Έκθεση Κομισιόν: Συνεχόμενη μείωση στον πληθυσμό της Ελλάδας έως το 2070

Στις χώρες που προβλέπεται να έχουν φθίνοντα πληθυσμό για ολόκληρη την περίοδο έως το 2070 συγκαταλέγεται η Ελλάδα, σύμφωνα με έκθεση της Κομισιόν σχετικά με τις επιπτώσεις της δημογραφικής αλλαγής που παρουσιάζει τις κινητήριες δυνάμεις και τις επιπτώσεις που έχει σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Σε σχέση με την πληθυσμιακή σύνθεση της Ελλάδας, η έκθεση προβλέπει ότι οι ηλικιακές ομάδες από 10 ως 69 θα συρρικνωθούν κατά 10% με 15% ως το 2070 και οι ομάδες από τα 70 ως τα 80+ θα διπλασιαστούν. Ο πληθυσμός στο σύνολό του θα φτάσει πέσει στα 8,5 εκατομμύρια το 2070, αλλά με μεγάλη αύξηση των ατόμων ηλικίας 65 ως 80+. Ταυτόχρονα οι θάνατοι το 2070 θα είναι υπερδιπλάσιοι από τις γεννήσεις (130.000 με 65.000), και το ποσοστό γονιμότητας θα παραμείνει κοντά και κάτω από το 1,5.

Το προσδόκιμο ζωής κατά τη γέννηση στην Ελλάδα το 2070 θα είναι τα 86 έτη για του άνδρες και 91 για τις γυναίκες. Τα έτη ζωής σε σύγκριση με το προσδόκιμο υγιούς ζωής το 2018 είναι 81,9 και 65,4 αντίστοιχα στο σύνολο (84,4 και 65,9 για τις γυναίκες και 79,3 και 65 για τους άνδρες.

Στην ίδια κατηγορία κρατών εντάσσονται επίσης η Βουλγαρία, η Ιταλία, η Λετονία, η Κροατία, η Λιθουανία, η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Ρουμανία.

Τμήματα της Ελλάδας βρίσκονται επίσης στις περιοχές εκείνης της Ευρώπης με τον χαμηλότερο δείκτη γεννητικότητας.

Αναλυτικά, το 2018 ο μέσος ευρωπαϊκός όρος ήταν 1.55 παιδιά ανά γυναίκα.

Το ποσοστό είναι αισθητά κάτω από τον λόγο 2,1 που θεωρείται το απαραίτητο επίπεδο διατήρησης σταθερού του πληθυσμού.

Σχεδόν καμία περιοχή της Ευρώπης δεν επιτυγχάνει αυτή την αναλογία, όμως κάποιες περιοχές της, όπως η βορειοδυτική χερσόνησος της Ιβηρικής, η Σαρδηνία και περιοχές της Ελλάδας βρίσκονται κάτω ακόμη και από τον λόγο 1.25.

Σχετικά με τη μείωση του μεριδίου της Ευρώπης στον παγκόσμιο πληθυσμό, αυτό  αναμένεται να αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 4 % του παγκόσμιου πληθυσμού έως το 2070 και αποτυπώνει τις σημαντικές διαφορές μεταξύ των περιφερειών όσον αφορά τη δημογραφική αλλαγή, καθώς και την ανάγκη να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της στην ανάπτυξη και τη βιωσιμότητα, την απασχόληση, την υγεία και τη μακροχρόνια φροντίδα σε διάφορα μέρη της Ευρώπης.

“Ο πληθυσμός της Ευρώπης σε ηλικία εργασίας συρρικνώνεται και πρέπει να βρούμε τρόπους για να διατηρήσουμε την οικονομική ανάπτυξη φέρνοντας περισσότερους ανθρώπους σε θέσεις εργασίας και αυξάνοντας την παραγωγικότητα”, αναφέρει η Κομισιόν.

“Για να αντιμετωπίσουμε τη γηράσκουσα κοινωνία της Ευρώπης, τα συστήματα υγείας και φροντίδας θα πρέπει να προσαρμοστούν περαιτέρω και θα πρέπει να εξετάσουμε πώς να χρηματοδοτήσουμε τις σχετικές δημόσιες δαπάνες “,  σημειώνει.

You May Also Like

Σοκαριστική υπόθεση στην Κρήτη, με θύμα μητέρα 4 παιδιών: Την χτυπούσε ακόμη και στην εγκυμοσύνη της

Σοκαριστική υπόθεση στην Κρήτη, με θύμα μητέρα 4 παιδιών: Την χτυπούσε ακόμη…

Η Κέρκυρα υποδέχεται άμεσα τα υδροπλάνα της Hellenic Seaplanes

Η Hellenic Seaplanes, η πρώτη αεροπορική εταιρεία στην Ελλάδα που θα επαναφέρει τις πτήσεις με υδροπλάνα από την Άνοιξη του 2024

«Αιώνιοι» φοιτητές : Επανέρχεται η διαγραφή τους – Πότε και πώς

«Αιώνιοι» φοιτητές : Επανέρχεται η διαγραφή τους – Πότε και πώς Επιστρέφει…

Όταν το θέατρο έρχεται στο σπίτι μας

Όταν το θέατρο έρχεται στο σπίτι μας

Καταρρέει η θεαματικότητα των δελτίων ειδήσεων – Πτώση 29% σε σχέση με πέρυσι

Καταρρέει η θεαματικότητα των δελτίων ειδήσεων – Πτώση 29% σε σχέση με…

Τις 70.000 πλησίασαν οι κλήσεις πολιτών στο τηλεφωνικό κέντρο 1110  για ενημέρωση σχετικά με τον κορωνοϊό, ψυχολογική υποστήριξη και καταγγελίες φαινομένων αισχροκέρδειας

Τις 70.000 πλησίασαν οι κλήσεις πολιτών στο τηλεφωνικό κέντρο 1110 για ενημέρωση…

Κρήτη: Η πρώτη αντίδραση του Μητροπολίτη για το Ευαγγέλιο που δεν διαβάστηκε στην κηδεία της 17χρονης

“Τι θα πούμε “αυτοκτονήστε, δεν τρέχει τίποτα””;

Αποτροπιασμός για νέα κτηνωδία: Άνδρας πάτησε και σκότωσε γατάκι στη Θεσσαλονίκη

Αποτροπιασμό προκαλεί νέο περιστατικό κακοποίησης ζώου, που ήρθε στο «φως» της δημοσιότητας. Το…

Θεσσαλονικιός άνοιξε γυράδικο στη Νορβηγία και χρεώνει… 10€ το γύρο

Έβαλε στο μενού των Νορβηγών τον ελληνικό γύρο