Σήμερα, Τετάρτη, στις 10 το πρωί λαμβάνει τέλος η αγωνία για χιλιάδες υποψηφίους που διεκδικούν μια θέση στην ανώτατη εκπαίδευση οπότε και ανακοινώνονται οι βάσεις εισαγωγής.

Όλες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στο γεγονός ότι θα υπάρξει μεγάλη πτώση των βάσεων, κυρίως στις σχολές της περιφέρειας, ενώ πιο συγκρατημένη θα είναι η πτώση στις σχολές των κεντρικών πανεπιστημίων. Αισθητή θα είναι η πτώση και στις περιζήτητες σχολές (Ιατρικές, Νομικές κλπ), αλλά και στις σχολές μεσαίας ζήτησης. Αντίθετα, σε κάποιες χαμηλόβαθμες σχολές δεν αποκλείεται να παρατηρηθεί και άνοδος.

Οι παράγοντες που επέδρασαν πτωτικά ήταν η δυσκολία των θεμάτων στις φετινές εξετάσεις, αλλά και η νέα ρύθμιση για τις μετεγγραφές που θα μειώσει δραματικά τον αριθμό τους. Η οικονομική κρίση εξάλλου απέτρεψε πολλούς υποψηφίους να δηλώσουν σχολές μακριά από τον τόπο διαμονής τους.

Κι αυτοί πάντως που θα επιτύχουν σε σχολές μακριά από τον τόπο διαμονής τους δεν θα χρειαστεί να επισκεφθούν άμεσα τον τόπο των σπουδών τους καθώς από φέτος ισχύει για πρώτη φορά το σύστημα της ηλεκτρονικής εγγραφής. Οι επιτυχόντες δεν έχουν παρά να εισέλθουν από τον υπολογιστή τους με τον ειδικό κωδικό τους στην ειδική ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας και να ακολουθήσουν τις σχετικές οδηγίες. Στη συνέχεια βέβαια, θα πρέπει να αποστείλουν ταχυδρομικά τα σχετικά δικαιολογητικά. Οι εγγραφές αναμένεται να γίνουν το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, φέτος θα δούμε πτώση των βάσεων για τις υψηλόβαθμες σχολές, που θα ξεκινούν από λίγα μόρια (200-400), πτώση στις μεσαίες σχολές (500-800 μόρια) και βουτιά σε χαμηλόβαθμα πανεπιστημιακά τμήματα (και κυρίως στα ΤΕΙ της περιφέρειας) έως και αρκετά πάνω από 2.000 μόρια.

1ο Επιστημονικό Πεδίο

Όλα δείχνουν ότι θα υπάρξει μικρή πτώση των βάσεων σε αρκετές υψηλόβαθμες και περιζήτητες σχολές του 1ου επιστημονικού πεδίου.
Αιτία, οι χειρότερες βαθμολογίες σε σχέση με πέρυσι σε τουλάχιστον δύο από τα τέσσερα μαθήματα της Θεωρητικής Κατεύθυνσης.
Οι υποψήφιοι θα πρέπει να αναμένουν πτώση των βάσεων σε Νομικές, ορισμένες Παιδαγωγικές Σχολές και Προσχολικής Ηλικίας, όπου μειώνονται ανεπαίσθητα οι θέσεις εισακτέων, ενώ σε τμήματα όπως Κοινωνικής Θεολογίας, Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Κοινωνιολογίας και Θεατρικών Σπουδών, όπου έχουν δοθεί περισσότερες θέσεις εισακτέων, η πτώση θα είναι μεγαλύτερη.

2ο και 4ο Επιστημονικό Πεδίο

«Βουτιά» στις βάσεις εισαγωγής αρκετών πρωτοκλασάτων σχολών που περιλαμβάνονται στο 2ο και το 4ο Επιστημονικό Πεδίο δείχνουν οι τελευταίες εκτιμήσεις.
Εάν επαληθευτούν αυτές οι πληροφορίες, θα υπάρχει ελεύθερη πτώση των βάσεων σε αρκετά περιζήτητα και υψηλόβαθμα πολυτεχνικά τμήματα, όπως Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, Πολιτικών Μηχανικών Μηχανολόγων Μηχανικών, παρά το γεγονός ότι οι θέσεις έχουν μειωθεί.
Μεγάλη θα είναι η πτώση και στις σχολές, μεσαίων βαθμολογιών του 2ου Επιστημονικού Πεδίου, όπως οι Φυσικομαθηματικές.

3ο Επιστημονικό Πεδίο

Σημαντική υποχώρηση των βάσεων – για τα δεδομένα του 3ου Επιστημονικού Πεδίου – θα πρέπει να περιμένουν οι υποψήφιοι.
Οι αισθητά χειρότερες επιδόσεις που διαγράφονται στο πρώτο μάθημα αυξημένης βαρύτητας (Βιολογία), αλλά και σε άλλα δύο μαθήματα της Θετικής Κατεύθυνσης είναι η αιτία για την πτώση.
Φαίνεται πως οι βάσεις πιέζονται προς τα κάτω στα πλέον υψηλόβαθμα τμήματα της Ιατρικής, στις Κτηνιατρικές, Φαρμακευτικές και Οδοντιατρικές Σχολές.
Ανάλογη αναμένεται η εικόνα για τα τμήματα υψηλής ζήτησης των ΤΕΙ, όπως Νοσηλευτικής, Διατροφής και Διαιτολογίας.

5ο Επιστημονικό Πεδίο

Φαίνεται πως το 5ο Επιστημονικό Πεδίο ίσως να είναι το μοναδικό στο οποίο οι βάσεις θα συγκρατηθούν στα περσινά επίπεδα ή σε κάποιες περιπτώσεις υψηλόβαθμων και περιζήτητων τμημάτων θα ανέβουν.
Οι εκτιμήσεις για καλύτερες επιδόσεις στο πρώτο μάθημα αυξημένης βαρύτητας Αρχές Οικονομικής Θεωρίας, σε συνδυασμό με τη μικρή μείωση των θέσεων σε αρκετά τμήματα, συγκλίνουν σε μικρή αύξηση των βάσεων ή σε διατήρηση στα περσινά επίπεδα σε ομάδες σχολών.
Αυτές είναι η Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής, Ναυτιλιακών Σπουδών, Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οικονομικών Επιστήμων.

Τα αποτελέσματα θα αποσταλούν ηλεκτρονικά στις Διευθύνσεις και τα Γραφεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης προκειμένου να εκτυπωθούν οι ονομαστικές καταστάσεις των επιτυχόντων και να προωθηθούν στα λύκεια.

Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να πληροφορούνται τα αποτελέσματα και μέσω της ιστοσελίδας του υπουργείου www.minedu.gov.gr πληκτρολογώντας τον οκταψήφιο κωδικό αριθμό τους (ή ενδεκαψήφιο για αλλογενείς – αλλοδαπούς) και τα τέσσερα αρχικά γράμματα των προσωπικών τους στοιχείων (Επώνυμο – Ονομα -Πατρώνυμο – Μητρώνυμο).

Οι εγγραφές των επιτυχόντων σε ΑΕΙ που εποπτεύονται από το υπουργείο Παιδείας (όχι των υπουργείων Αμυνας και Προστασίας του Πολίτη) θα γίνουν ηλεκτρονικά εντός Σεπτεμβρίου και σύμφωνα με το πρόγραμμα που ανακοινώνεται από τις Γραμματείες των Τμημάτων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You May Also Like

Ο Τεντόγλου έκλεισε στόματα: «Απάντησε» με κορυφαία επίδοση στον κόσμο (8,41μ.), με άλλο… παπούτσι

Ο Μίλτος Τεντόγλου… αγρίεψε μετά την ακύρωση του 8,40μ., που είχε σημειώσει…

Γεωργιάδης: Εχουν ανοίξει τουρισμός και εστίαση και δεν βρίσκουν υπαλλήλους

«Καμία φορά η συνεχόμενη λήψη επιδομάτων μειώνει την ανάγκη για εργασία. Σου…

Αράχωβα: “Να μιλήσουν” – Τι λέει ο ιδιοκτήτης του Όλιβερ που κακοποιήθηκε για “παίκτες ριάλιτι και αλλοιωμένες κάμερες”

Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του δράστη που κακοποίησε βάναυσα το χάσκι στην Αράχωβα, το οποίο βρήκε μαρτυρικό θάνατο.

Οι New York Times για τον Δημήτρη Λιγνάδη και τις καταγγελίες στον χώρο του ελληνικού θεάτρου

Οι New York Times για τον Δημήτρη Λιγνάδη και τις καταγγελίες στον…

Σεισμός στην Εύβοια: Διαφωνούν οι σεισμολόγοι – «Δεν ξέρουμε αν τα πέντε Ρίχτερ ήταν ο κύριος», λέει ο Παπαδόπουλος

Table of Contents Hide Σεισμός στην Εύβοια: Διαφωνούν οι σεισμολόγοι – «Δεν…

Δεύτερο «γιοκ» στον Μητσοτάκη από τον Ερντογάν – «Δεν θα δεχτώ να τον συναντήσω στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ»

Δεύτερο «Μητσοτάκης γιοκ» από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη…

Κοινωφελής εργασία του ΟΑΕΔ: Πότε θα αναρτηθούν τα οριστικά αποτελέσματα για τις 8.933 προλήψεις

Κοινωφελής εργασία του ΟΑΕΔ: Πότε θα  αναρτηθούν τα οριστικά αποτελέσματα για τις…

Εικόνες – σοκ από τον θεσσαλικό κάμπο – «Βουνό» τα νεκρά ζώα μετά τις πλημμύρες

Οι φωτογραφίες μαρτυρούν το μέγεθος της τεράστιας καταστροφής που άφησε πίσω της η κακοκαιρία Daniel