Έρευνα αποκαλύπτει τις άγνωστες ιδιότητες της κάπαρης

Η νόστιμη κάπαρη φαίνεται πως δε πρέπει να αποτελεί απλώς επιπλέον συστατικό για τη σαλάτα και τη μαγειρική μας, αλλά ίσως πρέπει να το εντάξουμε τακτικά στη διατροφή μας, αφού περιέχει σημαντική ρυθμιστική ουσία για πολλαπλές λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού.

Ερευνητές από την Ιατρική Σχολή Irvine του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια ανακάλυψαν ότι μια ένωση που ονομάζεται κερκετίνη και βρίσκεται κατά κύριο λόγο στην κάππαρη, μπορεί να ρυθμίσει τις πρωτεΐνες που απαιτούνται για σωματικές διεργασίες όπως η λειτουργία της καρδιάς, η σκέψη, η μυϊκή συστολή και η εύρυθμη λειτουργία του θυρεοειδούς, του παγκρέατος και του γαστρεντερικού σωλήνα.

Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Communications Biology, πραγματοποιήθηκε στο εργαστήριο του Geoffrey Abbott, Ph.D., καθηγητή στο Τμήμα Φυσιολογίας και Βιοφυσικής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, με επικεφαλής την Kaitlyn Redford, απόφοιτη του Εργαστηρίου Abbott.

Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε πως η κερκετίνη, ένα βιοφλαβονοειδές φυτικής προέλευσης, ρυθμίζει τους διαύλους ιόντων καλίου στην οικογένεια γονιδίων KCNQ, των οποίων η δυσλειτουργία συνδέεται με πολλές ασθένειες, όπως ο διαβήτης, η καρδιακή αρρυθμία και η επιληψία.

Η μελέτη αποκάλυψε ότι η κερκετίνη μειώνει την έκφραση των διαύλων καλίου, αποκαλύπτοντας έναν απροσδόκητο μηχανισμό σχετικά με τις θεραπευτικές ιδιότητες της κάππαρης. Ο μηχανισμός λειτουργεί και σε άλλες τροφές πλούσιες σε κουερσετίνη και σε συμπληρώματα διατροφής με βάση το συγκεκριμένο βιοφλαβονοειδές.

Η ερευνητική ομάδα ελπίζει πως μελλοντικές έρευνες πάνω στα νέα ευρήματα θα βοηθήσουν στην εύρεση νέων θεραπειών.

Μόλις 1% συμβάλει στην ομαλή δραστηριότητα εγκεφάλου και καρδιάς

Πίτσα με κάπαρη
Πίτσα με κάπαρη. Η κάπαρη μπορεί να “δώσει το κάτι παραπανω” σε πληθώρα φαγητών.

Σχετικά με την ικανότητα αλλαγής της δραστηριότητας των καναλιών KCNQ , η μελέτη έδειξε πως μόλις 1%  εκχυλίσματος κάππαρης συνέβαλε στην ομαλή δραστηριότητα του εγκεφάλου και της καρδιάς, ενεργοποιώντας διαύλους που κανονικά ήταν ανενεργοί.

«Η αύξηση της δραστηριότητας των καναλιών KCNQ σε διάφορα μέρη του σώματος είναι δυνητικά επωφελής», δήλωσαν οι ερευνητές.

Κάπαρη: “Γιατροσόφι” 10.000 ετών

Η ανακάλυψης των ευεργετικών ιδιοτήτων της κάππαρης δεν είναι καινούργια. Αρχαιολογικές έρευνες στη μεσολιθική απόθεση του εδάφους στη Συρία και σε σπήλαια της ύστερης Λίθινης Εποχής στην Ελλάδα και το Ισραήλ, έδειξαν πως το τρόφιμο αποτελεί διατροφική συνήθεια εδώ και πάνω από 10.000 χρόνια. Η κάππαρη χρησιμοποιείται παραδοσιακά ως γιατροσόφι για εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες χρόνια και, σήμερα, αποτελεί αντικείμενο μελέτης σχετικά με πιθανές αντικαρκινικές, αντιδιαβητικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, καθώς και πιθανά οφέλη που μπορεί να εξασφαλίζει για την υγεία του κυκλοφορικού και του γαστρεντερικού συστήματος.

Πηγή: ygeiamou.gr

You May Also Like

Οι θερμίδες που καίμε με τις δουλειές του σπιτιού

Οι θερμίδες που καίμε με τις δουλειές του σπιτιού

Πρήξιμο σε πόδια, αστραγάλους και πέλματα: Όλες οι αιτίες. Τι να κάνετε στο σπίτι

Πρήξιμο σε πόδια, αστραγάλους και πέλματα: Όλες οι αιτίες. Τι να κάνετε…

Ποιος θα ήταν ο μισθός μιας μαμάς που μένει στο σπίτι, αν πληρωνόταν για τις δουλειές και τις υποχρεώσεις της

Ποιος θα ήταν ο μισθός μιας μαμάς που μένει στο σπίτι, αν…

Γιατί δεν πρέπει να λείπουν από το εβδομαδιαίο μας πρόγραμμα οι πατάτες;

Γιατί δεν πρέπει να λείπουν από το εβδομαδιαίο μας πρόγραμμα οι πατάτες;

Ποιο είδος μουσικής ενισχύει την υγεία του εγκεφάλου μας;

Για όποιον συγκινείται από τη μουσική, μάλλον δεν είναι δύσκολο να πιστέψει ότι η μουσική μπορεί να έχει θετικές επιπτώσεις στον εγκέφαλο

Απαγορεύονται αμμωνία και ξύδι: Τι κάνετε αν σας τσιμπήσει Μωβ Μέδουσα-Πότε πάτε σε γιατρό

Table of Contents Hide Απαγορεύονται αμμωνία και ξύδι: Τι κάνετε αν σας…

Καρκίνος του πνεύμονα – Συμπτώματα: Ο βήχας και η κόπωση μπορεί να είναι σημάδια

Καρκίνος του πνεύμονα – Συμπτώματα: Ο βήχας και η κόπωση μπορεί να…

Ημικρανία: Ένας στους δύο ασθενείς ζει με το άγχος της επόμενης κρίσης

  Ημικρανία: Ένας στους δύο ασθενείς ζει με το άγχος της επόμενης…