Ποιες συνήθειες του τρόπου ζωής μπορούν να τον επηρεάσουν, χωρίς ενδεχομένως να γνωρίζετε.

Ο μεταβολισμός είναι η κινητήριος δύναμη του οργανισμού μας. Περιλαμβάνει όλες τις χημικές αντιδράσεις στο σώμα μας που μας κρατούν ζωντανούς και «σε λειτουργία». Ο μεταβολισμός είναι βασικά η διαδικασία μετατροπής των τροφίμων σε ενέργεια.Είναι ο αριθμός θερμίδων που καίει το σώμα σας. Όσο υψηλότερος είναι ο ρυθμός μεταβολισμού, τόσο υψηλότερος θα είναι ο αριθμός θερμίδων που καίμε, καθιστώντας έτσι ευκολότερο το χάσιμο βάρους και τη διατήρησή του.

Το τελευταίο πράγμα που θέλετε να κάνετε στον οργανισμό  είναι να επιβραδύνετε τη διαδικασία της καύσης θερμίδων. Εδώ είναι μερικές συνήθειες του τρόπου ζωής που μπορούν να επιβραδύνουν το μεταβολισμό σας ενδεχομένως χωρίς να το γνωρίζετε:

Η έλλειψη ύπνου

Ένας καλός ύπνος είναι εξαιρετικά χρήσιμος στο να διατηρείστε καλά στην υγεία σας. Ο ελλιπής ύπνος μπορεί να προκαλέσει τον κίνδυνο ανάπτυξης ασθενειών όπως οι καρδιακές παθήσεις, ο διαβήτης και η κατάθλιψη. Με την έλλειψη ύπνου μειώνεται επίσης ο μεταβολικός ρυθμός και αυξάνονται οι πιθανότητες να αποκτήσετε βάρος. Ο ανεπαρκής ύπνος μπορεί να οδηγήσει σε λιγότερη ενέργεια, που σημαίνει ότι το σώμα χρησιμοποιεί λιγότερες θερμίδες όλη την ημέρα.

Όταν μειώνετε τον καφέ

Ακριβώς όπως τα τρόφιμα, τα ροφήματα μπορούν να επηρεάσουν το μεταβολισμό σας. Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι ο καφές μπορεί να προκαλέσει σημαντική αύξηση του μεταβολισμού σας – ο λόγος είναι ότι η καφεΐνη επιταχύνει τον καρδιακό ρυθμό, που μπορεί να ενισχύσει το μεταβολισμό σας. Έτσι μειώνοντας τον καφέ μπορεί να επιβραδύνετε το μεταβολισμό σας κατά ένα μεγάλο ποσοστό.

Δεν πίνετε αρκετό νερό

Κάθε διαδικασία του σώματός σας βασίζεται στο νερό, έτσι ώστε όταν δεν πίνετε αρκετό μπορεί να επιβραδύνετε το μεταβολισμό και να αισθανθείτε κουρασμένοι. Αυτό μπορεί να σας κάνει να νιώθετε αφυδατωμένοι και δεν θα έχετε ενέργεια για να κινήσετε το σώμα σας. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Περιοδικό της Κλινικής Ενδοκρινολογίας και Μεταβολισμού διαπίστωσε ότι η κατανάλωση 1 λίτρου νερού μπορεί να αυξήσει τον μεταβολικό ρυθμό κατά 35% (περίπου).

Δίαιτες

Η απώλεια βάρους εάν είστε υπέρβαρος ή παχύσαρκος είναι ζωτικής σημασίας για να παραμείνετε υγιείς, αλλά ο τρόπος με τον οποίο χάνετε βάρος έχει σημασία. Η μετάβαση σε μια δίαιτα εξαντλητική δεν παρέχει στο σώμα τα κατάλληλα θρεπτικά συστατικά που απαιτούνται, επιβραδύνοντας έτσι τον μεταβολισμό σας. Οι αυστηρές δίαιτες μπορούν να οδηγήσουν στην καύση λιγότερων θερμίδων, γεγονός που καθιστά πιο δύσκολο να απαλλαγούμε από τις υπερβολικές θερμίδες.

Κάθεστε για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα

Ξοδεύετε το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου σας καθισμένος στον καναπέ, στο γραφείο σας ή στο αυτοκίνητο κατά την οδήγηση; Όταν καθόμαστε για πολλές ώρες, ο μεταβολισμός μας δεν λειτουργεί τόσο σωστά όσο θα έπρεπε, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στα Annals of Internal Medicine. Μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρδιακών παθήσεων, διαβήτη και άλλων προβλημάτων υγείας.

Ο καλύτερος τρόπος για να ενεργοποιήσετε την καύση των λιπών και των σακχάρων είναι να αναζητήσετε ευρηματικούς τρόπους ώστε να περπατάτε ακόμα και στο γραφείο. Ασκηθείτε όσο περισσότερο μπορείτε, για παράδειγμα, περπατώντας κάθε 1 ώρα για μερικά λεπτά ώστε να επιβραδύνετε τον μεταβολισμό σας.

Δεν ασκείστε όσο χρειάζεται

Το σώμα χρειάζεται την ενέργεια για να εκτελεί καθήκοντα όπως η αναπνοή και η κυκλοφορία του αίματος. Αν το συνδυάζετε και με ένα καλό γεύμα, θα χρειαστεί να επιδίδεστε σε φυσική δραστηριότητα σε καθημερινή βάση για να βεβαιωθείτε ότι ο μεταβολισμός σας δεν επιβραδύνεται ποτέ. Το πρωί είναι η καλύτερη στιγμή για να ασκηθείτε ώστε να επωφεληθείτε περισσότερο αλλά  και να έχετε άλλα οφέλη για την υγεία.

You May Also Like

ΕΦΕΤ: Απαντήσεις για το θέμα του Covid-19 και την ασφάλεια των τροφίμων από την ΕΕ

ΕΦΕΤ: Απαντήσεις για το θέμα του Covid-19 και την ασφάλεια των τροφίμων…

Προσοχή στις δημόσιες τουαλέτες – Τι δεν πρέπει να κάνετε

Table of Contents Hide Προσοχή στις δημόσιες τουαλέτες – Τι δεν πρέπει…

Με τι να συνοδεύετε τις φακές για μέγιστη απορρόφηση σιδήρου (εικόνες)

Ο σίδηρος είναι ένα ιχνοστοιχείο το οποίο βοηθά στη μεταφορά οξυγόνου στους…

Θερίζει η Γρίπη: Στους 83 οι νεκροί. Σχεδόν ένας κάθε μέρα την τελευταία εβδομάδα

Θερίζει η Γρίπη: Στους 83 οι νεκροί. Σχεδόν ένας κάθε μέρα την…

Ο ΕΟΦ ανακαλεί αντισηπτικό χεριών

Το αντισηπτικό δεν είναι εγκεκριμένο από τον ΕΟΦ

Ποια είναι τα οφέλη του καφέ στην υγεία;

Table of Contents Hide Ποια είναι τα οφέλη του καφέ στην υγεία;…

Καθημερινά προφυλακτικά μέτρα πρόληψης του κορωνοϊού για ιδιώτες και επιχειρήσεις

Καθημερινά προφυλακτικά μέτρα πρόληψης του κορωνοϊού για ιδιώτες και επιχειρήσεις

Μελάσα: Τα τεράστια οφέλη της και δύο μοναδικές συνταγές

Table of Contents Hide Μελάσα: Τα τεράστια οφέλη της και δύο μοναδικές…

ΕΦΕΤ: «Η ασφάλεια των τροφίμων αποτελεί υπόθεση όλων μας»

ΕΦΕΤ: «Η ασφάλεια των τροφίμων αποτελεί υπόθεση όλων μας» 7 Ιουνίου 2020,…

Λάχανο: Πιο θρεπτικό από όσο νομίζουμε

Table of Contents Hide Λάχανο: Πιο θρεπτικό από όσο νομίζουμεTo πλούσιο σε…