Τι να κάνετε για ένα νύχι που μπαίνει στο δέρμα

Ένα νύχι που “μπαίνει στο δέρμα” συμβαίνει όταν μεγαλώνει μέσα στην σάρκα αντί για πάνω από αυτή. Είναι κάτι που συμβαίνει συνήθως στο μεγάλο δάκτυλο του ποδιού.

Τα άτομα με καμπυλωτά ή παχιά νύχια είναι πιο ευαίσθητα. Τα άτομα με διαβήτη, αγγειακά προβλήματα ή μούδιασμα στα δάχτυλα των ποδιών πρέπει να είναι πολύ προσεκτικά με τα προβλήματα στα νύχια, καθώς μπορούν να οδηγήσουν σε σοβαρές επιπλοκές, συμπεριλαμβανομένου του κινδύνου ακρωτηριασμού.

Ένα χτυπημένο ή ακατάλληλα κομμένο νύχι μπορεί να εισχωρήσει στο δέρμα. Η περιοχή μπορεί να γίνει επώδυνη και μολυσμένη και μπορεί να μην επουλωθεί μέχρι να αφαιρεθεί το νύχι.

Νύχι που μπαίνει στο δέρμα: Αίτια

Συνήθως προκαλείται από λανθασμένο κόψιμο των νυχιών, δηλαδή αν τα κόβετε πολύ κοντά, ή αν στρογγυλεύετε πολύ τις άκρες των νυχιών. Επίσης προκαλείται από τα στενά παπούτσια, που πιέζουν το νύχι στο δάκτυλό σας.

Εάν η αιτία που προκαλεί το πρόβλημα συνεχίζεται, η υπερανάπτυξη του ιστού πάνω από το νύχι μπορεί να οδηγήσει σε μόλυνση, περισσότερο πόνο και οίδημα.

Νύχι που μπαίνει στο δέρμα : Θεραπεία

Προσπαθήστε να μειώσετε την πίεση στο δάχτυλο, φορώντας άνετα παπούτσια, ή σανδάλια/παντόφλες, ή ακόμα και να μην φοράτε παπούτσι για αρκετές ημέρες.

Αποφύγετε να κόβετε την γωνία του νυχιού “για να το στρογγυλέψετε”. Τα νύχια πρέπει να τα κόβετε σε ευθεία.

Εάν παρατηρήσετε κάποια λοίμωξη, επισκεφθείτε το γιατρό σας, ο οποίος μπορεί να συνταγογραφήσει αντιβιοτικό. Σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να συστήσει την μερική αφαίρεση ενός σοβαρά καμπυλωμένου νυχιού που εισχωρεί στο δέρμα. Εάν δεν αφαιρεθεί ένα κομμάτι του νυχιού, το πρόβλημα θα παραμείνει και θα επανεμφανίζεται συχνά. Η μόνιμη απομάκρυνση της ρίζας του νυχιού στην πλευρά της εισχώρησης ενδείκνυται για να αν επανέλθει το νύχι στο σχήμα που πρέπει, όταν μεγαλώσει ξανά. Είναι μια απλή επέμβαση, που γίνεται στο ιατρείο με τοπικό αναισθητικό.

Μερικές φορές το νύχι που μπαίνει στο δέρμα προκαλείται από μύκητα. Ο γιατρός μπορεί να καθορίσει εάν έχετε μύκητα και στη συνέχεια να σας αναλύσει τις κατάλληλες επιλογές θεραπείας.

Νύχι που μπαίνει στο δέρμα: Πρόληψη

Η σωστή περιποίηση είναι το πρώτο βήμα για την αποτροπή του προβλήματος.

Πρώτα μουλιάστε το πέλμα σας για να μαλακώσετε τα νύχια. Πάντοτε να κόβετε το νύχι σε ευθεία και να αφήνετε αρκετό νύχι, ώστε να καλύψετε το δάχτυλο του ποδιού για να το προστατέψετε. Μετά μπορείτε με μια λίμα να λειάνετε τις άκρες του νυχιού.

Να φοράτε κάλτσες και παπούτσια που ταιριάζουν σωστά στο πέλμα σας. Οι γυναίκες πρέπει να γνωρίζουν ότι τα σφιχτά, μυτερά παπούτσια με ψηλό τακούνι και τα σφιχτά καλτσόν ασκούν πίεση στα δάκτυλα των ποδιών.

iatropedia.gr

You May Also Like

Φυσικές και σπιτικές θεραπείες για το έλκος στομάχου

Table of Contents Hide Σπιτικές θεραπείες για το έλκος στομάχουΦλαβονοειδήΠροβιοτικάΤζίντζερΚουρκούμηΧαμομήλιΜέλιΣκόρδοΜαστίχα ΧίουΈλκος στομάχου:…

ΕΚΑΒ: Τι κάνουμε αν μας τσιμπήσει μέλισσα, σφήκα ή μέδουσα – Πως φεύγει ο πόνος

ΕΚΑΒ: Τι κάνουμε αν μας τσιμπήσει μέλισσα, σφήκα ή μέδουσα – Πως…

Παγκόσμια Ημέρα AIDS 2020: «Παγκόσμια αλληλεγγύη, Κοινή ευθύνη»

Παγκόσμια Ημέρα AIDS 2020: «Παγκόσμια αλληλεγγύη, Κοινή ευθύνη»

Πώς θα διατηρήσουμε το μαύρισμά μας μετά τις διακοπές;

Table of Contents Hide Πώς θα διατηρήσουμε το μαύρισμά μας μετά τις…

Τι λέει το χρώμα των ματιών για την υγεία μας

Τι λέει το χρώμα των ματιών για την υγεία μας

Τα τρία σημεία της κουζίνας που έχουν πολλά μικρόβια

Τα τρία σημεία της κουζίνας που έχουν πολλά μικρόβια

Πώς πρέπει να φροντίζει κάθε ηλικία τη στοματική της υγιεινή

Πώς πρέπει να φροντίζει κάθε ηλικία τη στοματική της υγιεινή

Είναι επικίνδυνο να κάνουμε “κρακ” στα δάχτυλά μας;

Είναι επικίνδυνο να κάνουμε “κρακ” στα δάχτυλά μας;

Τενοντίτιδα στον δικέφαλο βραχιόνιο Γράφει ο Νικόλαος Παγούνης, M.Sc Sport Science & Physical Education*

Τενοντίτιδα στον δικέφαλο βραχιόνιο  Γράφει ο Νικόλαος Παγούνης, M.Sc Sport Science &…