Έξαρση σε αυτοάνοσα και στρες λόγω πανδημίας

Καταγράφεται έξαρση της αυτοάνοσων νοσημάτων και αύξηση του στρες λόγω των συνθηκών που προκαλεί η εξάπλωση της πανδημίας και ειδικά σε ασθενείς που πάσχουν από ψωρίαση, με παράλληλη εμφάνιση νέων διαγνώσεων, σε νέες ηλικίες.

Για το φαινόμενο, μίλησε σχετικά στην εκπομπή της Τάνιας Μαντούβαλου στο Πρακτορείο FM, ο δερματολόγος-αφροδισιολόγος, διευθυντής ΕΣΥ, συντονιστής Ιατρείου Ψωρίασης Νοσοκομείου «Α.Συγγρός», Παντελής Παναγάκης. Όπως ανέφερε, σημειώνεται έξαρση σε ήδη ασθενείς, αλλά και αύξηση των διαγνώσεων και μάλιστα σε νέες ηλικίες.

Όπως σημείωσε, παρά τα παραπάνω, η προσέλευση έχει μειωθεί στα νοσοκομεία, γιατί ο κόσμος φοβάται να προσεγγίσει τις δομές υγείας, με αποτέλεσμα το πρόβλημα της υποθεραπείας, που ούτως ή άλλως υπήρχε, να επιτείνεται αυτό το διάστημα.

Όσον αφορά το σωματικό βάρος και τη σχέση του με την ψωριάση, ο Π. Παναγάκης είπε ότι η παχυσαρκία αποτελεί την πιο συχνή μεταβολική διαταραχή που υπάρχει σε ασθενείς με ψωρίαση.

Αμφίδρομη η σχέση ψωρίασης – παχυσαρκίας

“Έχει φανεί ότι τα δύο αυτά νοσήματα δεν έχουν μόνο επιδημιολογική σχέση. Δεν συνυπάρχουν τυχαία, επειδή οι ψωριασικοί ασθενείς τρέφονται λανθασμένα. Φαίνεται ότι έχουν παθοφυσιολογική σχέση, καθώς και τα δύο νοσήματα ευθύνονται για μια σειρά παραγωγής φλεγμονωδών κυτοκινών, που αυξάνουν το φλεγμονώδες φορτίο του ασθενή. Και μάλιστα η σχέση ψωρίασης και παχυσαρκίας είναι αμφίδρομη”.

Το υψηλό βάρος μειώνει την ανταπόκριση στη θεραπεία

Ο Π. Παναγάκης, σημείωσε ως μειονέκτημα το αυξημένο σωματικό βάρος, καθώς οδηγεί και σε μειωμένη ανταπόκριση στις θεραπείες. Συγκεκριμένα, κάποιες τροφές μπορεί να βελτιώσουν και την κλινική εμφάνιση της νόσου, αλλά και να ενισχύσουν την αποτελεσματικότητα κάποιων θεραπειών.

“Έτσι λοιπόν αυτό που συστήνουμε στους ασθενείς μας είναι δίαιτες χαμηλής θερμιδικής αξίας, δίαιτες πλούσιες σε ωμέγα 3 πολυακόρεστα λιπαρά, (δηλ. σαρδέλα, σολομός, κολιός, ρέγκα κλπ) δίαιτες πλούσιες σε αντιοξειδωτικές ουσίες, δηλαδή ουσίες που περιέχονται σε πράσινα λαχανικά, φρέσκα φρούτα κλπ». Το αλκοόλ, που δυστυχώς η κατάχρηση του απαντάται συχνά σε ασθενείς με ψωρίαση, όπως επισημαίνει ο γιατρός, όχι μόνο επιδεινώνει την έξαρση της νόσου, αλλά μπορεί να κάνει και τοξικές κάποιες από τις συστηματικές θεραπείες.

ecozen.gr

You May Also Like

Πρόγραμμα Υποτροφιών COSMOTE: 700 υποτροφίες ύψους 6 εκ. ευρώ τα τελευταία 18 χρόνια

  Πρόγραμμα Υποτροφιών COSMOTE: 700 υποτροφίες ύψους 6 εκ. ευρώ τα τελευταία…

Ημερίδα από τον Σύλλογο Γυναικών Μεσοποταμίας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας

Ημερίδα από τον Σύλλογο Γυναικών Μεσοποταμίας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας

Κοροναϊός: Αποσωληνώθηκε ο 17χρονος – Η κατάσταση της υγείας του

Ο 17χρονος, σύμφωνα με τις δηλώσεις της Ελπίδας Ταβιανάτου, διοικήτριας του νοσοκομείου…

“ΧΑΝΑ ΖΟΟ”: Όλες οι μεγάλες επιτυχίες του Μάνου Βαφειάδη που λάτρεψαν τα παιδιά έρχονται στην Καστοριά την Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου

“ΧΑΝΑ ΖΟΟ”: Όλες οι μεγάλες επιτυχίες του Μάνου Βαφειάδη που λάτρεψαν τα παιδιά…

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Καστοριάς

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΚΟΥΣΟΥΡΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΛΕΚΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΜΙΧΑΗΛ ΑΝ. ΓΕΝ.…

Σημαντικές παρεμβάσεις στη Πεντάβρυσο. Επίλυση χρόνιων προβλημάτων από το Δήμο Καστοριάς σε κάθε Δημοτική Ενότητα

Σημαντικές παρεμβάσεις στη Πεντάβρυσο. Επίλυση χρόνιων προβλημάτων από το Δήμο Καστοριάς σε…

Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας στο Άργος Ορεστικό, με τον θεατρικό μονόλογο της Μελίνας Μποτέλλη

Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας στο Άργος Ορεστικό, με τον θεατρικό μονόλογο της…

Το ωράριο λειτουργίας του Τουριστικού Περιπτέρου του Δήμου Καστοριάς

Το ωράριο λειτουργίας του Τουριστικού Περιπτέρου του Δήμου Καστοριάς

Με λαμπρότητα πραγματοποιήθηκε η τελετή της Επιμνημόσυνης Δέησης του Υποσμηναγού Ευάγγελου Γιάνναρη που έπεσε στο ύψωμα του Προφήτη Ηλία

Με λαμπρότητα πραγματοποιήθηκε η τελετή της Επιμνημόσυνης Δέησης του Πρώτου Έλληνα Αξιωματικού,