Οι καλύτερες τροφές για εύκολη πέψη

Ακόμη και ένα υγιές άτομο μπορεί να αντιμετωπίσει προβλήματα με το πεπτικό λόγω διατροφικών ελλείψεων, όπως προβιοτικά ή φυτικές ίνες.

Ο πεπτικός σωλήνας παίζει ζωτικό ρόλο στην υγεία σας, καθώς είναι υπεύθυνος για την απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών και την εκκαθάριση των αποβλήτων.

Δυστυχώς, πολλοί άνθρωποι υποφέρουν από πεπτικά προβλήματα όπως φούσκωμα, κράμπες, αέρια, κοιλιακό άλγος, διάρροια και δυσκοιλιότητα για διάφορους λόγους.

Ορισμένες καταστάσεις, όπως σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, νόσος του Crohn, εκκολπωματίτιδα και καούρα, μπορεί να σας θέσουν σε κίνδυνο για πιο σοβαρά πεπτικά προβλήματα.

Ωστόσο, ακόμη και ένα υγιές άτομο μπορεί να αντιμετωπίσει προβλήματα με το πεπτικό λόγω διατροφικών ελλείψεων, όπως προβιοτικά ή φυτικές ίνες.

Εδώ είναι τα καλύτερα τρόφιμα για να βελτιώσετε την πέψη σας.

Γιαούρτι

Το γιαούρτι παρασκευάζεται από γάλα που έχει υποστεί ζύμωση, συνήθως με βακτήρια γαλακτικού οξέος.

Περιέχει φιλικά βακτήρια γνωστά ως προβιοτικά, τα οποία είναι καλά βακτήρια που ζουν στην πεπτική σας οδό και μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της πέψης, διατηρώντας το έντερό σας υγιές.

Ενώ τα προβιοτικά εμφανίζονται φυσιολογικά στο έντερο, η αύξηση της πρόσληψης μέσω τροφίμων όπως το γιαούρτι μπορεί να διευκολύνει την πέψη.

Τα προβιοτικά μπορούν να βοηθήσουν στα πεπτικά προβλήματα, όπως φούσκωμα, δυσκοιλιότητα και διάρροια. Έχουν επίσης αποδειχθεί ότι βελτιώνουν την πέψη της λακτόζης ή της ζάχαρης γάλακτος.

Μήλα

Τα μήλα είναι μια πλούσια πηγή πηκτίνης, μια διαλυτή ίνα.

Η πηκτίνη παρακάμπτει την πέψη στο λεπτό έντερο και στη συνέχεια διασπάται από τα φιλικά βακτήρια στο παχύ έντερο.

Αυξάνει τον όγκο των κοπράνων και συνεπώς χρησιμοποιείται συνήθως για την επίλυση της δυσκοιλιότητας και της διάρροιας. Έχει επίσης αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο εντερικών λοιμώξεων, καθώς και φλεγμονής στο παχύ έντερο.

Κεφίρ

Το κεφίρ είναι ένα γαλακτοκομικό προϊόν που παράγεται με την προσθήκη κεφίρ “σπόρων” στο γάλα. Αυτοί οι “κόκκοι” προκύπτουν από την ανάμιξη ζύμης και βακτηρίων με γάλα και φαίνεται να έχουν πεπτικά οφέλη.

Όπως και τα προβιοτικά στο γιαούρτι, οι καλλιέργειες κεφίρ βοηθούν στην πέψη της λακτόζης μειώνοντας μερικές από τις αρνητικές παρενέργειες που σχετίζονται με τη δυσανεξία στη λακτόζη, όπως η φούσκωμα, οι κράμπες και τα αέρια.

Σε πολλές μελέτες, το κεφίρ προκάλεσε αύξηση στα υγιή βακτήρια του εντέρου που βελτιώνουν την πέψη και φέρνουν ταυτόχρονη πτώση επιβλαβών βακτηρίων.

Η κατανάλωση κεφίρ έχει επίσης συσχετιστεί με μειωμένη φλεγμονή στο έντερο, ενισχύοντας περαιτέρω τη διαδικασία πέψης.

Σπόροι Chia

Οι σπόροι Chia είναι μια εξαιρετική πηγή ινών, γεγονός το οποίο δημιουργεί μία ουσία που μοιάζει με ζελατίνη στο στομάχι σας. Λειτουργούν σαν προβιοτικό, υποστηρίζοντας την ανάπτυξη υγιών βακτηριδίων στο έντερό σας και συμβάλλοντας έτσι στην υγιή πέψη.

Η περιεκτικότητά τους σε ίνες συμβάλλει επίσης στη δημιουργία υγιεινών κοπράνων.

Τζίντζερ

Το τζίντζερ είναι ένα παραδοσιακό συστατικό της ανατολικής ιατρικής που βοηθά στη βελτίωση της πέψης και την πρόληψη της ναυτίας. Πολλές έγκυες γυναίκες το χρησιμοποιούν για τη θεραπεία της πρωινής αυτής αδιαθεσίας.

Από την άποψη της πέψης, αυτή η κιτρινωπή ρίζα αποδείχθηκε ότι επιταχύνει την εκκένωση του γαστρικού ιστού.

Με την ταχύτερη μεταφορά της τροφής από το στομάχι σας στο λεπτό έντερο, το τζίντζερ μειώνει τον κίνδυνο καούρας, ναυτίας και δυσφορίας στο στομάχι.

Σκούρα πράσινα λαχανικά

Τα πράσινα λαχανικά είναι μια εξαιρετική πηγή αδιάλυτων ινών.

Αυτός ο τύπος ινών, σας βοηθάει στην ενεργοποίηση του παχέος εντέρου.

Τα πράσινα λαχανικά είναι επίσης μια καλή πηγή μαγνησίου, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση της δυσκοιλιότητας με τη βελτίωση των μυϊκών συσπάσεων στο γαστρεντερικό σας σωλήνα.

Μερικά από τα πιο κοινά σκούρα πράσινα λαχανικά που προσφέρουν αυτό το πλεονέκτημα είναι το σπανάκι, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το μπρόκολο και άλλα φυλλώδη πράσινα φύλλα.

Επιπλέον, μια μελέτη του 2016 αποκάλυψε ασυνήθιστο σάλχαρο που βρίσκεται στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά που τροφοδοτούν καλά βακτήρια στο έντερο σας. Αυτό το σάκχαρο θεωρείται ότι βοηθά στην πέψη, ενώ παράλληλα βλάπτει και κάποια από τα κακά βακτηρίδια που μπορούν να προκαλέσουν ασθένειες.

www.iatronet.gr

You May Also Like

Απογευματινά ραντεβού ΤΕΣΤ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ από το Κέντρο Υγείας Καστοριάς

Ενημέρωση από το Κέντρο Υγείας Καστοριάς

ΓΑΪΔΟΥΡΑΓΚΑΘΟ ΓΙΑ ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΗΠΑΤΟΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ!

Table of Contents Hide Το γαϊδουράγκαθο προστατεύει το συκώτι σαςΤο γαϊδουράγκαθο προστατεύει…

Βιταμίνη D: Επηρεάζει ή επηρεάζεται τελικά από τον θυρεοειδή;

Table of Contents Hide Βιταμίνη D: Επηρεάζει ή επηρεάζεται τελικά από τον…

Καλοκαίρι και αλλεργίες

Table of Contents Hide Καλοκαίρι και αλλεργίες Καλοκαίρι και αλλεργίες

ΕΦΕΤ: Ανάκληση νοθευμένου μελιού

ΕΦΕΤ: Ανάκληση νοθευμένου μελιού

Τι μπορώ να πάθω αν χάσω γρήγορα κιλά

Τι μπορώ να πάθω αν χάσω γρήγορα κιλά

Σαρωτικές αλλαγές Γεωργιάδη στους Οργανισμούς Υγείας – Τι αλλάζει σε ΕΟΠΥΥ και ΕΟΦ

Ο νέος υπουργός Υγείας προτίθεται να κάνει διαρθρωτικές αλλαγές στους μεγάλους φορείς της Υγείας, ώστε αυτοί να είναι πιο αποτελεσματικοί

Μ. Θεμιστοκλέους: 300 απογευματινά χειρουργεία στον ένα μήνα λειτουργίας του νέου συστήματος

170 προγραμματισμένα απογευματινά χειρουργεία, μέσα στις επόμενες 14 ημέρες

Τι να κάνετε για τα σημάδια από ακμή και σπυράκια: Βασικός οδηγός

Τι να κάνετε για τα σημάδια από ακμή και σπυράκια: Βασικός οδηγός