Η Βάλλις {= είδος Αρώνιας;}, που εθεωρείτο από τους αρχαίους Έλληνες “Άνθος της Ζωής – Αθανασίας”!

Ο άνθρωπος, από τότε που δημιουργήθηκε εδώ στη γη κι εννόησε τη θνητότητά του, και που βιώνει έκτοτε τα συνακόλουθά της, επιζητά διαρκώς τη σωματική του υγεία και προσπαθεί να βρει πολύτιμα βότανα και φάρμακα για να την αποκτήσει και διατηρήσει. Κατά την εν λόγω αναζήτησή του εντόπισε – εντοπίζει διάφορα άνθη και φυτά με ιαματικές ιδιότητες και πέτυχε – πετυχαίνει να εξαλείψει με αυτά αρκετές ασθένειές του. Ένα από τ’ αναφερόμενα ιαματικά άνθη και βότανα είναι και η ονομαζόμενη Βάλλις, που την εκτιμούσαν ιδιαίτερα οι αρχαίοι Έλληνες, επειδή πίστευαν ότι ήταν ελιξήριο υγείας, αναζωογόνησης και αθανασίας.

Για τη Βάλλιδα είναι καταγραμμένα τα εξής ενδιαφέροντα στο Μέγα Ετυμολογικό Λεξικό της Ελληνικής Γλώσσας (Etymologicon Magnum Lexicon), που χρονολογείται στον 11ο αιώνα:

«Βάλλις: Είδος εστίν άνθους, ό δοκεί ποιείν αναζήν τους τεθνεώτας, ομοίως τη αρυώνη, οιονεί βίαλλίς τις ούσα, επειδή δοκεί βίον άλλον ποιείν». (ΕΜ, τόμ. 2, σελ. 186).

(= Η Βάλλις είναι ένα είδος άνθους, το οποίο θεωρείται ότι μπορεί να κάνει να ξαναζήσουν οι πεθαμένοι, όπως η Αρυώνη (η Αρώνια;), είναι δηλαδή σαν κάποια “βιαλλίδα”, επειδή πιστεύεται ότι δημιουργεί άλλη – νέα ζωή).

Για την προαναφερόμενη Αρώνια αναφέρονται και τα εξής στο Διαδίκτυο:

«Η Αρώνια χαρακτηρίζεται ως “ο καρπός της νιότης”, syperfood, διότι αυξάνει την ενέργεια στον οργανισμό, ενισχύει τη ζωτικότητα του σώματος και υπερνικά τις νευρικές διαταραχές και την κόπωση. Υποστηρίζεται, μάλιστα, ότι λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας των καρπών της σε πεκτίνη βοηθά στην απορρόφηση και στην προστασία του οργανισμού από τη ραδιενέργεια.

Ο καρπός της πολύτιμης αρώνιας, είτε νωπός ή αποξηραμένος, είτε σε μαρμελάδα μπορεί να επιφέρει θετικά αποτελέσματα στον ανθρώπινο οργανισμό.

Έρευνες έχουν δείξει ότι ο καρπός της αρώνιας περιέχει υψηλά επίπεδα περιεκτικότητας σε βιταμίνη C (15-30 mg στα 100 γραμμάρια) και άλλες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία (Α, Β1, Β2, Β3, Β6, Β9, Ε, Κ, Ρ)».

 

ΕΠΙΜΕΤΡΟ

Η Παλαιά Διαθήκη αναφέρει, ότι ο Θεός είχε φυτέψει στο κέντρο του επίγειου Παράδεισου το “Δέντρο της Ζωής – Αθανασίας”, που σύμφωνα με την εβραϊκή παράδοση ήταν μία ωραιότατη αμυγδαλιά.

Για τους Χριστιανούς “Δέντρο της Ζωής” είναι ο Τίμιος Σταυρός του Κυρίου, ενώ συμβολικό άνθος αυτής (της Ζωής – Αθανασίας) είναι ο ευλογημένος Βασιλικός, με τον οποίο τελούνται απ’ τους ιερείς μας οι σωτήριοι Αγιασμοί όλης της πλάσης.

Σημείωση. Για τον Τίμιο Σταυρό ως το Δέντρο της Ζωής βλέπε: http://fos-kastoria.blogspot.com/2016/11/1762.html

 

Γιώργος Τ. Αλεξίου

 

καρποί αρώνιας

 

You May Also Like

Παίρνει πλαστικά ποτηράκια, τα ενώνει με συρραπτικό και φτιάχνει μια υπέροχη χριστουγεννιάτικη κατασκευή

Παίρνει πλαστικά ποτηράκια, τα ενώνει με συρραπτικό και φτιάχνει μια υπέροχη χριστουγεννιάτικη…

Αγία Ελένη: Ενα άγνωστο πανέμορφο νησί στη μέση του πουθενά -Μόνος τρόπος να φθάσει κανείς το πενθήμερο ταξίδι με πλοίο 

Αγία Ελένη: Ενα άγνωστο πανέμορφο νησί στη μέση του πουθενά -Μόνος τρόπος…

Πώς η στάση σώματος στον ύπνο επηρεάζει την υγεία σου

Τι σημαίνουν για την υγεία σου και το χαρακτήρα σου οι στάσεις…

Ένα δάσος στον βυθό της Κύπρου: Το νέο, μαγικό, υποβρύχιο μουσείο γλυπτικής στην Αγία Νάπα

Με την υπογραφή του Βρετανού καλλιτέχνη Jason deCaires Taylor βρίσκεται 200 μέτρα…

20 παλιές φράσεις που δεν θα ξαναπούμε ποτέ στη ζωή μας…

Οι δεκαετίες αλλάζουν και μαζί τους αλλάζουν και οι άνθρωποι.

Μόνικα Λεβίνσκι: Η πιο «σκανδαλώδης» γυναίκα των ΗΠΑ στα 48 της, είναι πιο όμορφη από ποτέ

Η γυναίκα που έγινε παγκοσμίως διάσημη μέσα σε λίγες ώρες, σε μία…

Χρόνος: Το πολυτιμότερο ίσως αγαθό

Χρόνος: Το πολυτιμότερο ίσως αγαθό

Ορθογραφική ικανότητα: μια σημαντική δεξιότητα. Τρόποι βελτίωσης. Γράφει η Δρ. Καλλιόπη Μόσχου Διδάκτωρ Συμβουλευτικής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων*

Ορθογραφική ικανότητα: μια σημαντική δεξιότητα. Τρόποι βελτίωσης. Γράφει η Δρ. Καλλιόπη Μόσχου…