Ερώτηση κατέθεσε στη Βουλή η Μαρία Αντωνίου σχετικά με τα 170 ακίνητα της Καστοριάς τα οποία μεταβιβάζονται στο Υπερταμείο

170 ακίνητα του Ελληνικού Δημοσίου, τα οποία βρίσκονται στο Νομό Καστοριάς, μεταβιβάζονται στο Υπερταμείο, κατ’ εφαρμογή του σχετικού Νομοσχεδίου που είχε ψηφίσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Δεν είναι μία απλή λίστα με Κωδικούς Αριθμούς Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ) αλλά κομμάτια της ιστορίας της Καστοριάς, είναι η λίμνη της Καστοριάς και τα αρχοντικά της, τα δάση και τα νερά της, η γη των αγροτών, εκτάσεις άμεσα συνδεδεμένες με το ιστορικό παρελθόν και το παρόν του τόπου.

Το γεγονός αυτό επισημαίνει σε σχετική Ερώτηση που κατέθεσε η Μαρία Αντωνίου προς τον αρμόδιο Υπουργό, όπως άλλωστε είχε δεσμευτεί στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2018 στην Αντιπεριφέρεια για το συγκεκριμένο ζήτημα.

 

Ακολουθεί η Ερώτηση:

Προς: Τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο

Θέμα: «Πρόχειρη, ανοργάνωτη και εν κρυπτώ απόφαση μεταβίβασης της δημόσιας περιουσίας του Νομού Καστοριάς στο Υπερταμείο Ιδιωτικοποιήσεων»

 

 

Κύριε Υπουργέ

Με την πρόσφατη απόφαση σας (Αριθμ. ΥΠΟΙΚ 0004586 ΕΞ 2018/ΦΕΚ Β’ 2320/19-6-2018) σε συνδυασμό με την υπ. αρ. 86/18-6-2018 (ΦΕΚ Β’ 2317/19-6-2018) απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής προχωρήσατε,στα πλαίσια της υλοποίησης του Υπερταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (Ν.4389/2016), στη μεταβίβαση 10.119 ακινήτων, κυριότητας του Ελληνικού Δημοσίου, στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε.

Με την ως άνω απόφαση σας, ενεργώντας μάλιστα εν αγνοία των τοπικών κοινωνιών και της εθνικής αντιπροσωπείας, μεταβιβάζετε μεταξύ άλλων και 170 ακίνητα του Ελληνικού Δημοσίου, τα οποία βρίσκονται στο Νομό Καστοριάς.

Στα ακίνητα αυτά περιλαμβάνονται το αρχοντικό Σκούταρη, ο Μεντρεσές, το Διοικητήριο της Π.Ε. Καστοριάς, το Τελωνείο Καστοριάς, ο χώρος περιμετρικά του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, όλη η παραλίμνια περιοχή, ακόμη και το τμήμα που είναι χαρακτηρισμένο ως NATURA, δασικές εκτάσεις, το ρέμα Γκιόλε, αγροτεμάχια και κοινόχρηστες εκτάσεις αναδασμού στην Μεσοποταμία και πολλά άλλα.

Επειδή, με την απόφαση σας αυτή υλοποιείτε μία άνευ προηγουμένου παράδοση της εθνικής μας κυριαρχίας, μεταβιβάζοντας τη δημόσια περιουσία της χώρας μας σε ένα Υπερταμείο, που δε θα λογοδοτεί στο ελληνικό κοινοβούλιο αλλά θα ελέγχεται ουσιαστικά από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

 

 

Επειδή, τα δημόσια κτίρια και οι εκτάσεις του Νομού Καστοριάς που μεταβιβάζετε στο Υπερταμείο δεν είναι μία απλή λίστα με Κωδικούς Αριθμούς Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ) αλλά κομμάτια της ιστορίας της Καστοριάς, είναι η λίμνη της Καστοριάς και τα αρχοντικά της, τα δάση και τα νερά της, η γη των αγροτών, εκτάσεις άμεσα συνδεδεμένες με το ιστορικό παρελθόν και το παρόν του τόπου.

Επειδή, σε χθεσινή συνάντηση που πραγματοποίησα με τους αρμόδιους τοπικούς υπηρεσιακούς παράγοντες διαπιστώθηκε ότι ο αριθμός των μεταβιβαζομένων ακινήτων της Καστοριάς, είναι μεγαλύτερος σε σχέση με την υπόλοιπη Δυτική Μακεδονία (18 ακίνητα στη Φλώρινα, 38 ακίνητα στα Γρεβενά και 8 στην Κοζάνη), προφανώς διότι τα στοιχεία ελήφθησαν από το Κτηματολόγιο, στο οποίο έχουν ενταχθεί πολλές περιοχές της Καστοριάς, εν αντιθέσει με τους άλλους Νομούς της Δυτικής Μακεδονίας.

Κατόπιν όλων αυτών ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

 

  1. Με ποια κριτήρια προχωρήσατε στην επιλογή των 170 μεταβιβαζομένων ακινήτων στο Νομό Καστοριάς;

 

  1. Ποιος όρισε τον αριθμό των μεταβιβαζομένων ακινήτων για το Νομό Καστοριάς, και για ποιο λόγο ο αριθμός αυτός είναι τόσο αυξημένος σε σύγκριση με τους υπόλοιπους 3 Νομούς της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας;

 

  1. Στα δύο χρόνια που μεσολάβησαν από την ψήφιση του σχετικού νόμου (4389/16) ρωτήσατε τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες (Διεύθυνση Δασών, Εφορεία Αρχαιοτήτων κτλ.) αν τα μεταβιβαζόμενα ακίνητα εμπίπτουν στις εξαιρέσεις του Νόμου; Και με ποιον τρόπο αυτά θα εξαιρεθούν;

 

  1. Τι σκοπεύετε να κάνετε για τα μεταβιβαζόμενα ακίνητα, τα οποία περιλαμβάνουν ιδιωτικές εκτάσεις για τις οποίες προφανώς δεν έχουν γίνει οι σχετικές ενέργειες από τους ιδιοκτήτες;

 

Η ερωτώσα Βουλευτής

Μαρία Β. Αντωνίου

 

You May Also Like

Προμήθεια ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού για τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας της Δυτικής Μακεδονίας μέσα από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτική Μακεδονία 2014-2020

Τις εντάξεις έξι νέων σημαντικών έργων που στοχεύουν στην αναβάθμιση των παρεχόμενων…

Γιατί τα μωρά στη Φινλανδία κοιμούνται σε χάρτινα κουτιά;

Γιατί τα μωρά στη Φινλανδία κοιμούνται σε χάρτινα κουτιά;

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού: Βροχές, καταιγίδες και χιόνια

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού: Βροχές, καταιγίδες και χιόνια

Όταν η Ραμόνα και η Τζώρτζια από το “My style Rocks” έκαναν πασαρέλα στην Καστοριά

Όταν η Ραμόνα και η Τζώρτζια από το “My style Rocks” έκαναν…

Η Καστοριά «υποδέχεται» το 1ο Φεστιβάλ Κιθάρας της Μακεδονίας

Η μεγαλύτερη κιθαριστική σχολή του κόσμου. Η Ελληνική κιθαριστική σχολή, αποκτά έναν…

Διασφαλίζεται η απρόσκοπτη γρήγορη εκτέλεση των μεγάλων έργων.

Το πρωί της Τετάρτης 9 Νοεμβρίου γιορτάσαμε τον Άγιο Νεκτάριο στον ομώνυμο…

Έναρξη Προγράμματος Καταπολέμησης Κουνουπιών στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

  Έναρξη Προγράμματος Καταπολέμησης Κουνουπιών στην  Περιφέρεια  Δυτικής Μακεδονίας

Διαβεβαιώσεις στη ΚΕΔΕ ότι ξεμπλοκάρουν οι χρηματοδοτήσεις ΕΣΠΑ

Τη διαβεβαίωση ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να επιλυθούν τα…