Ένα κομμάτι από ένα βιβλίο…παίζουμε ένα παιχνίδι μνήμης με τις πρώτες προτάσεις των βιβλίων που συμμετέχουν. Συνεχίζεται η εξερεύνηση στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Καστοριάς με νέες ενδιαφέρουσες δράσεις όπως η εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη ( 8/9 ) στις 11:00 το πρωί .

Με ένα πλήθος εκδηλώσεων με τον γενικό τίτλο «Γίνε εξερευνητής του κόσμου» η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας συντονίζει τη φετινή καλοκαιρινή εκστρατεία ανάγνωσης και δημιουργικότητας. Μέσα στο καλοκαίρι, λοιπόν, και μέχρι 15 Σεπτεμβρίου οι βιβλιοθήκες μας περιμένουν τους μικρούς τους φίλους για να παίξουν, να χαρούν, να μάθουν, να ανακαλύψουν.

Ενδεικτικά οι τίτλοι των εκδηλώσεων για το επόμενο διάστημα στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Καστοριάς:

8 Σεπτεμβρίου, 11:00-12:30, το πρωί
Ένα κομμάτι από ένα βιβλίο
Ένα εργαστήριο με τις πρώτες προτάσεις από διάσημα βιβλία
Με την Κατερίνα Νικολάου και την Βέτα Μπλαχάβα
Για παιδιά 7-12 ετών. Με προεγγραφή.

 • 12 Σεπτεμβρίου, 11:00-12:30, το πρωί
  Κομμάτια ξύλου
  Ένα εργαστήριο μουσικής
  Με την εκπαιδευτικό Κατερίνα Κόκκινου
  Για παιδιά 7-12 ετών. Με προεγγραφή.
 • 16 Σεπτεμβρίου, 6:30-8:00, το απόγευμα
  Γιορτή λήξης – Μια ανάμνηση
  Ένα εργαστήριο κατασκευών
  Κάνουμε κονκάρδες με τις φωτογραφίες μας
  Για όλα τα παιδιά.

 

Ένα δίκτυο βιβλιοθηκών και εκδηλώσεων λοιπόν σε όλη τη χώρα προσφέρει στα παιδιά δημιουργική απασχόληση κατά τους θερινούς μήνες. Και πέρα από την απασχόληση προσπαθεί να εισαγάγει τα παιδιά στην ανάγνωση, όχι ως καταναγκασμό, αλλά ως επιλογή και στάση ζωής. Γιατί αυτό είναι το βασικό που πρέπει οι βιβλιοθήκες να προσπαθούν μέσα από κάθε τους εκδήλωση: η σχέση ζωής του αναγνώστη με το βιβλίο. Μόνο έτσι εμπεδώνεται κουλτούρα ανάγνωσης που θα διαρκέσει πάνω και έξω από τα όρια οποιασδήποτε εκστρατείας ή τυπικής εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Για να επιτευχθεί βέβαια αυτό δεν αρκούν οι καλοκαιρινοί μήνες. Πρέπει οι βιβλιοθήκες να είναι πόλοι έλξης των νεαρών αναγνωστών καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Είτε μέσω άλλου τύπου εκστρατειών είτε μέσω επισκέψεων των σχολικών τάξεων, είτε από προσωπικά κίνητρα, ευχής έργο είναι οι καλοκαιρινοί επισκέπτες των βιβλιοθηκών μας να γίνουν τακτικοί θαμώνες. Να αποκτήσουν μία βιωματική σχέση με την ανάγνωση και τα κείμενα, να αποκτήσουν πληροφοριακή παιδεία και δεξιότητες, να αγαπήσουν τις λέξεις και τις ιδέες.

Επίσης, κατά τη γνώμη μας, είναι κρίσιμο οι δράσεις των λαϊκών μας βιβλιοθηκών να μην εστιάζουν μόνο στην παιδική ηλικία. Οφείλουν να επεκτείνονται, και όχι μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες, σε όλες τις ηλικιακές κατηγορίες και σε διαφορετικές κοινωνικές ομάδες. Οι βιβλιοθήκες υπάρχουν για να υπηρετούν το σύνολο της κοινότητας που τις φιλοξενεί.

Εν αναμονή λοιπόν των αποτελεσμάτων της φετινής καλοκαιρινής εκστρατείας, περιμένουμε να δούμε πόσες εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και πόσα παιδιά συμμετείχαν σε αυτές, αλλά ο πραγματικός αριθμός που μας ενδιαφέρει είναι πόσα από αυτά τα παιδιά συνεχίζουν κατά τη διάρκεια των υπολοίπων 9 μηνών να κάνουν χρήση των υπηρεσιών των βιβλιοθηκών που τόσο φιλόξενες και με τόσο πρωτότυπες ιδέες τα υποδέχτηκαν το καλοκαίρι.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You May Also Like

«Παπαρρόδεια 2023»: Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι Εκδηλώσεις Μνήμης της Μάχης του Δισπηλιού

Φέτος, συμπληρώθηκαν 82 χρόνια από την ηρωική αντίσταση ενάντια στους Γερμανούς εισβολείς στο Δισπηλιό Καστοριάς

Διαδικασία εισαγωγής μαθητών στην Α΄ τάξη του Μουσικού Γυμνασίου Καστοριάς για το σχολικό έτος 2023-2024

Οι ενδιαφερόμενοι γονείς-κηδεμόνες πρέπει να υποβάλλουν από κοινού αίτηση συμμετοχής στη διαδικασία επιλογής

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΑΓΩΝΑ ΠΑΙΔΩΝ ΓΙΑ ΤΗ 2Η ΦΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ

2η ΦΑΣΗ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ ΠΑΙΔΩΝ Ε.ΚΑ.Σ.ΔΥ.Μ. – Γ΄ΟΜΙΛΟΣ Α.Σ. ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ Α΄ – Α.Ο. ΝΕΑΠΟΛΗΣ 87-19

Ἡ Ἀκολουθία τοῦ Νυμφίου στήν Ἱερά Μητρόπολη Καστορίας

Μέ τήν δέουσα ἐκκλησιαστική τάξη τελέσθηκαν καί φέτος οἱ ἀκολουθίες τοῦ Νυμφίου…