Οι καλύτερες και οι χειρότερες τροφές για το συκώτι

Το αλκοόλ προκαλεί βλάβες στο ήπαρ και πρέπει να γνωρίζουμε πώς θα το προστατεύσουμε.

Βρισκόμαστε στη καρδιά του καλοκαιριού και ως γνωστόν η κατανάλωση αλκοόλ αυξάνεται αυτήν την περίοδο του χρόνου. Το αλκοόλ προκαλεί βλάβες στο ήπαρ και πρέπει να γνωρίζουμε πώς θα το προστατεύσουμε.

Τροφές που επιδρούν θετικά στο συκώτι

  1. Βρώμη: Τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες μπορεί να βοηθήσουν το ήπαρ να έχει τη βέλτιστη απόδοση. Έρευνες λένε ότι μπορεί να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους από το λίπος στην κοιλιά, μία καλή αρχή για να προστατευτείτε από την ηπατική νόσο.
  2. Μπρόκολο: Πρέπει να τρώτε πολλά λαχανικά αν θέλετε να διατηρήσετε υγιές το ήπαρ σας. Κάποιες έρευνες έχουν δείξει ότι το μπρόκολο μπορεί να προστατεύσει από τη μη αλκοολική λιπώδη νόσο ήπατος.
  3. Καφές: Yπέροχο νέο έτσι; Έρευνες λένε ότι η κατανάλωση 2-3 φλιτζανιών καφέ την ημέρα, ωφελεί το συκώτι σας, προστατεύοντάς το από το πολύ αλκοόλ ή την κακή διατροφή. Άλλες έρευνες λένε ότι μπορεί να μειώσει το ρίσκο για καρκίνο του ήπατος.
  4. Το πράσινο τσάι περιέχει τα γνωστά αντιοξειδωτικά, κατεχίνες. Έρευνες έχουν δείξει ότι μπορεί να προστατεύσει από μερικές μορφές καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου και του ήπατος. Το ζεστό τσάι σε σχέση με το παγωμένο ή το συσκευασμένο περιέχει περισσότερες κατεχίνες.
  5. Νερό: Το νερό, μας γεμίζει το στομάχι όταν νιώθουμε πείνα και αντικαθιστά τα υπόλοιπα ποτά που πίνουμε για να ξεδιψάσουμε. Προστατεύει εμμέσως και από τη ζάχαρη και από τις παραπάνω θερμίδες.
  6. Αμύγδαλα: Τα αμύγδαλα είναι καλή πηγή βιταμίνης Ε, ουσία η οποία μπορεί να βοηθήσει ενάντια στην πάθηση λιπώδους ήπατος.
  7. Σπανάκι: Τα φυλλώδη χόρτα έχουν ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που ονομάζεται γλουταθειόνη, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στη σωστή λειτουργία του ήπατος.
  8. Μύρτιλα ή βατόμουρα: Έχουν θρεπτικά συστατικά, επονομαζόμενα πολυφαινόλες, που μπορεί να σας βοηθήσουν να προστατευθείτε από τη μη αλκοολική λιπαρή ηπατική νόσο, η οποία συχνά συμβαδίζει με την παχυσαρκία και την υψηλή χοληστερόλη. Εάν τα μύρτιλα δεν είναι της αρεσκείας σας, άλλα τρόφιμα πλούσια σε πολυφαινόλες είναι η μαύρη σοκολάτα, οι ελιές και τα δαμάσκηνα όπως και τα διάφορα μπαχαρικά.

Τροφές που επιδρούν αρνητικά στο συκώτι

  1. Λιπαρές τροφές: Οι τηγανητές πατάτες και τα burgers είναι κακή επιλογή για να διατηρήσετε υγιές το συκώτι σας. Μακροπρόθεσμα μπορεί να οδηγήσουν σε φλεγμονή η οποία με τη σειρά της, μπορεί να προκαλέσει ουλές στο ήπαρ που είναι γνωστές ως κίρρωση.
  2. Ζάχαρη: Η δουλειά του συκωτιού είναι να μετατρέπει τη ζάχαρη σε λίπος. Αν το παρακάνετε, το συκώτι μετατρέπει τόσο πολύ λίπος, που καταλήγει εκεί που δεν ανήκει. Μακροπρόθεσμα μπορεί να οδηγήσει στο σύνδρομο λιπώδους ήπατος.
  3. Αλάτι: Αρχική έρευνα υποδηλώνει ότι μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, μπορεί να οδηγήσει σε ίνωση, η οποία είναι το πρώτο στάδιο του σχηματισμού ουλών του ήπατος. Για να μειώσετε το αλάτι, αρχικά μπορείτε να αποφύγετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως το μπέικον ή τα νωπά κρέατα. Έπειτα μπορείτε να εξετάζετε την ποσότητα νατρίου που αναγράφεται στη συσκευασία.
  4. Αλκοόλ: Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο συκώτι σας. Με τον καιρό μπορεί να οδηγήσει σε κίρρωση. Ακόμη και η περιστασιακή κατανάλωση αλκοόλ – τέσσερα ποτά σε ένα βράδυ για γυναίκες και πέντε για άνδρες – μπορεί επίσης να είναι επιβλαβής.

iatronet.gr

You May Also Like

Οι συνήθειες που καταστρέφουν την υγεία μας

Οι συνήθειες που καταστρέφουν την υγεία μας

Βασιλικός πολτός: Οφέλη, παρενέργειες και δοσολογία

Βασιλικός πολτός: Οφέλη, παρενέργειες και δοσολογία

Τι είναι η «Μόρα»: Πώς και πότε συμβαίνει η υπνική παράλυση

Τι είναι η «Μόρα»: Πώς και πότε συμβαίνει η υπνική παράλυση

Οι 5 τροφές που μειώνουν φυσικά τη χοληστερόλη

Οι 5 τροφές που μειώνουν φυσικά τη χοληστερόλη

Δυσκοιλιότητα: Αιτίες, επιπτώσεις και φυσική αντιμετώπιση

Table of Contents Hide Δυσκοιλιότητα: Αιτίες, επιπτώσεις και φυσική αντιμετώπισηΟρισμός:ΑιτίεςΟι πιο συνηθισμένοι…

Αποξηραμένα φρούτα: Πόσο υγιεινά και παχυντικά είναι;

Αποξηραμένα φρούτα: Πόσο υγιεινά και παχυντικά είναι;

Φασκόμηλο: Βελτιώνει τη μνήμη και τη γνωστική λειτουργία !

Πώς να εντάξετε το φασκόμηλο στη διατροφή σας

Σαπουνίστε με ζεστό νερό φρούτα και λαχανικά, προειδοποιεί Αυστραλός γιατρός

Σαπουνίστε με ζεστό νερό φρούτα και λαχανικά, προειδοποιεί Αυστραλός γιατρός

10 τρόποι να καταπολεμήσουμε το ξηρό δέρμα

10 τρόποι να καταπολεμήσουμε το ξηρό δέρμα

Οδηγίες για τη χρήση μάσκας από τον Ε.Ο.Δ.Υ.

Table of Contents Hide Οδηγίες για τη χρήση μάσκας από τον Ε.Ο.Δ.Υ.Γιατί…