Σημαντικά μεγάλες διαφορές στην κατανάλωση αντιβιοτικών μεταξύ των χωρών, η οποία συνδέεται με την αντιμικροβιακή αντίσταση στα φάρμακα, διαπιστώνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Όπως τονίζει ο ΠΟΥ, είναι επείγουσα ανάγκη να αναληφθεί δράση ώστε να περιοριστεί η χρήση των αντιβιοτικών στα απολύτως απαραίτητα.

Στην έκθεση του Οργανισμού που δόθηκε στη δημοσιότητα, διαπιστώνεται ότι τα αντιβιοτικά χρησιμοποιούνται πολύ περισσότερο σε κάποιες χώρες σε σχέση με άλλες.

Η «Έκθεση του ΠΟΥ για την Παρακολούθηση της Κατανάλωσης Αντιβιοτικών» εξέτασε τη χρήση των αντιβιοτικών σε 65 χώρες και διαπίστωσε ότι η Ολλανδία χρησιμοποιεί 9,78 Καθορισμένες Ημερήσιες Δόσεις (DDD) ανά 1.000 κατοίκους, ενώ η Βρετανία δύο φορές περισσότερες και η Τουρκία επίσης σχεδόν δύο φορές περισσότερες, δηλαδή 38,18 DDD ανά 1.000 κατοίκους.

Η κατανάλωση στο Ιράν ήταν παρεμφερής με εκείνην της Τουρκίας, ενώ η Μογγολία είχε την υψηλότερη από όλες τις χώρες που εξετάστηκαν με 64,41 DDD ανά 1.000 ανθρώπους.

Η έρευνα εξέτασε επίσης τους τύπους των αντιβιοτικών που χρησιμοποιούνται και διαπίστωσε ότι κάποιες χώρες, όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Ιαπωνία, χρησιμοποιούσαν σε σχετικά μεγάλες ποσότητες τα πιο πολύτιμα φάρμακα τα οποία ο ΠΟΥ λέει ότι θα πρέπει να υπάρχουν σε απόθεμα.

Η συγκέντρωση των δεδομένων αυτών είναι κομβικής σημασίας για την καταπολέμηση της αντιμικροβιακής αντίστασης, της υπερβολικά ανησυχητικής τάσης ανοσίας των βακτηριακών λοιμώξεων στα αντιβιοτικά, αναφέρει ο ΠΟΥ στην έκθεσή του.

«Τα συμπεράσματα αυτής της έκθεσης επιβεβαιώνουν την ανάγκη ανάληψης άμεσης δράσης, για παράδειγμα με την επιβολή της πολιτικής χρήσης των αντιβιοτικών μόνο με συνταγή ώστε να μειωθεί η αλόγιστη χρήση τους», σύμφωνα με τη Σούζαν Χιλ, διευθύντρια του Τμήματος Απαραίτητων Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας του Οργανισμού.

Τη μικρότερη κατανάλωση εμφανίζει το Μπουρούντι με μόλις 4,44 DDD ανά 1.000 κατοίκους, που σύμφωνα με τον ΠΟΥ αντανακλά την ανεπαρκή έλλειψη δεδομένων.

Ένα χαμηλό σκορ πιθανόν να υποδηλώνει ότι και η κατανάλωση είναι πολύ χαμηλή αφήνοντας τον πληθυσμό εκτεθειμένο στον κίνδυνο από μολυσματικές νόσους.

Η κατάταξη των φαρμάκων

Τον περασμένο χρόνο ο ΠΟΥ εγκαινίασε ένα σύστημα κατάταξης, προτείνοντας ως φάρμακα πρώτης γραμμής άμυνας τα φάρμακα τύπου πενικιλίνης και τα άλλα φάρμακα, δηλαδή εκείνα που βρίσκονται στην λίστα με τα «αποθέματα», ως μια έσχατη λύση που θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο όταν είναι απολύτως απαραίτητα.

Στην Ιταλία, το 2% της καθημερινής χρήσης αντιβιοτικών ανήκουν στην κατηγορία των «αποθεμάτων».

Το ποσοστό αυτό είναι τέσσερις φορές πάνω από το αντίστοιχο στη Γερμανία και περισσότερο από έξι φορές από τη Βρετανία, όπου μόλις το 0,3% των φαρμάκων είναι εκείνα που χαρακτηρίζονται ως έσχατη λύση.

Η συνολική κατανάλωση αντιβιοτικών στην Ιαπωνία (14,19 DDD ανά 1.000 κατοίκους) είναι σχεδόν η μισή από εκείνη της Νότιας Κορέας, αλλά το 1,1% της κατανάλωσης στην Ιαπωνία γίνεται από την κατηγορία των «αποθεμάτων», πολύ περισσότερο από το 0,2% της Νότιας Κορέας, έδειξε η έκθεση.

Να σημειωθεί ότι στην έρευνα δεν συμμετείχαν οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Ινδία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

You May Also Like

ΕΣΥ: «Βουλιάζουν» οι παθολογικές και πνευμονολογικές κλινικές

“Ασύμμετρη επίθεση” δέχεται για μια ακόμη φορά το ΕΣΥ, αυτή τη φορά από τις ιώσεις.

«Παγωμάρα» με την ομολογία στο Ισραήλ – «Εμβόλια συνεχώς» λένε ενώ προετοιμάζονται για 4η δόση

«Παγωμάρα» με την ομολογία στο Ισραήλ – «Εμβόλια συνεχώς» λένε ενώ προετοιμάζονται…

Πώς ντύνουμε σωστά το παιδί όταν κάνει κρύο

Πώς ντύνουμε σωστά το παιδί όταν κάνει κρύο

Οι εξάψεις και οι αιτίες τους

Οι εξάψεις και οι αιτίες τους

Τι δείχνει η γλώσσα για την υγεία μας;

Τι δείχνει η γλώσσα για την υγεία μας;

Κακοσμία στόματος: Αίτια και 5 μυστικά για να μην μυρίζει το στόμα σας

Κακοσμία στόματος: Αίτια και 5 μυστικά για να μην μυρίζει το στόμα…

Θερίζει η Γρίπη: Στους 83 οι νεκροί. Σχεδόν ένας κάθε μέρα την τελευταία εβδομάδα

Θερίζει η Γρίπη: Στους 83 οι νεκροί. Σχεδόν ένας κάθε μέρα την…

Λωτός το μήλο της Ανατολής με αντιοξειδωτικές, αντιγηραντικές ιδιότητες, πλούσιος σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία

Είχε ονομαστεί ως η «τροφή των θεών».

Πόσο πειράζει να πατάμε το snooze στο ξυπνητήρι; Οι ειδικοί απαντούν

Νέα μελέτη καταρρίπτει τους προηγούμενους ισχυρισμούς ότι η αναβολή στο ξυπνητήρι είναι μια βλαβερή συνήθεια