Έρευνα σοκ: Αποδεικνύεται ότι ένας άνθρωπος τη στιγμή που πεθαίνει ανακαλεί ολόκληρη τη ζωή του στη μνήμη – Ο εγκέφαλος πόσο συνεχίζει να ζει και μετά τον θάνατο;

Μια αποκαλυπτική έρευνα που έγινε για πρώτη φορά πάνω σε εγκέφαλο ετοιμοθάνατου ανθρώπου δείχνει κάτι το εξαιρετικά εντυπωσιακό: Ερευνητές επιστήμονες κατέγραψαν για πρώτη φορά τη δραστηριότητα ενός ανθρώπινου εγκεφάλου ενώ βρισκόταν στα πρόθυρα του θανάτου· ανακάλυψαν ότι παρουσίαζε την ίδια δραστηριότητα όπως όταν ονειρεύεται, ή κατά την ανάκληση μνήμης και τον διαλογισμό.

Το νευροφυσιολογικό αποτύπωμα της εγκεφαλικής δραστηριότητας μετά από καρδιακή ανακοπή και κατά τη διάρκεια της παρ’ ολίγον θανατικής εμπειρίας (NDE) δεν είναι ευκόλως κατανοητό. Αν και υποτίθεται ότι υπάρχει υποδραστική κατάσταση εγκεφαλικής δραστηριότητας, πειραματικές μελέτες σε πειραματόζωα έχουν δείξει αυξημένη δραστηριότητα έπειτα από καρδιακή ανακοπή.
Καμία μελέτη δεν είχε ακόμη διερευνήσει αυτό το θέμα διεξοδικά σε ανθρώπους. Στην τελευταία όμως μελέτη παρουσιάστηκε καταγραφή συνεχούς ηλεκτροεγκεφαλογραφίας (ΗΕΓ) από ετοιμοθάνατο ανθρώπινο εγκέφαλο, ασθενούς 87 ετών που υπέστη καρδιακή ανακοπή μετά από τραυματικό υποσκληρίδιο αιμάτωμα.

Η επιθανάτια εμπειρία (NDE) έχει αναφερθεί σε καταστάσεις όπου ο εγκέφαλος μεταβαίνει προς το θάνατο. Οι υποκειμενικές περιγραφές αυτού του φαινομένου περιγράφονται ως έντονες και σουρεαλιστικές και περιλαμβάνουν μια πανοραμική ανασκόπηση της ζωής με ανακλήσεις μνήμης, υπερβατικές και εξωσωματικές εμπειρίες με όνειρα, παραισθήσεις και μια διαλογιστική κατάσταση.
Τα ευρήματα που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Frontiers in Aging Neuroscience έδειξαν την καταγραφή της δραστηριότητας σε έναν 87χρονο ασθενή που είχε συνδεθεί με ένα μηχάνημα ηλεκτροεγκεφαλογραφίας (EEG) για την ανίχνευση επιληπτικών κρίσεων και τη θεραπεία του ασθενούς, όταν παρουσίασε ξαφνικά έμφραγμα. 

 

Τα 900 δευτερόλεπτα εγκεφαλικής δραστηριότητας που καταγράφηκαν γύρω από το χρόνο του θανάτου του ασθενούς περιεγράφηκαν ως παρόμοια με την «επιστροφή στη ζωή».

 

Η εμπειρία, η οποία παρομοιάζεται με αυτό που συμβαίνει κατά τη διάρκεια μιας παρ’ ολίγον θανάσιμης εμπειρίας, δυνητικά απαντά στο ερώτημα σχετικά με την εγκεφαλική δραστηριότητα σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές, το οποίο έχει προβληματίσει τους νευροεπιστήμονες.

Αναπολέι σημαντικά γεγονότα

 

«Μέσω της δημιουργίας ταλαντώσεων που διενεργούνται κατά την ανάκτηση μνήμης, ο εγκέφαλος μπορεί να αναπολεί μια τελευταία επαναφορά σημαντικών γεγονότων της ζωής λίγο πριν καταλήξει», είπε ο δρ Ατζμάλ Ζεμάρ, νευροχειρουργός στο Πανεπιστήμιο του Λούισβιλ των ΗΠΑ, ο οποίος ήταν επικεφαλής της έρευνας και εκείνος που συνέταξε τη μελέτη.

 

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι τα ευρήματα θα μπορούσαν να σημαίνουν ότι ο εγκέφαλος παραμένει ενεργός και συντονισμένος καθώς το άτομο πεθαίνει, αλλά ακόμη και μετά το θάνατό! Ο Ζεμάρ πρόσθεσε ότι «αυτά τα ευρήματα αμφισβητούν την κατανόησή μας για το πότε ακριβώς τελειώνει η ζωή και δημιουργούν σημαντικά επακόλουθα ερωτήματα, όπως αυτά που σχετίζονται με το χρονοδιάγραμμα της δωρεάς οργάνων».

 

copyright Ap Photos
copyright Ap Photos

Αυτή η τελευταία μελέτη είναι η πρώτη που εξέτασε τη ζωντανή εγκεφαλική δραστηριότητα σε έναν άνθρωπο που πεθαίνει, αλλά έχει παρακολουθήσει παρόμοιες καταστάσεις σε αρουραίους που βρίσκονταν σε ελεγχόμενο περιβάλλον.

 

Καθώς ο συγκεκριμένος ασθενής είχε προηγουμένως υποστεί εγκεφαλικές κακώσεις λόγω επιληπτικών κρίσεων και οιδήματος, οι ερευνητές δέχονται ότι τα δεδομένα είναι περίπλοκα, με τον δρ. Ζεμάρ να δηλώνει ότι σχεδιάζει να διεξαγάγει περαιτέρω έρευνα για να επιβεβαιώσει την αρχική του μελέτη.

 

«Κάτι που μπορούμε να μάθουμε από αυτή την έρευνα είναι: Αν και οι αγαπημένοι μας έχουν τα μάτια τους κλειστά και είναι έτοιμοι να μας αφήσουν, ο εγκέφαλός τους μπορεί να επαναφέρει μερικές από τις ωραιότερες στιγμές που βίωσαν στη ζωή τους», είπε ο Ζέμαρ, ανοίγοντας παράθυρα ελπίδας στους τεθλιμένους συγγενείς

You May Also Like

Μία κουβέντα για τα… UFO – Η πρώτη δημόσια συνεδρίαση της NASA

Το θέμα αφορά τόσο την εθνική ασφάλεια όσο και την ασφάλεια των αερομεταφορών

Τηλεσκόπιο James Webb: Λεπτομερείς εικόνες του πλανήτη Ουρανού

Το James Webb αποτύπωσε επίσης πολλά από τα 27 γνωστά φεγγάρια του Ουρανού. 

Η NASA ζητάει τη βοήθειά μας για τον εντοπισμό αστεροειδών

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν σχετική ιστοσελίδα

Δικηγόρος κατέφυγε στο ChatGPT και κατέληξε κατηγορούμενος

Αποκαλύφθηκε τελικά ότι το ChatGPT είχε επινοήσει αυτές τις υποθέσεις

Αστρονόμοι εντόπισαν μια σπάνιου μεγέθους μαύρη τρύπα

Μια αθέατη μαύρη τρύπα 6.000 έτη φωτός μακριά, εντόπισαν αστρονόμοι

«Σεληνιακοί» βράχοι και διαστημόπλοια στην πισίνα της NASA

Πριν πατήσουν στο φεγγάρι, οι μελλοντικοί αστροναύτες της NASA θα κληθούν να περπατήσουν (μέσα) στο νερό.

«Καμπανάκι» ΠΟΥ για τους κινδύνους από τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στην υγεία

Για τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στη δημόσια υγεία προειδοποίησε ο ΠΟΥ.

ChatGPT: Η τεχνολογία του μπορεί να μεταφράζει τις σκέψεις ατόμων με αδυναμία επικοινωνίας

Άλλο ένα επαναστατικό σύστημα τεχνητής νοημοσύνης ανέπτυξε η επιστημονική κοινότητα