Έκτακτο κορονοϊός Ελλάδα: 13 οι νεκροί – Άλλοι τρεις πέθαναν σήμερα

Μακραίνει η λίστα των νεκρών από τον κορονοϊό covid-19 στην Ελλάδα με άλλους τρεις που πέθαναν σήμερα, φτάνοντας στους 13 συνολικά στη χώρα μας. Οι προειδοποιήσεις από την πολιτεία και τους ειδικούς συνεχίζονται προς τους πολίτες: Μένουμε Σπίτι!

Κορονοϊός covid-19: Μακραίνει η λίστα των νεκρών από τον κορονοϊό covid-19 στην Ελλάδα με άλλους τρεις που πέθαναν σήμερα, φτάνοντας στους 13 συνολικά στη χώρα μας. Οι προειδοποιήσεις από την πολιτεία και τους ειδικούς συνεχίζονται προς τους πολίτες: Μένουμε Σπίτι!

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για γυναίκα 94 ετών στο νοσοκομείο Παμμακάριστος, άνδρα 87 ετών και άλλος ένας άνδρας 69 ετών στο νοσοκομείο Αττικόν. Με τους τρεις νεκρούς μακραίνει η λίστα των θυμάτων από κορονοϊό covid-19 στην Ελλάδα, φτάνοντας τους 13.

ΕΟΔΥ: Αυτά είναι τα κρούσματα στην Ελλάδα – Η πρώτη επιδημιολογική έκθεση

Παρότι ο κορονοϊός δημιουργεί πιο συχνά επιπλοκές στους άνδρες από ότι στις γυναίκες και από τους 10 καταγεγραμμένους θανάτους μέχρι σήμερα στη χώρα μας μόνο ένας αφορά μια υπερήλικη γυναίκα, φαίνεται ότι προσβάλει σχεδόν εξίσου άνδρες και γυναίκες όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ.

Σύμφωνα με αυτά από τα 495 κρούσματα το 53,5% είναι άνδρες και το 46,5% γυναίκες και οριακά πάνω από τα μισά προέρχονται από τη δεξαμενή ατόμων ηλικίας 40 έως 64 ετών. Το 24,2% από τις ηλικίες 18 έως 39 ετών και 20,7% άνω των 60 ετών. Από το συνολικό αριθμό των κρουσμάτων, μόλις το 4,4% οσίων προσβλήθηκαν ανήκαν στην ομάδα παιδιών και εφήβων ηλικίας από 0 έως 17 ετών.

Από το σύνολο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην Ελλάδα το 95.4 % αφορά Έλληνες (455 στο σύνολο ) και άλλοι 40 θετικοί στον κορονοϊό είναι αλλοδαποί που ζουν στην Ελλάδα.

ΕΟΔΥ επιδημιολογικη έκθεση κορονοϊός ελλαδα

Στην πρώτη επιδημιολογική έκθεση που δημοσιεύθηκε και συνοδεύεται από ενδιαφέροντα γραφήματα στην επίσημη ιστοσελίδα Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, φαίνεται το 23,6% δηλαδή 117 έχουν ή εξακολουθούν να νοσηλεύονται σε νοσοκομείο από τους οποίους 26 χρειάσθηκε να μπουν στον αναπνευστήρα και να διασωληνωθουν.

ΕΟΔΥ επιδημιολογικη έκθεση κορονοϊός ελλαδα

Τα στοιχεία που αφορούν μέχρι και την 20η Μαρτίου δείχνουν ότι ο μεγάλος αριθμητικός όγκος των κρουσμάτων, 213 καταγράφεται στην περιοχή της Αθήνα. Αλλά 32 κρούσματα έχουν καταγραφεί στο Λεκανοπέδιο της Αττικής εκτός της Αθήνας.

ΕΟΔΥ επιδημιολογικη έκθεση κορονοϊός ελλαδα

Τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση – Τι ισχύει με τις απαγορεύσεις

απαγορευση κυκλοφορίας

Νέα μέτρα για τις λαϊκές αγορές και τα σούπερ μάρκετ ανακοίνωσε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Χαρδαλιάς. Σημειώνεται ότι ο Πρωθυπουργός τόνισε στο πρόσφατο μήνυμά του ότι από όλους εμάς και από τη δική μας συμπεριφορά, εξαρτάται τελικά αν η Κυβέρνηση χρειαστεί να πάρει ακόμα πιο δραστικά μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας.

Κρατώντας, λοιπόν, αυτό ως δεδομένο και αναφορικά με νέα μέτρα και συστάσεις, ο κ. Χαρδιαλάς ανακοίνωσε:

 • Από σήμερα Σάββατο 21/3 στις 6 το πρωί επιτρέπεται η μετάβαση στα νησιά μας με πλοία της ακτοπλοΐας, ΜΟΝΟ των μόνιμων κατοίκων τους. Τα όποια δρομολόγια εκτελούνται, αφορούν μόνιμους κατοίκους για τους απολύτως αναγκαίους λόγους και την τροφοδοσία των νησιών, καθώς και εκείνους που θέλουν να αναχωρήσουν από τα νησιά.Με τον τρόπο αυτό προστατεύουμε τους κατοίκους των νησιών μας.
 • Όπως τόνισε και ο Πρωθυπουργός στο μήνυμά του, όσο πιο μικρό είναι το νησί όπου κάποιος πιστεύει ότι θα καταφύγει για να προστατευθεί, τόσο πιο δύσκολη, αν όχι πολλές φορές αδύνατη, θα είναι και η περίθαλψή του αν αρρωστήσει εκεί.
 • Για να εκδώσει πλέον, λοιπόν, κάποιος εισιτήριο προκειμένου να ταξιδέψει σε νησί, είναι απαραίτητη η επίδειξη αντιγράφου που μπορεί κάποιος να κατεβάσει από το TAXIS ή αντιγράφου της δήλωσης Ε1, ώστε αν αποδεικνύεται ο τόπος μόνιμης κατοικίας του.
 • Επίσης, απαγορεύεται ο απόπλους και ο κατάπλους ιδιωτικών σκαφών αναψυχής σε όλη την ελληνική επικράτεια.
 • Όσα ιδιωτικά σκάφη αναψυχής βρίσκονται σε πλεύση, υποχρεούνται ως τα μεσάνυχτα της 21ης Μαρτίου, δηλαδή μέχρι τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, να καταπλεύσουν. Το Λιμενικό και οι λιμενικές αρχές έχουν πάρει σαφείς οδηγίες για την εφαρμογή του μέτρου σε όλη την επικράτεια.
 • Επιπλέον, αύριο Σάββατο θα είναι εκτάκτως κλειστές όλες ο λαϊκές αγορές της χώρας. Από Δευτέρα, στις λαϊκές αγορές μειώνονται κατά 50% ανά κλάδο οι παραγωγοί, με απόσταση πέντε μέτρων μεταξύ των πάγκων και υποχρέωση εκ περιτροπής εναλλαγής ανά εβδομάδα.
 • Όσον αφορά στα σούπερ μάρκετ, από Δευτέρα γίνεται υποχρεωτική η απόσταση ένας πελάτης ανά 15 τετραγωνικά μέτρα, αντί 10 τετραγωνικών μέτρων που ίσχυε ως τώρα.
 • Επιπλέον, σας ενημερώνουμε ότι έχουν ανασταλεί όλες οι επισκέψεις στα καταστήματα κράτησης, καθώς επίσης και οι άδειες κρατουμένων και οι μεταγωγές αυτών, με εξαίρεση την επίκληση ειδικών λόγων κοινωνικού χαρακτήρα και πάντα σε ελάχιστο αριθμό.
 • Επειδή παρατηρούνται φαινόμενα που δε συνάδουν με την κρισιμότητα της κατάστασης, επαναλαμβάνουμε ότι απαγορεύονται οι δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις με συμμετοχή 10 ή περισσοτέρων ατόμων, με κύρωση διοικητικού προστίμου 1.000 ευρώ ανά πρόσωπο και περίπτωση, ανεξαρτήτως τυχόν άλλων ευθυνών, ιδίως ποινικών.
 • Θα υπάρχει ισχυρή παρουσία της Αστυνομίας μέσα στο Σαββατοκύριακο σε πάρκα, μεγάλες πλατείες, χώρους όπου παρατηρείται συγκέντρωση προσώπων, προκειμένου να τηρηθεί απαρέγκλιτα ο παραπάνω κανόνας.
 • Δεν επιτρέπονται ούτε πικ νικ, ούτε άθλησή κατά ομάδες.
 • Η κυκλοφορία εκτός οικίας πρέπει να περιοριστεί στο ελάχιστο και μόνο για πολύ συγκεκριμένους λόγους και στο αναγκαίο μέτρο για την εξυπηρέτηση αποκλειστικά ζωτικών αναγκών.
 • Εξαίρεση αποδεκτή υπάρχει για μετάβαση στην εργασία, επίσκεψη στο γιατρό, μετάβαση σε κατάστημα προμηθειών τροφίμων όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους, μετάβαση στο ταχυδρομείο για την απολύτως αναγκαία αλληλογραφία, μετάβαση στην τράπεζα, μετάβαση σε πρατήριο καυσίμων, κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε πραγματική ανάγκη, σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου και κίνηση με κατοικίδιο ζώο.

Το μήνυμα που ακούγεται από τα περιπολικά της ΕΛΑΣ

«Σας ενημερώνουμε ότι για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας δεν επιτρέπεται ο συνωστισμός. Παρακαλούμε όπως συμμορφωθείτε και απομακρυνθείτε από τον χώρο». Αυτό είναι το μήνυμα που  ακούγεται από τα μεγάφωνα της ΕΛ.ΑΣ και καλεί όσους παραβιάζουν την απαγόρευση για συναθροίσεις των δέκα ατόμων και άνω να συμμορφώνονται με τη σύσταση.

Το μήνυμα είναι ηχογραφημένο στα ελληνικά, τα αγγλικά, τα γαλλικά αλλά και τα αραβικά προκειμένου να γίνεται κατανοητό και από αραβόφωνους μετανάστες που ζουν στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Το μέτρο ξεκίνησε να εφαρμόζεται στην Αττική και τις μεγάλες πόλεις της περιφέρειας.

dikaiologitika.gr

You May Also Like

ΠΑΝ.Σ.Ε.Κ.Τ.Ε.: ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ

ΠΑΝ.Σ.Ε.Κ.Τ.Ε.: ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ

Ο Δολοφόνος Που Γλίτωσε Από Την Νικολούλη Αλλά «Πιάστηκε» 3 Χρόνια Πριν Παραγραφεί Το Έγκλημα Του

Ο Δολοφόνος Που Γλίτωσε Από Την Νικολούλη Αλλά «Πιάστηκε» 3 Χρόνια Πριν…

Τραγωδία στη Λιβύη: Τροχαίο δυστύχημα οδήγησε στον θάνατο τους 5 Έλληνες – Τι δείχνουν τα στοιχεία των ερευνών

«Το διπλοκάμπινο φορτηγάκι πήγε να βγει έξω απ’ τον δρόμο, το έκοψε όλο αριστερά και έπεσε πάνω στο λεωφορείο»

353 φακούς δώρισε Έλληνας ομογενής στους συνοριοφύλακες του Έβρου

353 φακούς δώρισε Έλληνας ομογενής στους συνοριοφύλακες του Έβρου

Με ασθενοφόρα στους δρόμους της πόλης έδωσαν το δικό τους μήνυμα οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ στην Κοζάνη

Με ασθενοφόρα στους δρόμους της πόλης έδωσαν το δικό τους μήνυμα οι…

Δεύτερη ευκαιρία ζητούν οι υποψήφιοι του ΑΣΕΠ

Από τους 11.500 συμμετέχοντες για την πλήρωση θέσεων στην ΑΑΔΕ μόνο οι 257 έγραψαν αρκετά καλά

ΑΣΕΠ: Στη μάχη για μια θέση στο Δημόσιο

Ποιες προκηρύξεις «τρέχουν» αυτή την περίοδο

Μεσολόγγι: Βρέθηκε σε βάλτο η σορός του 31χρονου Μπάμπη που είχε εξαφανιστεί

Στην περιοχή Κάμπος Ευηνοχωρίου την εντόπισε ειδικά εκπαιδευμένος σκύλος

ΜΥΘΟΣ: Ο ιός μεταδίδεται με τα τσιμπήματα εντόμων

ΜΥΘΟΣ: Ο ιός μεταδίδεται με τα τσιμπήματα εντόμων