Νέα εποχή στην ενδοσκόπηση των πνευμόνων, της καρδιάς, των νεφρών και του παγκρέατος θα εισαγάγει ένα μικροσκοπικό μαγνητικό ρομπότ, σε σχήμα φιδιού.

Eνα μικροσκοπικό ρομπότ, σε σχήμα φιδιού, ταξιδεύει στους πνεύμονες και σε άλλα δυσπρόσιτα όργανα του ανθρώπινου σώματος, που δύσκολα προσεγγίζουν οι χειρουργοί, συλλέγοντας δείγματα ιστών ή χορηγώντας φάρμακα. Eτσι συμβάλλει στην έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία των νεοπλασμάτων στους πνεύμονες, αλλά και στη θεραπεία άλλων ασθενειών του αναπνευστικού.

Την κατασκευή και λειτουργία της συσκευής περιγράφουν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Λιντς στην επιθεώρηση «Soft Robotics». Οπως αποκαλύπτουν, το μαγνητικό «ρομπότ πλοκάμι» αποτελείται από μαγνητικούς δίσκους. Εχει διάμετρο περίπου 2 χιλιοστών, διπλάσιο από τη μύτη του μολυβιού, και μήκος περίπου 80 χιλιοστών. Στο μέλλον θα χρησιμοποιείται από τους γιατρούς για να εξερευνήσει όχι μόνο τους πνεύμονες αλλά και άλλα όργανα, όπως τα νεφρά, την καρδιά και το πάγκρεας.

Στο μέλλον θα χρησιμοποιείται από τους γιατρούς για την εξερεύνηση των πνευμόνων, των νεφρών, της καρδιάς και του παγκρέατος.

Ο Πιέτρο Βαλντάστρι, συντονιστής της ερευνητικής ομάδας και επικεφαλής του Τμήματος Ρομποτικής και Αυτόνομων Συστημάτων του Πανεπιστημίου του Λιντς, δηλώνει ότι «στόχος της ομάδας ήταν η δημιουργία ενός ρομπότ που θα μπορούσε να φθάσει στα πιο δυσπρόσιτα σημεία του ανθρώπινου σώματος με τον λιγότερο παρεμβατικό τρόπο».

Η καινοτόμος συσκευή προστίθεται στην πληθώρα εργαλείων που βοηθούν τους ειδικούς στην καλύτερη διερεύνηση των πνευμόνων, προκειμένου να εντοπισθούν καρκινικά κύτταρα και ιστοί, καθώς επιλύουν ένα σημαντικό πρόσκομμα: την προσέγγιση των «εσοχών» του ανθρώπινου σώματος για διαγνωστικούς και θεραπευτικούς λόγους, χωρίς πρόκληση βλαβών ή εφαρμογή επεμβατικών μεθόδων. Το ρομπότ των Βρετανών επιστημόνων είναι το πρώτο που θα ταξιδέψει στους ανθρώπινους πνεύμονες, γλιστρώντας στο ανθρώπινο σώμα υπό την καθοδήγηση ενός μαγνήτη, χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση.

Το πολύ μικρό σχήμα του και η μαγνητική του σύνθεση είναι ιδανικά για την ενδελεχή εξερεύνηση όχι μόνο του αναπνευστικού αλλά και οποιουδήποτε οργάνου επιλέξουν οι γιατροί. Οι μαγνήτες που το καθοδηγούν είναι τοποθετημένοι σε ρομποτικούς βραχίονες έξω από το σώμα του αρρώστου. Αυτοί κατευθύνουν τη ρομποτική συσκευή στους πνεύμονες, σύμφωνα με έναν ειδικό χάρτη τους, ο οποίος έχει δημιουργηθεί για κάθε ασθενή πριν από την έναρξη της ενδοσκόπησης. Οταν φθάσει στην επιθυμητή θέση, το ρομπότ μπορεί να συλλέξει δείγματα ιστού ή και να χορηγήσει κάποιο θεραπευτικό σκεύασμα.

ΠΗΓΗ:https://www.kathimerini.gr/

You May Also Like

Τα τελευταία 65 χρόνια ζει «φυλακισμένος» σε αυτό το μηχάνημα και είναι ο μόνος τρόπος να επιβιώσει!

Η ιστορία του σοκάρει!

Αποκάλυψη του προσώπου της Βασίλισσας Νεφερτίτη με τεχνολογία 3D imaging

Όσο εξελίσσεται η τεχνολογία 3D imaging, τόσο οι επιστήμονες θα φτάνουν ακόμη…

Τηλεσκόπιο James Webb: Η πρώτη εικόνα του πρώιμου Σύμπαντος

Πρόκειται για τη βαθύτερη άποψη του σύμπαντος που έχει καταγραφεί ποτέ

Ανακαλύφθηκε μεγάλη τρύπα του όζοντος πάνω από τους τροπικούς: Eπταπλάσια από εκείνη της Ανταρκτικής

Aπό τα μέσα της δεκαετίας του 1970 οι επιστήμονες είχαν ενδείξεις ότι…

Έλον Μασκ: Τέλος Σεπτεμβρίου θα εμφανισθεί το Optimus, ο ρομποτικός άνθρωπος

H Tesla εκτιμά ότι το ρομπότ που σχεδιάζει θα είναι έτοιμο και…

O Ιωάννης Βεργινάδης αλλάζει τα ιατρικά δεδομένα για τον καρκίνο

Ο Ιωάννης Βεργινάδης είναι ένας εκ των “εγκεφάλων” πίσω από τη νέα…

Επιστήμονες απεικονίζουν τον εγκέφαλο της καρδιάς για πρώτη φορά (Φωτογραφίες)

Επιστήμονες απεικονίζουν τον εγκέφαλο της καρδιάς για πρώτη φορά (Φωτογραφίες)

Γιατί σχεδόν όλα τα αεροπλάνα είναι λευκά

Πώς θα σας φαινόταν αν βλέπατε την γνωστή εικόνα ενός εντυπωσιακού αεροπλάνου…