Στη σύσταση κοινού συντονιστικού οργάνου Πολιτικής Προστασίας που θα αφορά μόνο το προσφυγικό, προχωρούν Περιφέρεια, δήμοι εκκλησία και φορείς της Δυτικής Μακεδονίας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί από τις αρχές της εβδομάδας με την έλευση εκατοντάδων προσφύγων από Συρία, Ιράκ και Αφγανιστάν.

Αυτό αποφασίστηκε στην έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2016 στην αίθουσα «Μέγας Αλέξανδρος» της  Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, με πρωτοβουλία του περιφερειάρχη, Θόδωρου Καρυπίδη. Κατά τη διάρκεια της ευρείας σύσκεψης, συζητήθηκε και αναλύθηκε η υπάρχουσα κατάσταση για το κύμα των προσφύγων που διέρχονται από τη Δυτική Μακεδονία με κατεύθυνση την Ευρώπη, ενώ εξουσιοδοτήθηκε η Περιφέρεια να έχει την ευθύνη και τον πλήρη συντονισμό για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Επίσης αποφασίστηκε να δημιουργηθούν αντίστοιχα τοπικά συντονιστικά όργανα πολιτικής προστασίας για το προσφυγικό σε κάθε Δήμο, οι οποίοι θα υποδείξουν και θα προτείνουν χώρους προσωρινής φιλοξενίας, όπως επίσης τη διαδικασία σίτισης, τη δημιουργία ομάδων υποστήριξης, τον τρόπο υγειονομικής περίθαλψης και τη διευκόλυνση της μετάβασης των προσφύγων  για τον τελικό προορισμό τους, που είναι ο Μεθοριακός Σταθμός της Ειδομένης.

Από την πλευρά τους δήμαρχοι της Δυτικής Μακεδονίας ζήτησαν να υπάρξει άμεση αντιμετώπιση των γραφειοκρατικών διαδικασιών για τα μέχρι τώρα κονδύλια που διέθεσαν, αλλά και αυτά που θα διαθέσουν στη συνέχεια για τη φιλοξενία των προσφύγων, ενώ υπήρξαν και προτάσεις ώστε να υπάρξει η οικονομική μέριμνα για την ολιγοήμερη φιλοξενία των προσφύγων σε ξενοδοχειακές μονάδες της περιοχής.

Στη σύσκεψη που κάλεσε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρος Καρυπίδης, συμμετείχαν, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, βουλευτές της περιοχής, ο Πρόεδρος και οι επικεφαλής των παρατάξεων του Περιφερειακού Συμβουλίου, οι Αντιπεριφερειάρχες των Π.Ε., θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες, ο Εκτελεστικός Γραμματέας, Δήμαρχοι, αστυνομικές και πυροσβεστικές αρχές, εκπρόσωποι της εκκλησίας, εθελοντικές οργανώσεις και φορείς της Δυτικής Μακεδονίας.

Για συσκέψεις προετοιμασίας εδώ και μήνες σε περίπτωση εισροής προσφυγικών ροών μίλησε ο περιφερειάρχης Θόδωρος Καρυπίδης με αποτέλεσμα τη σωστή και έγκαιρη αντιμετώπιση των προσφύγων.”Οι πρόσφυγες δεν θέλουν να μείνουν εδώ” είπε χαρακτηριστικά ευχαριστώντας την κοινωνία των πολιτών για την ανταπόκρισή της .

Ο δήμαρχος Δεσκάτης κ. Δημήτρης Καραστέργιος μίλησε για ενεργοποίηση του μουσουλμανικού τόξου Αλβανίας -Τουρκίας, προκαλώντας αντιδράσεις στην παράταξη Καρυπίδη και τον παριστάμενο βουλευτή Θέμη Μουμουλίδη. Πολλοί ήταν οι δήμαρχοι που συμφώνησαν μαζί του δια βοής, όπως ο δήμαρχος Σερβίων Σάκης Κοσματόπουλος με τον πρώτο να ζητά να προωθηθούν οι πρόσφυγες Ηγουμενίτσα και από κει Ιταλία χωρίς να πάρει ικανοποιητικές απαντήσεις.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε και αναλύθηκε η υπάρχουσα κατάσταση για το κύμα των προσφύγων που διέρχονται από τη χώρα μας με κατεύθυνση τη Δυτική Ευρώπη, καθώς και την προσωρινή διαμονή αυτών, που για διάφορους λόγους εγκλωβίζονται προσωρινά στην περιοχή μας.

Αποφασίστηκε ομόφωνα από όλους τους παρευρισκόμενους να συσταθεί Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας Δυτικής Μακεδονίας που θα αφορά μόνο το προσφυγικό.

Παράλληλα συμφωνήθηκε να δημιουργηθούν αντίστοιχα τοπικά συντονιστικά όργανα πολιτικής προστασίας που θα αφορά το προσφυγικό σε κάθε Δήμο. Οι Δήμοι θα υποδείξουν και θα προτείνουν χώρους προσωρινής φιλοξενίας, τη διαδικασία σίτισης, τη δημιουργία ομάδων υποστήριξης (ψυχολόγων, διερμηνέων, κτλ.), τον τρόπο υγειονομικής περίθαλψης και τη διευκόλυνση της μετάβασης των προσφύγων στον τελικό προορισμό τους, στην Ειδομένη Κιλκίς.

Την ευθύνη και τον πλήρη συντονισμό θα τον έχει η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

Δυτική Μακεδονία: Φιλοξενήθηκαν 1120 πρόσφυγες και οι 206 παραμένουν

Στους 206 ανέρχονται οι πρόσφυγες που παραμένουν στη Δυτική Μακεδονία, ενώ στους 1120 ανέρχεται ο αριθμός αυτών που φιλοξενήθηκαν την περασμένη εβδομάδα στις πόλεις της Κοζάνης, των Γρεβενών και της Δεσκάτης.

Απ’  αυτούς που παραμένουν, οι 148 φιλοξενούνται στο Κλειστό Γυμναστήριο της Λευκόβρυσης Κοζάνης και οι 58 στο Κέντρο του Γεωπάρκου Τιθύος στη Δεσκάτη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You May Also Like

Δ.Ε.Υ.Α.Κ.:  Εκπνέει η προθεσμία για την  ένταξη στη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών

  Σε διακοπή υδροδότησης θα προβεί το τμήμα ύδρευσης μετά το πέρας…

ΝΟΔΕ Καστοριάς: ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΖΕΤΤΑΣ ΜΑΚΡΗ ΣΤΗΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑ

ΝΟΔΕ Καστοριάς: Επίσκεψη Ζέττας Μακρή στην Καστοριά

Η εξυπηρέτηση του Δήμου Καστοριάς προς τους επαγγελματίες στην ηλεκτρονική διαδικασία υποβολής αιτήσεων για απαλλαγή τελών

    Η εξυπηρέτηση του Δήμου Καστοριάς προς τους επαγγελματίες στην ηλεκτρονική…

Αρχίζουν οι εκπτώσεις. Ποια Κυριακή θα είναι ανοιχτά τα καταστήματα

Αρχίζουν οι εκπτώσεις. Ποια Κυριακή θα είναι ανοιχτά τα καταστήματα

Εσπερινός αύριο στην εκκλησία Αγίου Νικολάου της συνοικίας Καρύδη.

Γιορτάζει η εκκλησία μας. Γιορτάζει η γειτονιά μας !!! Σας ενημερώνουμε ότι…

Δήμος Καστοριάς: Αντίστροφη μέτρηση για την κατασκευή νέου Πνευματικού Κέντρου και τις αναπλάσεις των πλατειών Ειρήνης και Μακεδονομάχων

Δήμος Καστοριάς: Αντίστροφη μέτρηση για την κατασκευή νέου Πνευματικού Κέντρου και τις…

Επείγουσα ανακοίνωση από τον Δήμο Άργους Ορεστικού σχετικά με την κατ’ εξαίρεση μετακίνηση τύπου Β4

Επείγουσα ανακοίνωση από τον Δήμο Άργους Ορεστικού σχετικά με την κατ’ εξαίρεση…

Η εορτή του Αγίου Λαζάρου στο Γηροκομείο Καστοριάς

Η εορτή του Αγίου Λαζάρου στο Γηροκομείο Καστοριάς

Την Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2021 η εξ αναβολής εκδήλωση για τη βράβευση των μαθητών που συμμετείχαν στον διαγωνισμό ζωγραφικής για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση

Την Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2021 η εξ αναβολής εκδήλωση για τη βράβευση…