στο βάρος ή ακανόνιστη περίοδο μαζί με τριχόπτωση πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτείτε έναν ενδοκρινολόγο και να κάνετε τις κατάλληλες εξετάσεις.

Δυσκολία στην αναπνοή και κόπωση

Αν πρόσφατα περάσατε κάποιο κρυολόγημα, αλλά ακόμα έχετε δυσκολία στην αναπνοή, νιώθετε κόπωση και αδυναμία, τότε αυτά μπορεί να είναι σημάδια που υποδηλώνουν πνευμονία. Αν βλέπετε ότι συμπτώματα επιμένουν, ζητήστε βοήθεια από τον γιατρό σας.

Ξαφνική δύσπνοια

Η ξαφνική δύσπνοια είναι ένα από τα συμπτώματα που πρέπει να σας ανησυχήσουν, καθώς μπορεί είναι προειδοποιητικό σημάδι για γαστροισοφαγική παλινδρόμηση ή να υποδηλώνει ότι υπάρχουν προβλήματα με την καρδιά.

Αλλαγή στο χρώμα του δέρματος

Αν παρατηρήσετε αλλαγή στο χρώμα του δέρματος, πρέπει να κινητοποιηθείτε και να συμβουλευτείτε κάποιο γιατρό. Οι αλλαγές στο χρώμα, υποδηλώνουν ότι ένα εσωτερικό όργανο μπορεί να έχει κάποια πάθηση. Για παράδειγμα, αν το δέρμα έχει μια ωχρή απόχρωση είναι πολύ πιθανό να έχετε αναιμία. Αν πάλι, το χρώμα «κιτρινίζει», μπορεί να υπάρχουν διαταραχές στο ήπαρ, όπως ηπατίτιδα ή και κίρρωση του ήπατος.

Τραύματα που αργούν να κλείσουν

Τα τραύματα που αργούν να κλείσουν είναι πολύ επικίνδυνα, κυρίως αυτά που δεν είναι σε εμφανή σημεία, όπως για παράδειγμα στο κρανίο ή στα αυτιά. Το ότι μια πληγή δεν συνοδεύεται πάντοτε με πόνο δεν πρέπει να σας καθησυχάζει. Σύμφωνα με αρκετούς γιατρούς, αν περάσουν πάνω από 4 βδομάδες και η πληγή είναι ανοιχτή είναι απαραίτητο να επισκεφτείτε έναν γιατρό. Το επίφοβο στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ότι μπορεί να μαρτυρά ένα είδος καρκινώματος στο δέρμα.

Απότομη απώλεια βάρους

Μπορεί μια καθοδική αλλαγή στο βάρος σας, να σας χαροποιήσει, όμως οι απότομες αλλαγές είναι εξαιρετικά επίφοβες. Πολλές είναι οι ασθένειες που προκαλούν απώλεια βάρους όπως ο υπερθυρεοειδισμός, ο διαβήτης, το έλκος και παθήσεις του πάγκρεας και του ήπατος. Όμως, είναι πιθανόν να υπάρχουν και ψυχολογικά αίτια, όπως κατάθλιψη ή ακόμη και νευρική ανορεξία. Αν έχετε χάσει ξαφνικά κιλά και συνεχίζετε να χάνετε, αρχικά πρέπει να επισκεφτείτε έναν ενδοκρινολόγο για να ελέγξει το θυρεοειδή σας και στη συνέχεια, να κάνετε κάποιες εξετάσεις.

aftodioikisi.gr

You May Also Like

Μεγάλη συμμετοχή των Φαρμακοποιών στο σεμινάριο Πρώτων Βοηθειών

Σεμινάριο Πρώτων Βοηθειών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού που διοργάνωσε ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Κοζάνης

Οι αλλεργίες του χειμώνα

Η αλλεργία είναι μία υπερβολική απάντηση του ανοσοποιητικού μας συστήματος σε αθώες…

Ιδρώτας: 9 βασικά πράγματα που δείχνει για την υγεία σας

Ιδρώτας: 9 βασικά πράγματα που δείχνει για την υγεία σας

Κάπνισμα: Πώς δεν θα πάρετε κιλά αν κόψετε το τσιγάρο

Κάπνισμα: Πώς δεν θα πάρετε κιλά αν κόψετε το τσιγάρο

Τεστ: Δείτε τι ηλικία έχει το σώμα σας

Table of Contents Hide Τεστ: Δείτε τι ηλικία έχει το σώμα σαςΤα…

Αποκτήστε λαμπερό και ενυδατωμένο πρόσωπο με ροδόνερο

Αποκτήστε λαμπερό και ενυδατωμένο πρόσωπο με ροδόνερο

Πονοκέφαλος μετά τον ύπνο: ΟΛΕΣ οι πιθανές αιτίες για να τον αποτρέψετε

Πονοκέφαλος μετά τον ύπνο: ΟΛΕΣ οι πιθανές αιτίες για να τον αποτρέψετε

Τα τρία σημεία της κουζίνας που έχουν πολλά μικρόβια

Τα τρία σημεία της κουζίνας που έχουν πολλά μικρόβια

Ανεμοβλογιά: Τι πρέπει να γνωρίζουμε για το εμβόλιό της

Στο προσκήνιο έχει έρθει το εμβόλιο που προστατεύει από την ανεμοβλογιά, έπειτα…