«Γλουτιαία αμνησία»: Επανενεργοποίηση και  ενδυνάμωση των γλουτιαίων μυών

Γράφει ο Νικόλαος Παγούνης, M.Sc Sport Science & Physical Education*

 

Ο γλουτός αποτελείται από τρεις μύες: τον μείζων γλουτιαίο (gluteus maximus), τον μέσο γλουτιαίο (gluteus medius)  και τον ελάσσων γλουτιαίο μυ (gluteus minimus). Ο μείζων είναι ο μεγαλύτερος σε έκταση γλουτιαίος μυς, και σε αυτόν οφείλεται κυρίως και το σχήμα των γλουτών. Η βασική λειτουργία του μείζων γλουτιαίου μυ είναι η έκταση του ισχίου, ενώ ο μέσος και ο ελάσσων γλουτιαίοι μυς, βρίσκονται προς τα έξω και πλάγια και η βασική τους λειτουργία είναι να φέρουν τον μηρό προς τα έξω και πλάγια (απαγωγή). Οι γλουτιαίοι μύες, εκτός από τις ξεχωριστές λειτουργίες που έχει ο καθένας από αυτούς, συνεργάζονται και μεταξύ τους για να σταθεροποιήσουν την άρθρωση του ισχίου, αλλά και για να διατηρήσουν την σωστή ευθυγράμμιση των ποδιών, ελέγχουν δηλαδή την κίνηση των μυών του ισχίου και του γονάτου. Επίσης ο μείζων γλουτιαίος μυς, λειτουργεί και ως μέσο σταθεροποίησης του κορμού, αντισταθμίζοντας όλες τις δυνάμεις που τείνουν να κάμπτουν τον κορμό προς τα εμπρός κατά την εκτέλεση διάφορων δραστηριοτήτων όπως π.χ το τρέξιμο.

 

Ο καθιστικός τρόπος ζωής, η παρατεταμένη ακινησία, και οι λάθος θέσεις και κινήσεις του ανθρώπινου σώματος, κάνουν τους γλουτιαίους μυς να χάνουν σταδιακά τον τόνο τους και να αδρανοποιούνται, λόγο της μειωμένης χρήσης τους και συμμετοχής τους στις καθημερινές μας κινήσεις. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα με την πάροδο του χρόνου, το σώμα να μην μπορεί ή να ξεχνά το πώς να ενεργοποιήσει σωστά τους γλουτιαίους μύες, κάτι που οδηγεί στην αναστολή της λειτουργίας τους. Ταυτόχρονα όμως με την παρατεταμένη ακινησία των γλουτών,  οι καμπτήρες μύες του ισχίου σφίγγουν και αυτό αδρανοποιεί ακόμα περισσότερο τον μείζων γλουτιαίου μυ, και έτσι σιγά σιγά οδηγούμαστε στο φαινόμενο που ονομάζεται «γλουτιαία αμνησία».

 

Ο όρος «γλουτιαία αμνησία» καταχωρήθηκε από το Dr.Chris Kolba, φυσικοθεραπευτή στο Ιατρικό Κέντρο “Wexner” του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο, για να περιγράψει την αποδυνάμωση και την καθυστερημένη ενεργοποίηση των γλουτιαίων μυών, σε συνδυασμό με το σφίξιμο των καμπτήρων μυών του ισχίου, οδηγώντας προοδευτικά σε πόνο, τραυματισμούς και γενικότερα σε προβλήματα στα γόνατα, τα ισχία και τη μέση.

 

Η απενεργοποίηση των γλουτιαίων μυών, επηρεάζει αρνητικά την απόδοση και τη μείωση της σωματικής δύναμης και αποτελεί ριζική αιτία για πολλούς τραυματισμούς, διότι η καταπόνηση από τις καθημερινές μας δραστηριότητες, όπως η άθληση, η πολύωρη καθιστική εργασία ή ακόμη και ο ύπνος σε εμβρυϊκή στάση απορροφούνται αναγκαστικά από πόδια και τη μέση, μιας και οι γλουτιαίοι μύες παραμένουν αδρανείς.

 

Αποτέλεσμα όλων αυτών, είναι να έχουμε ένα μειωμένο εύρος κίνησης στην άρθρωση του ισχίου, και η μειωμένη κινητικότητα του ισχίου να καταπονεί το γόνατο, την πλάτη, τη μέση ακόμη και την άρθρωση του ώμου. Τραυματισμοί που σχετίζονται με τη «γλουτιαία αμνησία» είναι το σύνδρομο επιγονατιδομηριαίου πόνου, το Σύνδρομο του Iliotibial Band, δισκοκήλη, και το Σύνδρομο του απιοειδούς μυός.

 

 

 

Πρόληψη

 

Η «γλουτιαία αμνησία» μπορεί να προληφθεί με διατάσεις των μηρών και των καμπτήρων μυών του ισχίου, καθώς και με ασκήσεις ενδυνάμωσης των γλουτιαίων και των πλευρικών μυών του ισχίου, διότι οι δυνατοί και υγιείς γλουτοί παρέχουν υποστήριξη στο σώμα μας και απορροφούν τους κραδασμούς και την καταπόνηση από τις καθημερινές μας αθλητικές και μη δραστηριότητες. Η επανεργοποίηση των γλουτών είναι κάτι αναγκαίο και σημαντικό για το ανθρώπινο σώμα, γιατί θα βελτιώσει την σταθερότητα του πυρήνα, και θα αποτρέψει τραυματισμούς στο κάτω μέρος του σώματος, ενώ ταυτόχρονα θα βελτιώσει την σωματική μας απόδοση.

 

Η εξειδικευμένη ομάδα του «Functional Μovement» έχει την κατάλληλη εκπαίδευση και εμπειρία, ώστε να σχεδιάζει ένα εξατομικευμένο όσο και εξειδικευμένο ασκησιολόγιο, το οποίο δεν θα στοχεύει μόνο στην επανεργοποίηση και ενδυνάμωση των γλουτιαίων μυών,

αλλά και στο να εκπαιδεύσει το σώμα σας στο να κινείται σωστά, χρησιμοποιώντας κάθε φορά τις κατάλληλες μυϊκές ομάδες για την εκτέλεση μιας δραστηριότητας.

 

*O κ. Νικόλαος Παγούνης ζει και εργάζεται στην Καστοριά, είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου Σπουδών στην Αθλητική Ψυχολογία & Κινησιολογία με εξειδίκευση στην Αναπτυξιακή Κινησιολογία, Πιστοποιημένος Αξιολογητής της Κίνησης & της Αναπνοής του Ανθρώπινου σώματος και δημιουργός της ιστοσελίδας functionalmovement.gr

You May Also Like

Προβλήματα υγείας από την υπερβολική χρήση αντισηπτικών

Ανησυχίες από τους επιστήμονες από την αλόγιστη χρήση αντισηπτικών

Ποια λάθη κάνουμε στη φροντίδα της επιδερμίδας;

Ποια λάθη κάνουμε στη φροντίδα της επιδερμίδας;

Καύσωνας Κλέων: Ο δεκάλογος για τα μέτρα προστασίας

Τι πρέπει να προσέχουμε και τι να αποφύγουμε κατά την διάρκεια του καύσωνα

Πόσο επικίνδυνο είναι το ηλεκτρονικό τσιγάρο;

Το πόρισμα επιστημονικής μελέτης

Πέντε σίγουροι τρόποι να αδυνατίσετε χωρίς δίαιτα

Πέντε σίγουροι τρόποι να αδυνατίσετε χωρίς δίαιτα

Το αισιόδοξο σενάριο: Σε ένα χρόνο η έγκριση του εμβολίου για τον κορωνοϊό

Το αισιόδοξο σενάριο: Σε ένα χρόνο η έγκριση του εμβολίου για τον…

Με πόσα μαξιλάρια πρέπει να κοιμάστε; Τρεις ειδικοί δίνουν την ίδια απάντηση

Με πόσα μαξιλάρια πρέπει να κοιμάστε ανάλογα με τη στάση ύπνου

Τα σταυρόλεξα δεν μπορούν να «φρενάρουν» πραγματικά την άνοια

Τα σταυρόλεξα δεν μπορούν να «φρενάρουν» πραγματικά την άνοια

Πως να αναγνωρίσετε το νοθευμένο μέλι

Η κρυστάλλωση είναι μια φυσική ιδιότητα του μελιού. Αν το μέλι δεν…

Νερό με λεμόνι: 6 μύθοι που πρέπει να ξεδιαλύνετε

Νερό με λεμόνι: 6 μύθοι που πρέπει να ξεδιαλύνετε