Έντεκα Έλληνες επιστήμονες στη λίστα με την μεγαλύτερη ερευνητική επιρροή παγκοσμίως

Στη λίστα με τους 6.400 επιστήμονες με τη μεγαλύτερη επιρροή παγκοσμίως ανήκουν έντεκα Έλληνες πανεπιστημιακοί και ερευνητές, οι οποίοι εργάζονται σε ελληνικά τριτοβάθμια ιδρύματα και ερευνητικούς φορείς. Η λίστα αυτή προκύπτει από την απήχηση που έχει το έργο τους τα τελευταία 11 χρόνια. 

Η λίστα με τους επιστήμονες έχει τίτλο «The Highly Cited Researchers» και συντάσσεται από τον διεθνώς αναγνωρισμένο οργανισμό Thomson Reuters στο πλαίσιο του project Clarivate Analytics και στηρίζεται στα δεδομένα της ερευνητικής βάσης δεδομένων Web of Science.

Οι λίστα με τους Έλληνες επιστήμονες

Μεταξύ των Eλλήνων πανεπιστημιακών και ερευνητών:

 • Μελέτιος -Αθανάσιος Δημόπουλος, καθηγητής Ιατρικής και Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος ηγείται όλων. Ο Δημόπουλος έχει 2.358 δημοσιεύσεις και 71.340 συνολικό αριθμό ετεροαναφορών.
 • Αριστείδης Τσατσάκης, καθηγητής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Ο Τσατσάκης έχει 939 δημοσιεύσεις και 13.148 αναφορές.
 • Γεράσιμος Φιλιππάτος, καθηγητής της Ιατρικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ο Φιλιππάτος έχει 682 δημοσιεύσεις και 59.141 αναφορές.
 • Γιώργος Καραγιαννίδης, καθηγητής Πληροφορικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ο Καραγιαννίδης έχει 560 δημοσιεύσεις και 12.136 ετεροαναφορές.
 • Ευάγγελος Γιαμαρέλλος -Μπουρμπούλης, καθηγητής Ιατρικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ο Γιαμαρέλλος -Μπουρμπούλης έχει 399 δημοσιεύσεις και 9.929 αναφορές.
 • Δαΐκος Γεώργιος, καθηγητής Ιατρικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
 • Στούμπος Κωνσταντίνος, καθηγητής στο Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών του Πανεπιστημίου Κρήτης
 • Απέργης Νικόλαος, Καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Πειραιά και Πανεπιστήμιο Ντέρμπυ
 • Χατζηγεωργίου Άρτεμις, καθηγήτρια πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και μέλος του ερευνητικού προσωπικού στο Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ
 • Ρακόπουλος Δημήτριος, ερευνητής Γ’ Βαθμίδος στο Ινστιτούτο Χημικών Διεργασιών και Ενεργειακών Πόρων (ΙΔΕΠ) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ)
 • Δαλαμάγκας Θεόδωρος, Διευθυντής Ερευνών, Αναπληρωτής Διευθυντής του Ινστιτούτου Πληροφοριακών Συστημάτων του Ερευνητικού Κέντρου “ΑΘΗΝΑ”

Η διάκριση αυτή έχει μεγάλη σημασία για τους Έλληνες πανεπιστημιακούς που δραστηριοποιούνται εντός Ελλάδος και είναι μεγάλη τιμή για τη χώρα μας που διαθέτουμε τέτοιους επιστήμονες στο δυναμικό μας.

Για να επιλεχθεί κάποιος ως μέρος της λίστας «The Highly Cited Researchers» λήφθηκαν υπόψιν κάποιων στοιχείων.

Στα στοιχεία που χρησιμοποιήθηκαν για την ανάλυση και την επιλογή των ερευνητών με υψηλή διάκριση συμπεριλαβάνονται:

 • οι δείκτες βασικών επιστημών (ESI), 2009-2019, οι οποίοι προκύπτουν από περίπου 160.000 άρθρα και ερευνητικές εργασίες υψηλής απήχησης και επίδρασης. Κάθε μία από αυτές τις ερευνητικές εργασίες κατατάσσεται στο κορυφαίο 1% των άρθρων με το μεγαλύτερο αριθμό ετεροαναφορών για κάθε συγκεκριμένο έτος.
 • το κατά πόσο το σύνολο των ετεροαναφορών του σε ένα συγκεκριμένο επιστημονικό πεδίο, τον κατατάσσει στο 1% των ερευνητών με το μεγαλύτερο αριθμό ετεροαναφορών στο συγκεκριμένο πεδίο. Με αυτόν τον τρόπο αναδεικνύεται το έργο νεώτερων ερευνητών, οι οποίοι δεν επικαλύπτονται από το έργο παλαιότερων ερευνητών που λόγω πολυετούς δραστηριοποίησης έχουν μεγαλύτερο όγκο ερευνητικού έργου.

Η επιλογή των 6.400 επιστημόνων προέκυψε από ένα το ποσό των 9.000.000 ερευνητών, που δραστηριοποιούνται παγκοσμίως. Οι επιστήμονες που συγκαταλέγονται στην λίστα θεωρούνται ως οι καλύτεροι με βάση συγκεκριμένους δείκτες. Το έργο τους είναι ιδιαίτερο σημαντικό, ενώ ταυτόχρονα αποτελούν πηγή για έρευνες και άλλων επιστημών και ερευνητών.

ecozen.gr

You May Also Like

Καταδικάστηκε για παιδεραστία, εξέτισε μέρος της ποινής του και αποφυλακίστηκε

Καταδικάστηκε για παιδεραστία, εξέτισε μέρος της ποινής του και αποφυλακίστηκε

Ο Σωτήρης Τσιόδρας στο νέο διαφημιστικό σποτ της ΕΡΤ (VIDEO)

Ο Σωτήρης Τσιόδρας στο νέο διαφημιστικό σποτ της ΕΡΤ (VIDEO)

Ενεργοποιείται από σήμερα η δυνατότητα υποβολής αίτησης ένταξης στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (Κ.Ο.Τ.)

Ενεργοποιείται από σήμερα η δυνατότητα υποβολής αίτησης ένταξης στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο…

Διαδικασία δήλωσης εμβολιασμών στο εξωτερικό για τους πολίτες άνω των 60 ετών που κατοικούν στην Ελλάδα

Διαδικασία δήλωσης εμβολιασμών στο εξωτερικό για τους πολίτες άνω των 60 ετών…

Ζάκυνθος: Τέσσερα χρόνια φυλάκιση σε εμπρηστή

ΖΑΚΥΝΘΟΣ. Στις φυλακές Κορυδαλλού οδηγήθηκε σήμερα το πρωί ο 49χρονος Ζακυνθινός

Φωτιά στη Χαλκιδική: Μεγάλη καταστροφή – Οι εικόνες πάνω από τα καμένα

Καμένες εκτάσεις στον Πολύγυρο

Επίθεση με τσεκούρι στην Κοζάνη: Αναγνώριση γενναιότητας για τους δύο υπαλλήλους

Επίθεση με τσεκούρι στην Κοζάνη: Αναγνώριση γενναιότητας για τους δύο υπαλλήλους

Black Friday και Cyber Monday δημιουργούν μια αίσθηση «επείγοντος» λέει η Γ.Γ καταναλωτή

Black Friday και Cyber Monday δημιουργούν μια αίσθηση «επείγοντος» λέει η Γ.Γ…