Πώς θα αντιμετωπίστε το κρυολόγημα στο σπίτι

Υπάρχουν πολλές σπιτικές θεραπείες που μπορούν να ανακουφίσουν τα συμπτώματά σας και να σας επαναφέρουν στο φυσιολογικό.

Κοτόσουπα

Η σούπα κοτόπουλου μπορεί να μην είναι θεραπεία, αλλά είναι μια εξαιρετική επιλογή όταν είστε άρρωστοι. Η έρευνα δείχνει ότι η απόλαυση ενός μπολ με σούπα κοτόπουλου με λαχανικά, που παρασκευάζεται από το μηδέν μπορεί να επιβραδύνει την κίνηση των ουδετερόφιλων στο σώμα σας. Τα ουδετερόφιλα είναι ένας κοινός τύπος λευκών αιμοσφαιρίων. Βοηθούν στην προστασία του σώματός σας από τη μόλυνση. Όταν κινούνται αργά, μένουν πιο συγκεντρωμένα στις περιοχές του σώματός σας που απαιτούν  περισσότερη ίαση.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι η σούπα κοτόπουλου ήταν αποτελεσματική για τη μείωση των συμπτωμάτων των λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού, ειδικότερα. Η σούπα με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο έχει επίσης μεγάλη θρεπτική αξία και σας βοηθά να ενυδατωθείτε. Είναι μια καλή επιλογή, ανεξάρτητα από το πώς αισθάνεστε.

Τζίντζερ

Τα οφέλη για την υγεία της ρίζας τζίντζερ έχουν αναφερθεί εδώ και αιώνες, αλλά τώρα έχουμε επιστημονικές αποδείξεις για τις θεραπευτικές της ιδιότητες. Μερικές φέτες ακατέργαστης ρίζας τζίντζερ σε βραστό νερό μπορεί να σας βοηθήσουν να απαλύνετε τον βήχα ή τον πονόλαιμο. Η έρευνα δείχνει ότι μπορεί επίσης να αποτρέψει τα αισθήματα της ναυτίας που συχνά συνοδεύουν τη γρίπη. Για παράδειγμα, μία μελέτη διαπίστωσε ότι μόνο 1 γραμμάριο τζίντζερ μπορεί να «ανακουφίσει την κλινική ναυτία από διάφορες αιτίες».

Πιείτε ένα αφέψημα τζίντζερ σήμερα και αρχίστε να αισθάνεστε τα χαλαρωτικά οφέλη του.

Μέλι

Το μέλι έχει ποικίλες αντιβακτηριακές και αντιμικροβιακές ιδιότητες. Το μέλι στο τσάι με λεμόνι μπορεί να διευκολύνει τον πονόλαιμο. Η έρευνα δείχνει ότι το μέλι είναι ένα αποτελεσματικό φάρμακο κατά του βήχα. Σε μια μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η χορήγηση στα παιδιά 10 γραμμαρίων μέλι κατά την κατάκλιση μείωσε τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων του βήχα. Τα παιδιά φέρονται να κοιμούνται πιο ήρεμα, γεγονός που συμβάλλει επίσης στη μείωση των συμπτωμάτων του κρυολογήματος.

Δεν πρέπει ποτέ να δώσετε μέλι σε παιδί ηλικίας μικρότερη του ενός έτους, καθώς συχνά περιέχει σπόρια του κλωστηριδίου Clostridium botulinum, το οποίο προκαλεί την ασθένεια αλλαντίαση.  Παρόλο που είναι συνήθως αβλαβή για τα μεγαλύτερα παιδιά και τους ενήλικες, το ανοσοποιητικό σύστημα των βρεφών δεν είναι σε θέση να τα καταπολεμήσει.

Σκόρδο

Το σκόρδο περιέχει την σύνθετη αλικίνη, η οποία μπορεί να έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες. Η προσθήκη συμπληρώματος σκόρδου στη διατροφή σας μπορεί να μειώσει τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων κρυολογήματος. Σύμφωνα με ορισμένες έρευνες, ίσως ακόμη και να σας βοηθήσει να αποφύγετε να αρρωστήσετε εξ’αρχής.

Πρέπει να διεξαχθούν περισσότερες έρευνες σχετικά με τα πιθανά οφέλη της σκόνης από το σκόρδο. Εν τω μεταξύ, η προσθήκη περισσότερων σκόρδων στη διατροφή σας πιθανώς δεν θα βλάψει.

Βιταμίνη C

Η βιταμίνη C διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο σώμα σας και έχει πολλά οφέλη για την υγεία. Μαζί με limes, πορτοκάλια, γκρέιπφρουτ, φυλλώδη λαχανικά και άλλα φρούτα και λαχανικά, τα λεμόνια είναι μια καλή πηγή βιταμίνης C. Η προσθήκη φρέσκου χυμού λεμονιού στο ζεστό τσάι με μέλι μπορεί να μειώσει το φλέγμα όταν είστε άρρωστος.

Ενώ αυτά τα ποτά μπορεί να μην σας απαλλάξουν από το κρύωμα εξ ολοκλήρου, μπορούν να σας βοηθήσουν να πάρετε τη βιταμίνη C που χρειάζεται το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Η λήψη αρκετής βιταμίνης C μπορεί να ανακουφίσει τις λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος και άλλες ασθένειες.

Προβιοτικά

Τα προβιοτικά είναι “φιλικά” βακτήρια και μαγιά που βρίσκονται στο σώμα σας, από μερικά τρόφιμα και συμπληρώματα. Μπορούν να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε το έντερο και το ανοσοποιητικό σας σύστημα υγιές και η έρευνα δείχνει ότι τα προβιοτικά μπορεί να μειώσουν την πιθανότητα να αρρωστήσετε από λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού.