Ένταξη του έργου Αποκατάστασης της Ιεράς Μονής Παμμεγίστων Ταξιαρχών Τσούκας του Δήμου Νεστορίου, π/υ 1,2 εκ. €, στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας

 

Με απόφαση του Περιφερειάρχη κ. Θεόδωρου Καρυπίδη εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτικής Μακεδονίας 2014-2020 το έργο της αποκατάστασης της Ιεράς Μονής της Τσούκας και της διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου, προϋπολογισμού  1.200.000 €.

Η Ιερά Μονή των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Τσούκας βρίσκεται σε μια απόκρημνη παραποτάμια πλαγιά του Αλιάκμονα, στην περιοχή του Δήμου Νεστορίου και εκτιμάται ότι ιδρύθηκε κατά τη Βυζαντινή Περίοδο και συγκεκριμένα τον 13ο αιώνα.

Από το αρχιτεκτονικό σύνολο σώζονται σήμερα δύο ναοί, των Ταξιαρχών και της Ζωοδόχου Πηγής, καθώς και ένα μονόχωρο τρουλλαίο κτίσμα (πιθανόν τράπεζα), ενδιάμεσα των δύο ναών. Και τα τρία κτίσματα παρουσιάζουν εκτεταμένες φθορές, ενώ η υπάρχουσα επικοινωνία μεταξύ τους (μονοπάτι – καλντερίμι) δεν είναι εύκολη.

Με το έργο που θα χρηματοδοτηθεί από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτικής Μακεδονίας 2014-2020, προβλέπεται η πλήρης αποκατάσταση και ανάδειξη των τριών μνημείων, η αποκατάσταση των λιθόστρωτων τμημάτων, καθώς και η κατασκευή νέων λιθόστρωτων (όπου δεν υπάρχουν) και σκαλοδρόμων, προκειμένου να καταστεί εφικτή η ομαλή πρόσβαση σε όλους τους χώρους της περιοχής, με στόχο την προστασία, αποκατάσταση και ανάδειξη της Μονής.

Το έργο εντάσσεται στον Άξονα Προτεραιότητας 6 «Διαφύλαξη και προστασία του περιβάλλοντος και προώθηση της αποδοτικότητας των πόρων» του Επιχειρησιακού Προγράμματος Δυτικής Μακεδονίας 2014-2020 και χρηματοδοτείται από Εθνικούς Πόρους και από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης – ΕΤΠΑ).

You May Also Like

Ανοίγει την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου η πλατφόρμα του προγράμματος   «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον ΙΙ»

Ανοίγει την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου η πλατφόρμα του προγράμματος   «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον…

Ώρα Για Δουλειά: Αυτό το Πάσχα μπορεί να μη το γιορτάζουμε όλοι μαζί, είμαστε όμως δυνατοί και ενωμένοι

Ώρα Για Δουλειά: Αυτό το Πάσχα μπορεί να μη το γιορτάζουμε όλοι…

Ο. Τελιγιορίδου: Οικονομικό βοήθημα 1000 ευρώ σε 25 πρώην εργαζόμενους της ΕΔΗΚΑ

Ο. Τελιγιορίδου: Οικονομικό βοήθημα 1000 ευρώ σε 25 πρώην εργαζόμενους της ΕΔΗΚΑ

Ι.Μ. Καστοριάς: Συγκέντρωση τροφίμων για τους πληγέντες στον Νομό Καρδίτσας

  Ι.Μ. Καστοριάς: Συγκέντρωση τροφίμων για τους πληγέντες στον Νομό Καρδίτσας

Ζήσης Τζηκαλάγιας:Προχωρεί ο στρατηγικός σχεδιασμός της Βουλευτικής μου θητείας.

”Παρακολουθώ στενά την εξέλιξη των πολλών έργων που είχαμε προχωρήσει κατά την θητεία μου.”

“Η Σύναξις των Μυρίων Αγγέλων”, δύο εικόνες αυτής σε ναούς της Καστοριάς

  “Η Σύναξις των Μυρίων Αγγέλων”, δύο εικόνες αυτής σε ναούς της…

Π.Ε. Καστοριάς: Εντατική επιτήρηση και επαγρύπνηση για την Αφρικανική Πανώλη των Χοίρων

Π.Ε. Καστοριάς: Εντατική επιτήρηση και επαγρύπνηση για την Αφρικανική Πανώλη των Χοίρων