6 εκπληκτικά πράγματα που δεν γνωρίζατε για το φτέρνισμα

Είναι απλώς ένα αντανακλαστικό και δεν μπορούμε να το ελέγξουμε. Διασκεδαστικά στοιχεία που δεν είναι γνωστά.

Κρύο, γρίπη, αλλεργίες. Υπάρχουν πολλοί λόγοι που μπορεί να σας κάνουν  να φτερνιστείτε. Το φτέρνισμα είναι ένα πολύ κοινό φαινόμενο. μερικών ανθρώπων είναι δυνατό και έντονο, ενώ μερικοί είναι σχετικά ήσυχοι όταν φτερνίζονται. Είναι απλώς ένα αντανακλαστικό και δεν μπορούμε να το ελέγξουμε. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια στοιχεία διασκεδαστικά που μάλλον δεν γνωρίζετε.

Το φτέρνισμα ταξιδεύει πιο γρήγορα από ό, τι μπορείτε να σκεφτείτε

Τώρα, υπάρχουν μερικά ενδιαφέροντα πράγματα για το φτέρνισμα και αυτό είναι ένα από αυτά. Ναι, το φτέρνισμα ταξιδεύει πιο γρήγορα από ό, τι νομίζετε. Σύμφωνα με ορισμένες μελέτες, ένα φτέρνισμα μπορεί να «τρέξει» περίπου με 100 μίλια την ώρα.

Το φτέρνισμα μπορεί να στείλει τα μικρόβια πραγματικά –πολύ- μακριά

Όταν φτερνίζεστε, τα μικρόβια μπορούν να ταξιδεύουν από μια ακτίνα 1 έως 10 μέτρα μακριά. Έτσι, εάν παρατηρήσετε ότι κάποιος πρόκειται να φτερνιστεί και στέκεστε κοντά του, καλύτερα να πάτε 10 μέτρα μακριά πριν τα μικρόβια σας χτυπήσουν στο πρόσωπο.

Η ηλιοφάνεια κάνει κάποιους ανθρώπους να φτερνίζονται

Ναι, αυτό που πρέπει να ξέρετε για το φτέρνισμα είναι ότι υπάρχουν άνθρωποι που φτερνίζονται στο φως του ήλιου. Το ερέθισμα του φωτός στο αντανακλαστικό της ίριδας του ματιού μεταδίδεται μέσω του οπτικού νεύρου, ενώ σε αυτήν τη διαδικασία εμπλέκεται και το οφθαλμοκινητικό νεύρο. Σύμφωνα με αυτή τη θεωρία, ένα έμμεσο ερέθισμα μεταδίδεται και στο οφθαλμικό τρίδυμο νεύρο. Αυτό προκαλεί το ρινικό ερεθισμό και κατ’ επέκταση το φτέρνισμα. Αυτό ονομάζεται φωτικό φτέρνισμα.

Ως αντανακλαστικό, τα μάτια σας κλείνουν

Δεν μπορείτε να φτερνίζεστε με τα μάτια σας ανοιχτά. Είναι ένα ακούσιο αντανακλαστικό, δεν μπορείτε να το ελέγξετε. Όταν φτερνίζεστε, τα μάτια σας θα κλείσουν ακούσια. Ακόμη και αν προσπαθήσετε να κρατήσετε τα μάτια σας ανοιχτά ενώ φτερνίζεστε, δεν μπορείτε.

Η καρδιά σας δεν θα σταματήσει όταν φτερνίζεστε

Λοιπόν, ενώ υπάρχει ένας αστικός μύθος ότι η καρδιά σας πάει πιο γρήγορα όταν φτερνίζεστε, η αλήθεια είναι ότι ο καρδιακός ρυθμός σας επιβραδύνεται λίγο όταν φτερνίζεστε αλλά δεν σταματά. Ναι, δεν θα πεθάνετε ούτε για λίγο όταν φτερνίζεστε.

Η διακοπή ενός φτερνίσματος μπορεί να είναι επιβλαβής

Εάν ένα φτέρνισμα είναι στα μισά του δρόμου από τη μύτη σας, μην προσπαθήσετε να το κρατήσετε πίσω, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρούς τραυματισμούς, όπως τα εξασθενημένα αιμοφόρα αγγεία στον εγκέφαλο, πρόβλημα στο τύμπανο των αυτιών και στα αιμοφόρα αγγεία στα μάτια.

You May Also Like

Το βότανο που εξολοθρεύει τον ιό της γρίπης

Αποτελεί δημοφιλές αφέψημα στην Κίνα και την Ιαπωνία και χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες για την αντιμετώπιση της γρίπης.

Πέντε συμβουλές για όσους έχουν ευαίσθητο δέρμα

Πέντε  συμβουλές για όσους έχουν ευαίσθητο δέρμα

Τζίνσενγκ: Βελτιώνει την λειτουργία εγκεφάλου-πνευμόνων, μειώνει φλεγμονές-ζάχαρο-στρες, ενισχύει ανοσοποιητικό-λίμπιντο

Table of Contents Hide Τζίνσενγκ: Βελτιώνει την λειτουργία εγκεφάλου-πνευμόνων, μειώνει φλεγμονές-ζάχαρο-στρες, ενισχύει…

Ποια είναι η πλέον θανατηφόρα πάθηση και πώς θα προστατευτείτε

  Είναι η πιο επικίνδυνη πάθηση στον κόσμο, καθώς ευθύνεται για 17,5…

Τα υγιή άτομα με χρόνιους πόνους ή κάποιους φυσικούς – κινητικούς περιορισμούς δεν πρέπει να γυμνάζονται;/Γράφει ο Νικόλαος Παγούνης

  Τα υγιή άτομα με χρόνιους πόνους ή κάποιους φυσικούς – κινητικούς…

Κοροναϊός: Alert από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας – «Μείνετε σπίτι»

Mε μήνυμά της η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προς όλους τους πολίτες…

Οι εναλλακτικές χρήσεις της λαδόκολλας

Σε κάθε κουζίνα υπάρχει και λίγη λαδόκολλα για τις μέρες που θέλουμε…

ΠΙΣ: Με ιατρική συνταγή να χορηγούνται όλα τα φάρμακα

Την ανάγκη συνταγογράφησης όλων των φαρμάκων και σκευασμάτων επισημαίνει ο Πανελλήνιος Ιατρικός…

Απαγορεύονται αμμωνία και ξύδι: Τι κάνετε αν σας τσιμπήσει Μωβ Μέδουσα-Πότε πάτε σε γιατρό

Table of Contents Hide Απαγορεύονται αμμωνία και ξύδι: Τι κάνετε αν σας…