Σύνδρομο του απιοδειδούς μυός

 Γράφει ο Νικόλαος Παγούνης, M.Sc Sport Science & Physical Education*

 

 

Ο απιοειδής μυς είναι ένας μικρός μυς, που εντοπίζεται βαθιά στην περιοχή των γλουτών κάτω από τον μείζων γλουτιαίο μυ. Ο απιοειδής μυς ξεκινά από την κατώτερη μοίρα της σπονδυλικής στήλης και καταλήγει στην ανώτερη επιφάνεια των μηριαίων οστών, ενώ το ισχιακό νεύρο πορεύεται ακριβώς κάτω από τον απιοειδή και κάθετα σε αυτόν.

Λειτουργικά, ο απιοειδής μυς βοηθάει στην περιστροφή της άρθρωσης του ισχίου, ενώ συνεργάζεται με το μείζων γλουτιαίο μυ κατά την κίνηση της έκτασης του ισχίου. Όταν ο μείζον γλουτιαίος μυς όμως, δεν μπορεί να βοηθήσει στη συγκεκριμένη κίνηση (φαινόμενο πολύ συχνό), αναγκαστικά επιβαρύνεται ο απιοειδής μυς ο οποίος δεν σχεδιάστηκε για να μεταφέρει το φορτίο του μείζων γλουτιαίου μυ, με αποτέλεσμα ο απιοειδής μυς να συσπάται και να ασκεί έντονη πίεση στο ισχιακό νεύρο (γι΄αυτό και αναφέρεται σαν σύνδρομο παγίδευσης) και να προκαλεί πόνο χαμηλά στην πλάτη, ή στην κατώτερη οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης, ή στους γλουτούς, ο οποίος πόνος πολλές φορές  επεκτείνεται και προς τα κάτω (κατά μήκος της διαδρομής του ισχιακού νεύρου) στο μηρό και στο πόδι. Η κατάσταση αυτή ονομάζεται σύνδρομο του απιοειδούς μυός.

 

Τι είναι το Σύνδρομο του Απιοειδούς μυός

 

Το Σύνδρομο του Απιοειδούς μυός, είναι μια νευρομυϊκή διαταραχή η οποία οφείλεται σε πίεση – «στραγγαλισμό» του ισχιακού νεύρου από τον απιοειδή μυ, λόγο της ανισορροπίας που υπάρχει μεταξύ ισχιακού νεύρου και του συγκεκριμένου μυ, η οποία αναστέλλει τους ομόπλευρους εσωτερικούς στροφείς του ισχίου.

 

Άλλες αιτίες που μπορεί να προκαλέσουν το σύνδρομο του απιοειδούς μυός, είναι:

α) η αναστολή των μυών που είναι υπεύθυνοι για την κάμψη του ισχίου, όπως ο psoas, όπου σε αυτή την περίπτωση αναγκαστικά ενεργοποιείται ο τετράγωνος οσφυϊκός, με κίνδυνο όλη αυτή η κατάσταση να επιφέρει πόνο χαμηλά στην πλάτη,

β) λόγω του ότι ο απιοειδής μυς, είναι υπεύθυνος για την εξωτερική περιστροφή της λεκάνης, μπορεί να συμβάλει σημαντικά στη κινητική δυσλειτουργία της ιερολαγόνιας άρθρωσης (δυσκαμψία), κάτι το οποίο μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στον τρόπο βάδισης του ατόμου, και αυτό γίνεται εμφανές στο πόδι στο οποίο υπάρχει το πρόβλημα, καθώς αυτό κινείται προς τα εμπρός.

 

Αποκατάσταση

 

Η ανισορροπία αυτή μεταξύ του απιοειδή μυ και του ισχιακού νεύρου, μπορεί να εντοπιστεί με την κινητική αξιολόγηση του ασκούμενου, και στη συνέχεια να διορθωθεί με την εκτέλεση ενός εξειδικευμένου ασκησιολογίου. Το εξειδικευμένο αυτό ασκησιολόγιο, θα εκπαιδεύσει τον ασκούμενο:

α) στο να εκτελεί σωστά και με τον απαιτούμενο κινητικό έλεγχο τα θεμελιώδη κινητικά μοτίβα,

β) θα διορθώσει της μυϊκές ανισορροπίες που υπάρχουν στο σώμα του και

γ) θα επανεργοποιήση τους εσωτερικούς περιστροφείς του ισχίου, απαλλάσσοντας τον ασκούμενο από τον πόνο και επαναφέροντας τη σωστή και λειτουργική κίνηση στο σώμα του.

Αυτό που πρέπει να τονίσουμε τελειώνοντας, είναι ότι είναι σημαντικό για την αποφυγή πόνου στη μέση και στο ισχίο, ο απιοειδής μυς να είναι σωστά λειτουργικός, ενώ η κινητική αξιολόγηση και η μέθοδος αποκατάστασης που θα ακολουθηθεί για την επίλυση προβλημάτων που σχετίζονται με μυοσκελετικούς πόνους και κινητικές δυσλειτουργίες, είναι αποφασιστικής σημασίας.

 

Η ομάδα του «Functional Μovement» με τη συνεχή εκπαίδευση και ενημέρωση που λαμβάνει, μπορεί και αξιολογεί την κίνηση του ανθρώπινου σώματος και στη συνέχεια σχεδιάζει ασφαλή και εξειδικευμένα προγράμματα αποκατάστασης τραυματισμών, με στόχο όχι μόνο την αποθεραπεία του ασκούμενου, αλλά και την προστασία του από μελλοντικούς τραυματισμούς.

 

 

*O κ. Νικόλαος Παγούνης ζει και εργάζεται στην Καστοριά, είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου Σπουδών στην Αθλητική Ψυχολογία & Κινησιολογία με εξειδίκευση στην Αναπτυξιακή Κινησιολογία, Πιστοποιημένος Αξιολογητής της Κίνησης & της Αναπνοής του Ανθρώπινου σώματος και δημιουργός της ιστοσελίδας functionalmovement.gr

You May Also Like

Λάθη που κάνουν πιο δύσκολο το καθάρισμα του σπιτιού

Λάθη που κάνουν πιο δύσκολο το καθάρισμα του σπιτιού

Καρκίνος του μαστού στους άνδρες: 5 σημάδια που σώζουν ζωές

Καρκίνος του μαστού στους άνδρες: 5 σημάδια που σώζουν ζωές

Πόσους καφέδες την ημέρα μπορούμε να πίνουμε και γιατί;

Πόση καφεΐνη περιέχει ο καφές και ποια είναι η ημερήσια συνιστώμενη ποσότητα; 

Μετά τη Γερμανία και η Γαλλία αγοράζει μονοκλωνικά αντισώματα

Μετά τη Γερμανία και η Γαλλία αγοράζει μονοκλωνικά αντισώματα

Το ένοχο μυστικό της κανέλας που ελάχιστοι γνωρίζουν

Σύμφωνα με τη διατροφολόγο Αστερία Σταματάκη, η κανέλα είναι ένα μπαχαρικό που κάνει…

Πόνος στο στήθος: Όλες οι πιθανές αιτίες και τα συμπτώματα ανά περίπτωση

Πόνος στο στήθος: Όλες οι πιθανές αιτίες  και τα συμπτώματα ανά περίπτωση

Οι καλύτερες και οι χειρότερες τροφές για το συκώτι

Οι καλύτερες και οι χειρότερες τροφές για το συκώτι

Rythm training: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την προπόνηση ρυθμού – συντονισμού Γράφει ο Νικόλαος Παγούνης, M.Sc Sport Science & Physical Education*

Rythm training: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την προπόνηση ρυθμού –…