Πτώση της τάξης του 16% έχει παρουσιάσει το πετρέλαιο brent από τις αρχές του μήνα και 17% το αμερικάνικο αργό West Texas Intermadiate (WTI), όμως οι απώλειες αυτές δεν φαίνεται να μεταφράζονται σε αντίστοιχες μειώσεις στις τιμές των καυσίμων στα ελληνικά πρατήρια, παρότι έχουν μειωθεί σημαντικά. Η βενζίνη και το ντίζελ κίνησης έχουν χάσει 10 λεπτά στο λίτρο σε σχέση με τις τιμές που είχαν προ του Δεκαπενταύγουστου.

Αν και στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη οι τιμές της αμόλυβδης διαμορφώνονται πια κοντά στο επίπεδο του 1,40 ευρώ το λίτρο -χθες κινήθηκε και κάτω του 1,39, με μέση πανελλαδική τιμή το 1,42 ευρώ/λίτρο- στα νησιά εξακολουθούν οι τιμές να κρατούνται υψηλά. Είναι χαρακτηριστικό ότι με βάση τα τελευταία στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών Υγρών Καυσίμων, της 14ης Αυγούστου, η μέση τιμή στη Ρόδο άγγιζε το 1,551 ευρώ, στις Κυκλάδες στο 1,682 ευρώ/λίτρο, στην Κεφαλλονιά στο 1,647 ευρώ, σε Λασίθι και Σάμο το 1,626 ευρώ και στη Χίο το 1,622 ευρώ/λίτρο. Την ίδια ημέρα οι μέσες τιμές στην Αττική διαμορφώθηκαν στο 1,483 ευρώ και στη Θεσσαλονίκη στο 1,489 ευρώ/λίτρο.

assets_LARGE_t_942_44204305

Οι νέες τιμές που θα ανακοινώσει το Παρατηρητήριο για την εβδομάδα αυτή αναμένονται πιο χαμηλές, αλλά όχι στο επίπεδο της πτώσης που παρουσιάζει το brent. Η ελαφρά ισχυροποίηση του ευρώ έναντι του δολαρίου, που παρατηρείται τον τελευταίο καιρό, μπορεί να βοηθήσει στην περαιτέρω πτώση των τιμών των καυσίμων στην εγχώρια αγορά.

«Η πτώση ή η αύξηση των τιμών του αργού πετρελαίου επηρεάζει απόλυτα τις δικαστηριακές τιμές που είναι η βάση για την τελική διαμόρφωση των λιανικών τιμών, όχι όμως και τους φόρους και τα τέλη με τα οποία επιβαρύνονται σε ποσοστό που υπερβαίνει το 60% της λιανικής τιμής στην αμόλυβδη βενζίνη. Αρα η πτώση των τιμών του αργού επηρεάζει τις δικαστηριακές τιμές περίπου στο 40%», αναφέρει χθεσινή ανακοίνωση της ΠΟΠΕΚ, της ομοσπονδίας που εκπροσωπεί τους πρατηριούχους. Ως εκ τούτου, το ζητούμενο είναι αν το ποσοστό πτώσης των τιμών του αργού πετρελαίου επηρεάζει αναλογικά τις καθαρές διυλιστηριακές τιμές εκτός φόρων και τελών, ως αφετηρία διαμόρφωσης των τελικών τιμών λιανικής. Πάντως, στις προ φόρων και τελών τιμές της βενζίνης η Ελλάδα, με βάση τα τελευταία στοιχεία της Διεύθυνσης Ενέργειας της Κομισιόν της 17ης Αυγούστου 2015 κατέχει την 15η θέση ανάμεσα σε 28 χώρες, με 13 φθηνότερες χώρες, εκ των οποίων οι 4 εκτός Ευρωζώνης. Η μέση τιμή για την Ελλάδα την περίοδο εκείνη ήταν 0,549 ευρώ/λίτρο, έναντι 0,546 ευρώ/λίτρο του ευρωπαϊκού μέσου όρου και 0,550 ευρώ/λίτρο του μέσου όρου στην Ευρωζώνη.

Στις τιμές με τους φόρους, όμως, η Ελλάδα είναι η έκτη ακριβότερη χώρα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You May Also Like

Συντονισμός Πυροσβεστικού Σώματος και Δασικής Υπηρεσίας για την επιχειρησιακή οργάνωση κατά την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο

Συντονισμός Πυροσβεστικού Σώματος και Δασικής Υπηρεσίας για την επιχειρησιακή οργάνωση κατά την…

Η Τουρκία διατηρεί την επιθετική στάση προς την Ελλάδα και «στάζει μέλι» για την Αίγυπτο – Οι «θριαμβολογίες» Καλίν και η πολιτική «στροφή» Ερντογάν

Η Τουρκία διατηρεί την επιθετική στάση προς την Ελλάδα και «στάζει μέλι»…

Οικογενειακά Επιδόματα: Οδηγίες για την υποβολή αιτήσεων Α21

Αναλυτικές οδηγίες για την διαδικασία υποβολής του εντύπου Α21 που αφορά την…

Πάμφθηνα προϊόντα, εξαιρετική ποιότητα: Η εταιρία κολοσσός που έρχεται στην Ελλάδα και απειλεί Jumbo & Zara

Η εταιρία κολοσσός που έρχεται στην Ελλάδα και απειλεί Jumbo & Zara.

Κώστας Καραμανλής: Δεν θα φύγει ποτέ η σκέψη μου από τους 57 που έχασαν τη ζωή τους

«Κανένας δεν μπορεί να νιώσει τον πόνο που βιώνουν, έχουν και θα έχουν πάντα τον σεβασμό μας»

Τέμπη: Η Ευρωπαία ανακρίτρια καλεί σε απολογία 23 κατηγορούμενους

Όλοι οι κατηγορούμενοι αναμένεται να ζητήσουν προθεσμία για να προετοιμάσουν την υπεράσπιση τους.

ΔΕΗ: Έρχονται νέα τιμολόγια – Ποιοι καταναλωτές θα λάβουν φθηνότερους λογαριασμούς

ΔΕΗ: Έρχονται νέα τιμολόγια – Ποιοι καταναλωτές θα λάβουν φθηνότερους λογαριασμούς

Φινλανδία – Σουηδία στο ΝΑΤΟ: Τα κοινοβούλια εξετάζουν τις λεπτομέρειες για τις αιτήσεις ένταξης στο ΝΑΤΟ

Φινλανδία – Σουηδία στο ΝΑΤΟ: Τα κοινοβούλια εξετάζουν τις λεπτομέρειες για τις…

Μέτρα ελάφρυνσης από τη ΔΕΗ για τους καταναλωτές

Μέτρα ελάφρυνσης από τη ΔΕΗ για τους καταναλωτές